Dette er klart etter at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap nå har innvilget søknaden om sletting av tilfluktsrommet.

- Det er en gledelig nyhet for oss. Nå kan vi få til et hotell med god logistikk, slik at det blir mulig å drive lønnsomt, sier prosjektutvikler Geir J. Saltvik i Hent AS, som skal stå for byggearbeidet.

- Tilfluktsrommet har vært ei vanskelig nøtt i planleggingsarbeidet. Nå får vi helt andre muligheter til å skape et moderne hotell.

Mange byggetrinn

Britannia Hotel, som i fjor fikk Odd Reitan som eneeier, er bygd i mange byggetrinn. Det eldste er fra 1897 og det nyeste fra år 2000. Det har også vært bygging på 50- og 80-tallet, og tilfluktsrommet ble bygd i sistnevnte periode.

- Fjerningen av tilfluktsrommet gir oss mulighet til å gi hotellet en bedre logistikk både for ansatte, drift og gjester. Det gjør det lettere å få til gode ordninger for heis, trapper, korridorer og så videre, sier Saltvik.

I søknaden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vises det til at hotellet har et stort behov for å oppgradere og modernisere bygningsmassen, både bæresystem, tekniske anlegg og fasader. «I tillegg er det, for driften av hotellet, av avgjørende betydning å bedre kommunikasjonsveiene og sikre bedre og mer fleksibel tilgjengelighet også i kjelleren» står det i søknaden.

Verneverdig

Den eldste delen av hotellet er verneverdig.

Denne delen, og det som ble bygd på 2000-tallet, vil bli strippet helt inn til bærekonstruksjonen.

De øvrige delene av hotellet rives i sin helhet ned til kjellerdekke.

Ifølge søknaden er det også store utfordringer med ikke å påvirke grunnvannstanden for å unngå setningsskader i forbindelse med oppføring av nybygget med seks etasjer.

Spesielt tilfelle

Direktoratet finner i dette spesielle tilfellet å kunne imøtekomme søknaden. I avgjørelsen er det lagt vekt på de omfattende ombyggingsarbeidene, at mesteparten av bygningsmassen skal rives og behovet for en formålstjenlig fredsutnyttelse av eiendommen.

- Det er kurant å få slettet tilfluktsrom bygd før 1966, men dette er bygd på 80-tallet og da er det langt verre å få godkjent sletting. Da må det være snakk om store bygningsmessige inngrep, sier sjefingeniør Bjørn Johnsen ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det ble besluttet en midlertidig stans i byggingen av nye tilfluktsrom i 1988, men samtidig vedtatt at eksisterende rom skal opprettholdes.

- Tilfluktsrommene er viktige, hvis det skulle oppstå en beredskapssituasjon. Der der det er krig i dag, som i Syria og Ukraina, brukes det vanlige konvensjonelle våpen og bygninger raser sammen. Da vil det gi god beskyttelse å sitte i et tilfluktsrom.

2,5 millioner plasser

Det finnes rundt 25000 tilfluktsrom med cirka 2,5 millioner plasser i Norge. Nær 1500 av rommene ligger i Trondheim.

- Men det har ingen større betydning å slette tilfluktsrommet i Britannia Hotel. Ut fra dagens ressursbilde og politiske vurderinger er det heller ikke behov for å erstatte plassene, men det er satt ned et utvalg som skal vurdere dagens trusselbilde og behov for sivile beskyttelsestiltak. Det blir spennende å se utredningen som kommer i løpet av året, sier Johnsen.

Arbeidet med ombyggingen av Britannia Hotel er foreløpig på planleggingsstadiet. Hotellet stenger 1. juli, og byggearbeidet starter deretter så fort som mulig.

Forskerhjelp

Rett før påske var det en workshop, der de som skal bygge nye Britannia Hotel satt sammen med folk fra SINTEF og NTNU.

- Vi vil ta i bruk Trondheims forskningsmiljø for å finne optimale kvalitative løsninger i det som skal bli morgendagens Britannia, sier den erfarne hotellmannen Bjarte Gjerde, som nå er daglig leder i Britannia Hotel AS.

Han forteller at det har vært en veldig interessant workshop, men at de ennå er i en tidlig fase av planleggingen.

- Vi jakter smarte løsninger. Det skal være best mulig byggkvalitet, og vi vil finne praktiske løsninger som gjør hotellet godt å drifte. Samtidig skal det totalt sett være bærekraftig, sier Bjarte Gjerde.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

- Vi jakter smarte løsninger, sier daglig leder Bjarte Gjerde (til høyre) ved Britannia Hotel. Her holder han en workshop, der utbyggerne samarbeider med forskningsmiljøet i Trondheim. Foto: Richard Sagen