En 48 år gammel mann fra Fosen ble i april i fjor pågrepet av politiet. Med dette startet opprullingen av overgrepsbildesaken hvor ti personer i Trøndelag er siktet og nå to er dømt - så langt. Etterforskningen pågår imidlertid fortsatt og vil vokse i omfang.

- Det vil komme flere pågripelser i saken, konstaterer politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt

Fosningen ble i januar dømt til fengsel i ett år og seks måneder. I ti år hadde han samlet overgrepsmateriale av barn og oppbevarte 402 287 overgrepsbilder og 3606 videoer, ifølge dommen.

Les flere saker om overgrepsbildesaken her

- Siktede beklaget

Den andre som politiet slo til mot i forbindelse med den videre etterforskningen, var en 28-åring fra Trondheim. Onsdag møtte han i Sør-Trøndelag tingrett - i den andre rettssaken i sakskomplekset. Etterforskningen avdekket at mannen hadde lastet ned 950 overgrepsbilder og 27 videoer med en total spilletid på nær tre timer, ifølge siktelsen mot mannen. Noen av bildene gjorde han tilgjengelige for andre under chatting. I forbindelse med chattingen beskrev han også hvilke overgrep han ønsket å gjøre med de avbildede barna, går det frem av gjerningsbeskrivelsen i siktelsen.

- Det var et kort rettsmøte hvor siktede erkjente straffskyld og fastholdt det han hadde forklart til politiet. Han beklaget også det han hadde gjort, sier politiadvokat Jørgen Aunet ved Trøndelag politidistrikt.

- Kan du si noe om mannens relasjon til andre siktede i sakskomplekset?

- Det er linker mellom flere av dem som er som er siktet. Mange har chattet med hverandre, og gjennom dette har vi klart å spore dem opp. Det gjelder også han som nå er dømt, sier politiadvokaten.

LES OGSÅ (Pluss): 50-åring chattet om et barn som gråt under overgrep

LES OGSÅ (Pluss): Filmet overgrep mot 12-åring

Fengselsstraff

Under tilståelsessaken la Aunet ned påstand om at mannen måtte dømmes til fengsel i sju måneder, mens forsvareren mente at en passende straff ville være fengsel i fem til seks måneder. Retten endte med å dømme 48-åringen til seks måneders fengsel - en straff han fikk forkynt torsdag morgen.

Det beslaglagte overgrepsmaterialet består av både poseringsbilder samt det retten karakteriserer som grove overgrepsbilder. «Det er også stor variasjon i barnas alder fra antagelig tenåringer til barn ned i to-treårsalder», går det frem av dommen.

I tillegg til tilståelsen, er det formildende for straffen at 28-åringen la alle kortene på bordet med en gang han ble pågrepet, og at han uoppfordret fortalte om datautstyr han hadde stående hos en venn.

I forbindelse med dommen inndras også mannens datautstyr samt mobiltelefon til fordel for statskassen.

Kommer flere rettssaker

Politiadvokat Høyer opplyser at flere av sakene mot de siktede trønderne i sakskomplekset er ferdig etterforsket, og at det vil komme flere rettssaker fremover.

Da politiet gjorde opp status for etterforskningen før jul, opplyste de at flere saker var sendt videre til andre politidistrikt i Norge. I tillegg var 52 saker sendt til utenlandsk politi som følge av etterforskningen.