- Nordmenn liker å dra på hytta i påska. Og mange tar lang ferie, sier Tedros Desbele. Sammen med seks andre landsmenn har han blitt invitert til Røde Kors-hytta mellom Håen og Samsjøen i Melhus.

Tekle Kahsaj, Gebrehiwet Gebru, Meron Yohannes Sbhotu, Samel Tekiaeb, Mulugeta Kiflemariam og Teame Frezgi nikker samtykkende til Desbeles beskrivelse av nordmenn.

- Vi har også lagt merke til at nordmenn kjøper mye smågodteri på butikken i påska. Vi spiser ikke så mye smågodteri som dem, mener Kiflemariam.

- Vanskelig med trøndersk

De sju flyktningene fra Eritrea har vært i Melhus bare noen måneder, men har allerede funnet seg godt til rette. Det eneste som byr på litt utfordringer er dialekten.

- Flere av oss bodde i Kristiansand, og ble vant til dialekten der. Nå synes vi det er vanskelig å forstå trøndersk, innrømmer Desbele.

En annen ting som også er uvant, er kulda og snøen, men der finnes det tross alt en enkel løsning på problemet. Før skituren er det flere som pakker seg godt inn i kjeledresser. Det er Melhus Røde Kors Hjelpekorps og Flyktningenheten i Melhus kommune som har tatt initiativ til å gi flyktningene et aktivitetstilbud i påska.

- Vi ønsket å gi dem en følelse av norsk påske. Vi hentet dem på snøskuter og kjørte dem til Samatun, som er vaktstasjon for Røde Kors i påska. Nå blir det eritreisk mesterskap i langrenn, og deretter blir det bål med grilling av pølse og koking av kaffe, forteller Marit Sognli Gladsø i Melhus Røde Kors Hjelpekorps fornøyd.

- Gøy med snøskuter

Det er tydelig at flyktningene trives på Røde Kors-hytta. Vaflene går ned på høykant etter den spennende snøskuterturen fra parkeringsplassen og til Røde Kors-hytta.

- Jeg har aldri kjørt snøskuter før. Det var bra. Jeg kunne tenkt meg å prøve å kjøre en selv, sier Frezgi.

Fem av de sju besøkende har aldri hatt ski på beina før langfredag. Marius Hanssen fra Flyktningenheten har tatt med utleie-ski til alle sammen.

- De er i alle fall ikke kresen på utstyret, sier Trygve Eggen i Melhus Røde Kors Hjelpekorps mens han ser på at eritreerne ivrig spenner på seg skiene.

- Enklere etter hvert

Etter litt hjelp med bindinger, er de fleste i god driv rundt Røde Kors-hytta. Fallteknikken er ikke helt innarbeidet, men de fleste kommer seg raskt opp av snøen, selv med staver og ski.

- I begynnelsen var det vanskelig å gå med ski på beina, men det går ganske greit etter hvert, er tilbakemeldingen fra flere.

Korpsleder Gunnar Slåen ved Melhus Røde Kors Hjelpekorps informerer flyktningene om hva Røde Kors er, og hvorfor de er til stede i påskefjellet.

- Vi gjør det samme som vi gjør til vanlig, men siden mange er på hytta i påska, så flytter vi ressursene hit. I går hentet vi blant annet en gutt som hadde falt og brekt kragebeinet. Vi kjørte også en stor hund som ble syk ned til behandling, forteller han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Gebrehiwet Gebru viser frem medaljen han fikk etter å ha deltatt i eritreisk mesterskap i langrenn i Melhus. Foto: MELHUS RØDE KORS HJELPEKORPS
Melhus Røde Kors hjelpekorps har to vaktstasjoner i kommunen. Den ene hytta ligger mellom Samsjøen og Håen. Foto: MELHUS RØDE KORS HJELPEKORPS
Samel Tekiaeb (t.v.) og Tekle Kahsaj griller pinnebrød, mens Marius Hanssen og sønnen Birk følger med. Foto: MELHUS RØDE KORS HJELPEKORPS
Flyktningenheten ved Melhus kommune hadde tatt med ski for anledningen. For enkelte var det første gang de noensinne hadde hatt ski på beina. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Flyktningene fra Eritrea var ivrige på å komme seg ut på skitur, selv om været ikke var det beste. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Meron Yohannes Sbhotu tok det forsiktig i sin debut på langrennsski. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Tekle Kahsaj fikk hjelp av Tedros Desbele da han gikk på rumpa i snøen. De tok det begge med et smil. Birk Wold Hanssen var mest opptatt av å se på skiløperne. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Marit Sognli Gladsø i Melhus Røde Kors Hjelpekorps har store planer om å tilby flere aktiviteter for flyktninger i Melhus. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen