Mandag blir Gunnlaugsson møtt med krav om at han skal trekke seg og skrive ut nyvalg. Over 15.000 islendinger har allerede signert et opprop der de krever hans avgang, og det er varslet demonstrasjoner foran det islandske parlamentet, Alltinget, når politikerne møtes mandag.

Bak protestene ligger en historie om en rik kone, store penger, og et lite selskap i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

Etter den islandske bankkollapsen i 2008 gikk Gunlaugsson knallhardt ut mot utenlandske kreditorer. Nå viser nye dokumenter Aftenposten har fått tilgang til at også hans egen familie var blant kreditorene i de fallerte bankene. De samme kreditorene var i forhandlinger med myndighetene om oppgjøret etter krisen.

Gunnlaugsson og familien hadde med andre ord to roller: Myndighetens fremste mann - og myndighetens motpart som kreditor i bankene.

På Island stilles nå spørsmålet: Hvorfor fortalte ikke statsministeren at familien eide et selskap på Jomfruøyene?

Fra Island til palmeøy i Karibien

I 2007 kjøpte Gunnlaugsson selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. Wintris var registrert i De britiske jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner.

Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar. Året før hadde Islands finansnæring kollapset fullstendig. De tre store bankene, Landsbanki, Glitnir og Kaupthing hadde gått overende, og økonomien var i krise.

I 2013 ble Gunnlaugsson valgt til statsminister på en bølge av misnøye mot utenlandske kreditorer. Wintris var én av dem, med millioner i krav mot de kollapsede islandske bankene. Det fortalte han aldri om, verken til velgerne eller andre folkevalgte på Island.

Opplysningene finnes i interne dokumenter lekket fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisenSüddeutsche Zeitung har fått tilgang til. Dokumentene er delt med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten og over 100 andre medieorganisasjoner.

Varsler demonstrasjoner og krever nyvalg

Nyheten har satt sinnene i kok på Island. Mange reagerer kraftig på at landets statsminister ikke har opplyst folket om sin tilknytning til et utenlandsk selskap som gjør krav på penger fra konkursboet etter de islandske bankene. Flere tusen har varslet at de vil demonstrere utenfor Alltinget mandag.

Svanur Kristjánsson, professor i statsvitenskap, har gått ut påFacebook og oppfordret president Ólafur Ragnar Grímsson til å avsette regjeringen, oppløse Alltinget og skrive ut nyvalg. Det vil i så fall være første gang i Islands historie at dette skjer.

Onsdag møttes opposisjonspartiene for å diskutere et mulig mistillitsforslag mot Gunnlaugsson.

- Vanlige folk skjønner ikke at man kan eie selskaper i utlandet og så glemme at de finnes, sier Katrín Jakobsdóttir, leder for det rødgrønne partiet Vinstri græn, til allmenkringkasteren RUV.

Konklusjonen ble at opposisjonen i stedet tar saken opp til Alltingets kontroll- og konstitusjonskomité - og at de mandag fremmer forslag om å skrive ut nyvalg.

- Vi vil løfte denne saken ut av Alltingets sal og ut til folket. Statsministeren har sagt at han ikke er redd for et mistillitsforslag - da kan han vel heller ikke være redd for folkets vilje, sier Birgitta Jónsdóttir i Piratpartiet til TV-kanalen Stöð 2.

- Naturlig at kortene blir stokket

Árni Páll Árnarson, leder for sosialdemokratene, sier til allmennkringkasteren RUV at statsministeren holdt tilbake opplysninger for offentligheten før forrige valg, og at folket derfor bør få en ny mulighet til å si sin mening.

- Derfor er det naturlig at kortene blir stokket og delt ut på nytt, sier Árnarson til RUV.

De to regjeringspartiene - Gunnlaugssons Fremskrittsparti (søsterparti av det norske Senterpartiet) og det konservative Selvstendighetspartiet - har flertall i Alltinget. Statsministeren sier til avisen Morgunblaðið at han derfor ikke er bekymret for mandagens avstemning:

- Jeg ser frem til det, hvis dette betyr at opposisjonen har tenkt å manne seg opp og fremme et mistillitsforslag - selv om de nå kaller det noe annet. Jeg begynte å bli redd for at det ikke skulle bli noe av, sier han.

Kun statsministeren og kona kjenner verdiene

Islendingene, som selv har tapt penger på finanskollapsen, har hatt begrenset sympati med utenlandske investorer som kjemper for å få ut sine verdier fra landet.

Den jevne islending selv får ikke lov til å ta penger ut av landet. Restriksjonene ble innført for å hindre en årelating av økonomien, men rammer også vanlige islendinger på ferietur.

Fremst på barrikadene mot de utenlandske fondene sto dagens statsminister, som hevdet at de sugde blodet ut av den islandske økonomien.

