- Vi har hatt en enorm pågang av nye medlemmer. Større enn vi har greid å ta unna, sier Cathrine Bang Hellum, leder for Trondheim Røde Kors.

Etter at flyktningkrisen fikk mye medieoppmerksomhet i fjor høst, fikk Trondheim Røde Kors flerdoblet søknadsmengden med 65 søknader i løpet av tre måneder.

Siden har pågangen vært stabil høy, med i alt 21 nye søkere fra januar og frem til nå.

- Mange frivillige ønsker å bidra i forbindelse med asylsøkertilstrømmingen. I Trondheim har vi hatt over 100 frivillige til innkomstsamtaler i hjelpekorpsene. Dessverre har vi ikke kapasitet til å ta opp alle, og mange blir værende i aspirantgruppa mens de venter på en grunnutdanning, sier Bang Hellum.

- En luksussituasjon

Pågangen har vært spesielt høy på omsorgssiden, men også blant dem som vil bli medlemmer av hjelpekorpset.

- Der har vi fått inn tre ganger så mange som vi har kurskapasitet til. Det er en luksussituasjon, samtidig som det forplikter oss til å følge opp. Vi prøver å ta godt vare på alle, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors.

KOMMENTAR: Hyttelivet - midt mellom drøm og virkelighet (Pluss)

På de tre siste grunnkursene som har vært arrangert, har det vært rundt 30 kursplasser. Et tall som speiler behovet i lokalsamfunnet. Samtidig har det vært mellom 95 og 100 søkere til hvert av kursene.

- Da må man prioritere hvem det er viktig å ta opp på kurs nå, og hvem som kan vente. Vi har bruk for hender i alle områder av organisasjonen. Men hvis folk ønsker seg veldig i én bestemt retning, kan det hende de må finne en annen aktivitet mens de venter på plass, sier Fossen.

Over 1000 frivillige i Trondheim

Felles for de fleste som rekrutterer seg, er at de har et ønske om å gjøre verden til et bedre sted, sier Bang Hellum.

- Nå i påsken er det hjelpemannskapene og vår påskehjelp som er i fokus. Men vi har et bredt spekter av aktiviteter året rundt. Vi har alt fra turgrupper og leksehjelp, til aktiviteter på asylmottak og for barn.

Trondheim Røde Kors er også med i et nasjonalt prosjekt som i samarbeid med næringslivet ønsker å skape lavterskels arbeidsplasser for mennesker som har vært inne til soning.

- Det er et arbeid vi gleder oss til å komme i gang med. I dag er det drøyt 1000 frivillige som er engasjert i Trondheim Røde Kors. Majoriteten av disse bidrar innenfo omsorgs- og ungdomsaktiviteter, sier hun.

Mange i beredskap

Trondheim Røde Kors Hjelpekorps har kontinuerlig beredskap hele døgnet, året rundt, med fire til seks medlemmer klare til å rykke ut både for å hente pasienter eller på leteaksjoner, forteller Malin Ølstad, korpsleder i Trondheim Røde Kors, til adressa.no.

- Også i påsken har vi frivillige som bruker påskeferien i byen, klare til å rykke ut. I tillegg har vi 128 personer som alarmeres ved hendelser. Utover beredskapen i byen har vi også frivillige fra Trondheim som bistår Orkdal Røde Kors Hjelpekorps på deres påskevakt på Hemnkjølen, og frivillige som koordinerer aktiviteten i hele Sør-Trøndelag på Røde Kors sin infosentral på Oppdal, sier hun.

Totalt har Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps cirka 40 frivillige på påskevakt, og ytterligere 450 som blir alarmert ved hendelser.

Rolig påske så langt

Denne påska er over 1150 frivillige fra 250 korps til stede ved 140 vaktstasjoner over hele landet når påskefolket inntar fjellheimen. I tillegg er over 70 korps på hjemmevakt.

Røde Kors er en medlemsorganisasjon der frivillige driver aktivitetene. I 2015 hadde Røde Kors 139425 medlemmer, som er en økning på 8000 fra året før. Antallet som deltar i frivillig Røde Kors-aktivitet har også økt. I 2014 var det 42000 frivillige fordelt på alle Røde Kors-aktiviteter i Norge, en vekst på 2000 fra 2013.

Øyvind Fossen ved Røde Kors' infosentral på Oppdal sier det så langt har vært en rolig påske i Trøndelag.

- Det har vært noen henteoppdrag på grunn av småskader, men ingenting alvorlig. Det er relativt rolig, med en middels utfart så langt, sier Fossen.

Trondheim Røde Kors Hjelpekorps har kontinuerlig beredskap hele døgnet, året rundt, med fire til seks medlemmer klare til å rykke ut både for å hente pasienter eller på leteaksjoner.
Rennebu Røde Kors Hjelpekorps er i påskeberedskap på korpshytta i Ånegga på Nerskogen, ved foten av Trollheimen. På årets grunnkurs til å bli med i hjelpekorpset var det tre ganger så mange som søkte enn deltakerplasser. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors
Totalt har Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps cirka 40 frivillige på påskevakt, og ytterligere 450 som blir alarmert ved hendelser. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors
Fjellvettdagen ble arrangert på Lifjell 21. mars. Foto: Tor Arne Hegna/ røde kors