Trussel fra høyre: Høyreekstremismen er på fremmarsj i Europa, sier Cathrine Thorleifsson ved Senter for ekstremismeforskning. Foto: Svein Inge Meland

Høyreekstreme og høyrepopulistiske partier og bevegelser har kraftig medvind i Europa.

- Helt siden terrorangrepet mot USA 11. september 2001 har en del tolket «krigen mot terror» som en krig mellom sivilisasjoner, den kristne og den muslimske. I Europa har de høyreradikale vært i fremgang, særlig de fem siste årene. Det gjelder både Vest-Europa og Øst-Europa. Tydeligst er det i Ungarn der det høyreekstreme partiet Jobbik ligger på 20 prosent på meningsmålingene, sier Thorleifsson.

Hun er forsker ved sosialantropologisk institutt og Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo. Onsdag holdt hun foredrag ved Luftkrigsskolen i Trondheim. Thorleifsson har blant annet fulgt en av lederne i Jobbik for å observere og intervjue folk.

LES OGSÅ (Leder, PLUSS) : Skremmende om migrasjon og flyktningekrise

Terroren radikaliserer

Det er ingen tvil om at terrorangrepene i Europa fyrer opp under høyreekstremisme, mener forskeren.

- Mange av disse er innvandringsfiendtlige i utgangspunktet, og dette forsterkes av terroren. Det er jo nettopp dette IS er ute etter, å skape et skille mellom den muslimske minoriteten og majoritetsbefolkningen i Europa. IS skremmer gjerne med at de har tusenvis av krigere som de vil sende til Europa med flyktningstrømmen.

Mens islamistisk terror dreper flere i Europa, har imidlertid tapstallene på grunn av høyreekstrem terror gått ned. Unntaksåret er 2011 på grunn av 22. juli-angrepet.

Flyktningbølgen skaper motreaksjoner

Thorleifsson tror innvandringsbølgen er en enda viktigere årsak til høyreradikaliseringen enn terroren.

- Høyreekstremismen er nasjonal og spiller ofte på en romantisk forestilling om en tidligere gullalder, uten forstyrrende minoriteter. Romfolk, jøder og muslimer blir ofte sett på som en trussel. Noe er ren rasisme, men mange har respekt for andre folkegrupper, men ønsker at de skal være på avstand. En del har angst for at den kristne kulturen skal bukke under for den muslimske. Høyreekstremismen bygger ofte på en tillitssvikt til myndighetene. Når politikerne, eliten og pressen svikter, må folket ta tilbake makten. Stoler man ikke lenger på institusjonene, opprettes borgervern, noe Soldiers of Odin er et eksempel på. Mye av radikaliseringen foregår på nettet. I Norge var det mer enn en fordobling fra 2014 til 2015 i antall politianmeldelser for hatkriminalitet basert på etnisitet og religion.

Ikke 1930-tallstilstander

Forskeren mener linjene er tydelige tilbake til mellomkrigstidens fremvekst av høyreekstremisme i Europa. Hun tror imidlertid ikke at demokratier vil kollapse.

- Europeere er så opptatt av å ha et åpent samfunn at jeg tror det vil overleve, selv om vi får nye terrorangrep. Landene som er mest i faresonen er nok Ungarn og Hellas. Mange europeiske land har slitt kraftig etter finanskrisen. Hellas har en ungdomsledighet på over 50 prosent. Slike forhold er gode vekstvilkår for høyreekstremisme. Norge har vært spart for krisen, men det har kanskje en psykologisk effekt på vår holdning til innvandring når gullalderen for oljen nå ser ut til være over. Vi ser i mange land at ordbruken hardner til også i de moderate partiene. De vil gjenvinne tillit og fremstå som sterke. Ytringer som før ble ansett som ekstreme, er blitt gangbare.

LES PÅ PLUSS: Sidsel Wold tror terror vil føre til mindre åpenhet