Torsdag ettermiddag var det oppvaskmøte i Fiskeridepartementet etter den senere tids kontroverser mellom forskerne på Havforskningsinstituttet (HI) og oppdrettsnæringen.

Norske Sjømatbedrifters Landsforenings (NSL) mener HIs forskning på villaks i Guddalselva og Etneelva i Hordaland er forskningsfaglig dårlig, og har sendt en bekymringsmelding til fiskeriminister Per Sandberg.

Foreningen er svært kritisk til forskernes konklusjoner om at oppdretterne har skyld i luseproblemene på villaks og sjøørett i Hardangerfjorden, og mener konsekvensene er for store for oppdretterne.

LES OGSÅ (PLUSS): - Dette kan bli den nye oljen

Ingen døde

Etter at partene har anklaget hverandre frem og tilbake i media, kalte statsråden inn til møte. Sandberg var fornøyd etter sammenkomsten.

- Møtet er over, og alle er i live, sier han og ler.

Sandberg sier det er bra at det stilles spørsmål ved all forskningen som gjøres.

- Vi politikere må se om disse faglige rådene påvirker politikkutformingen på en måte som blir feil i forhold til de målsetningene vi har, sier han, og påpeker at han har tilitt til Havforskningsinstituttets forskning.

- Jeg har tillit til alle forskningsinstitusjonen våre. Men samtidig er jeg minister for næringen, og min oppgave er å legge til grunn for at næringen har det best mulige grunnlaget å vokse fra. Tar jeg ikke på alvor den bekymringen som kommer fra næringen, gjør jeg ikke jobben min.

Skal granske

Fiskeriministeren sier han skal finne ut om bekymringsmeldingen fra sjømatforeningen har noe for seg. Han har gitt en bestilling til sine fagfolk i departementet om å se om denne forskningsrapporten fra HI som næringen kritiserer, eller andre type rapporter, «fører til en politikkutforming som er av det negative».

Sandberg har også bestemt seg for å gjenoppnevne det han kaller det faglige rådet, som skal bestå av internasjonale og nasjonale eksperter. De skal fungere som rådgivende organ for HI.

- De vil også få i oppgave å gå gjennom den meget omtalte rapporten, sier Sandberg, som påpeker at HI er og skal være et«næringsvennlig institutt».

- Har vi konflikter mellom Havforskningsinstituttet, næringen og politikere, bruker vi opp ressurser som kunne vært brukt bedre.

- Skal HI tenke positivt?

- De er et næringsvennlig institutt, og de jubler like over ambisjonen for denne næringen som vi. Politikerne har lagt rammevilkårene for hvordan denne næringen skal vokse, og HI skal dele ambisjonene for de vedtakene. Vi skal ha en vekst på fem-seks ganger frem til 2050.

- Om de mener en slik vekst ikke er forsvarlig da?

- HI skal legge til grunn at det er forsvarlig, og da må de lage modeller som gjør det forsvarlig å nå de målene.

Skaper reaksjoner

Rektor på UIB, Dag Rune Olsen, presiserer at han ikke kan detaljene i denne saken, men kommer likevel med et klinkende klart svar til statsrådens «positivitetskrav»:

- Det er ikke Havforskningsinstituttets oppgave å heie på noe som helst. De skal være objektive, slik at politikerne har det best mulige vitenskapelige grunnlaget for sine beslutninger.

Olsen påpeker at oppdrett er en viktig del av norsk økonomi, og det er politisk vedtatt at en skal øke den virksomheten.

- Det må skje innenfor en bærekraftig utvikling, og det er opp til HI å analysere hva som er en bærekraftig forvaltning innenfor oppdretten.

UIB-rektoren er imidlertid fornøyd med statsrådens ønske om å opprette et rådgivende organ til instituttet.

- Vitenskapen er alltid avhengig av kritikk og at vi sees etter i sømmene. Så det høres utmerket ut at de gjør dette.

- Ikke hørt lignende

Professor Steinar Vagstad sitter i hovedstyret til Forskerforbundet, og leder lokallaget på Universitetet i Bergen. Hans umiddelbare reaksjon på statsrådens krav til forskerne er som følger:

- Vitsen med at politikere har forskere, er at forskere skal komme med faglig forsvarlige analyser av saker og ting, som er minst mulig påvirket av andre forhold. Arbeidsdelingen blir veldig snål dersom Sandberg skal legge politiske føringer i munnen på forskere. Slike forskere ville ikke jeg stolt på.

Vagstad sier han aldri har hørt lignende uttalelser fra en statsård.

- Det har jeg virkelig ikke, og jeg håper jeg aldri får høre det igjen.

Ingen kommentar

Direktør for Havforskningsinstituttet, Sissel Rogne, er selv ordknapp etter dagens møte med fiskeriministeren.

- Det var et møte hvor vi ble enige om at vi er i prosess.

- Hva betyr prosess?

- Det er bare det jeg skal si, svarer hun.

På spørsmål om hun vil kommentere uttalelsene og påstandene fra statråden om forskningsens rolle, gjentar hun at hun ikke kommer til å kommentere dette nå.

- Godt jobbet fra ministeren

Kommunikasjonssjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters landsforbund sier det var et veldig bra møte.

- Ministeren var en veldig god møteleder, og nå har vi fått noen forslag for å komme oss ut av dette. Nå skal vi få referatet fra møtet sendt over, og så skal dette diskuteres i styret.

- Du sier komme dere ut av. Hva mener du med det?

- Det er jo en situasjon vi er oppe i, som vi må prøve å løse. Sandberg er veldig pragmatisk, og prøver å få løst problemet.

På spørsmål om hvordan dialogen med Havforskningsinstituttet gikk, svarer Reppe at dette ikke var et dialogmøte med HI.

- Men hvordan var dialogen med havforskningsdirektøren da?

- Dette er ikke personlig, men den konflikten er ikke løst som sådann. Men vi må starte en en plass, og Sandberg kom med flere konkrete forslag.

Kommunikasjonssjefen mener det har vært jobbet godt fra statsrådens side i denne saken.

- Personlig er jeg veldig imponert over ministeren og måten han håndterer saken på, sier Reppe, og presiserer at han ikke oppfatter det som om statsråden prøver å styre noen forskere.