- Gribber, kalte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson utenlandske fond som kjøper opp krav fra de konkursrammede bankene.

Før han ble statsminister i 2013, ledet han gruppen Indefence som kjempet for at Island skulle forkaste den omstridte Icesave-avtalen med Nederland og Storbritannia. I avtalen forpliktet Island seg til å betale for tap som kunder i disse landene har hatt i Landsbanki.

I forhandlingene med utenlandske kreditorer har han utad stått fjellstøtt på at Islands interesser må komme først.

Det gjør det ekstra betent for Gunnlaugsson at det nå kommer frem at Wintris, i likhet med de utenlandske "gribbene", har penger til gode i de islandske konkursboene. Selskapet eide obligasjoner i bankene, Landsbanki, Glitnir og Kaupthing før kollapsen, og meldte senere inn millionkrav mot konkursboet. Det er ikke klart om Wintris også kjøpte aksjer i bankene.

Totalt hadde selskapet obligasjoner til en verdi av drøyt 30 millioner norske kroner i bankene, etter dagens kronekurs. Bankinvestorene må påregne store tap, og kan regne med å få tilbake mellom 15 og 25 prosent av investeringene.

Bare statsministeren og hans kone vet hvorvidt obligasjonene har fått styrket eller svekket sin verdi som følge av statsministerens politiske virke.

- Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det er kun statsministeren som kan svare på det, sier Þórólfur Matthíasson, økonom ved Islands universitet.

Selv sier Gunnlaugsson i en redegjørelse på sin egen blogg 27. mars at regjeringens politikk har redusert verdiene på Wintris' investeringer.

Statsministeren: Skattemyndighetene vet alt

11. mars ble Gunnlaugsson overrumplet med ubehagelige spørsmål om statsministerfamiliens eget selskap på De britiske jomfruøyene. Svenske SVT inviterte ham til et intervju om Islands økonomi, sammen med den islandske journalisten Jóhannes Kr. Kristjánsson.

Så blir han konfrontert med selskapet Wintris.

- Alt dette er erklært til skattemyndighetene. Det du prøver på, er å få noe til å virke mistenkelig som ikke er mistenkelig, sier Gunnlaugsson rasende.

På spørsmål om hvorfor selskapet ikke er oppgitt i Alltingets interesseregister, sier han at det ikke var nødvendig, siden Wintris tilhørte kona.

- Dette ble ordnet av banken den gangen, og erklært fra dag én, sier statsminister før han forlater rommet i sinne.

- Jeg eier et selskap

15. mars, fire dager etter at statsministeren gikk i sinne fra TV-intervjuet, valgte hans kone, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, å gi sin versjon på Facebook.

- Kjære venner. Etter at Sigmundur gikk inn i politikken så har jeg måtte forholdt meg til kommentarer og rykter om meg selv og min families personlige forhold i forbindelse med hans jobb, skriver hun.

- Jeg eier et selskap, og formålet med det er å forvalte min families arv. Navnet på selskapet er Wintris. Det er registrert i utlandet fordi det ble opprettet da vi hadde bodde i Storbritannia. Den gang var det uklart om vi skulle fortsette å gjør det eller å flytte til Danmark, skriver hun.

Videre forklarte hun at det var banken som tok seg av formaliteten rundt selskapet, og at alle verdier er oppført i selvangivelsen. At også statsministeren også sto som eier, var bankens tabbe, ifølge Pálsdottir.

- Jeg jobber ikke med politikk, og Sigmundur er ikke en investor. Vi har hatt veldig klare regler om å skille de to rollene fra hverandre, både når det gjelder politikk og vårt privatliv. Men selvfølgelig støtter vi hverandre som ektefeller, skriver hun.

Revisorselskapet KPMG, som ble brukt av Pálsdottir, bekrefter at alle inntekter er innberettet til skattemyndighetene.

En talsmann for Gunnlaugsson sier: - Kjennetegnet på statsminister Gunnlaugssons politiske arbeid de siste årene har vært en klar vilje til å forsikre, så langt som mulig, at interessene til det islandske folk går foran interessene til de kollapsede bankers kreditorer. Både hans uttalelser og hans virke bekreftet dette, sier talsmannen.

Aftenposten stoppet av politiet

Statsministeren har kun svart på avsløringene i noen få intervjuer og på sin egen blogg. Da Aftenposten oppsøkte hans bolig søndag formiddag, kommer Gunnlaugsson og hans kone kjørende til huset.

Anna Sigurlaug Pálsdóttir henvendte seg høflig til Aftenpostens journalist, men sier at et intervju «ikke er aktuelt nå». Statsministeren selv ble sittende i bilen, tilsynelatende opptatt i mobiltelefonen.

Noen minutter senere kommer Pálsdottir ut igjen, og Aftenpostens journalist og fotograf gjør seg klar til å forlate stedet da en politibil kommer kjørende. To betjenter forlanger å se pass og pressekort. Etter en kort samtale går politiet bort til statsministeren, som raskt forsvinner inn i sin egen bolig.

Islands elite aktiv i skatteparadiser

De lekkede dokumentene gir et lite innblikk i hvordan Mossack Fonseca hjalp elitene på Island inn i et komplisert nettverk av selskaper i skatteparadiser. Her finnes noen av Islands rikeste menn, banktopper som er etterforsket for sin rolle i kollapsen. Og politikere som statsmininsteren.

Selskapskonstruksjoner trenger ikke være ulovlige, men er godt egnet til å skjule penger eller til å manipulere markedet. De gir også eierne et ekstra lag av hemmelighet mellom seg og myndighetene.

Statministerparets selskap på De britiske jomfruøyene er ikke i strid med islandsk lov.

Men slett ikke alle har holdt seg på den riktige sider av loven. Bak bankkollapsen lå en massiv markedsmanipulasjon som fikk bankene til å fremstå mer solide enn de egentlig var, godt hjulpet av postboksselskaper. 26 banktopper er fengslet på Island.

Mer enn syv år etter krisen er det likevel få som tror at alle forholdene vil bli nøstet opp. Mossack Fonseca er bare en lenke i en kjede av hemmelighold som bidro til å skape den islandske finansboblen som sprakk i 2008. For å få det fulle bildet må man komme på innsiden av bankene, investeringsrådgiverne og advokatfirmaene som opererte i skatteparadiser.

Flere ministre har selskaper i skatteparadiser

Gunnlaugsson er slett ikke alene om å ha selskaper i lyssky registre på palmeøyer. To andre statsråder og en partitopp i Gunnlaugssons eget parti er å finne i de lekkede dokumentene Aftenposten har fått tilgang til.

Så sent som i februar 2015 benektet Islands finansminister Bjarni Benediktsson overfor islandske medier at han hadde verdier i skatteparadiser.

Det han ikke opplyste om, var at han sammen med to islandske forretningsfolk eide et selskap på Seychellene frem til 2012. Det røpet han først på sin Facebook-side 29. mars.

Øygruppen utenfor Afrikas østkyst er kjent for å ha noen av verdens beste strender. Frem til 2012 var det også et yndet sted for personer som ønsket å skjule unna penger.

Selskapet Falson & co var registrert med såkalte ihendehaversaksjer, noe som sikrer eierne stor grad av hemmelighold. Denne type aksjer er nå forbudt på Seychellene fordi de ofte blir brukt for å unndra skattlegging.

- Visste ikke

Konfrontert med opplysningene, forteller han at selskapet ble brukt i forbindelse med kjøp av fire leiligheter under oppføring i Dubai.

- Min andel av dette har vært offentlig informasjon i flere år, sier Benediktsson. Leilighetsprosjektet strandet etter finanskrisen høsten 2008, før bygningen sto ferdig, og verdiene ble solgt med tap.

Finansministeren sier skattemyndighetene har all informasjon om selskapet. På spørsmål om hvorfor han i 2015 benektet at han hadde selskaper i skatteparadiser, sier han:

- Jeg må innrømme at jeg ikke kjente til at selskapet var registrert på Seychellene. Min oppfatning var at selskapet var registrert i Luxembourg, sier Benediktsson.

Han opplyste aldri nasjonalforsamlingen Alltinget om selskapet.

- Reglene for innrapportering kom i mai 2009. På den tiden eide jeg ikke et aktiv selskap eller eiendom som skulle innrapporteres, sier han.

Også innenriksministeren avsløres

Innenriksminister Ólöf Nordal er også å finne i de lekkede dokumentene. Gjennom Luxembourg-kontoret til Landsbanki, kontrollerte hun og ektemannen selskapet Dooley Securities, som var registrert på Jomfruøyene.

Ektemannen Tomas Mar Sigurdsson var en av lederne for aluminiumsgiganten Alcoa. Nå sier Sigurdsson at Landsbanki rådet familien til å opprette selskapet på Jomfruøyene, for å forvalte gevinst fra et aksjesalg i Alcoa.

- Dette skjedde aldri, jeg brukte aldri den muligheten og jeg overførte aldri midler til selskapet, sier han. Han understreker at han og kona aldri eide aksjene i Dooley Securities.

- Vi eier ikke, og har aldri eid, noen selskaper i skatteparadiser, sier han.

Bidragsytere: Ryan Chittum, Jóhannes Kr. Kristjánsson, Bastian Obermayer, Frederik Obermaier (ICIJ og Süddeutsche Zeitung