- Jeg er absolutt ikke en forretningsmann. Jeg har ikke millioner, sa Sergej Roldugin til The New York Times for et par år siden.

Det skriver Aftenposten.

Cellisten og dirigenten Sergej Roldugin er helt ukjent for de fleste, men er beskrevet nærmest som en bror til Russlands president Vladimir Putin.

Da Roldugin som ung mann skulle reise til Leningrad (St. Petersburg i dag) for å avtjene verneplikten, fikk han Putins telefonnummer av broren. Roldugins bror studerte sammen med dagens president på KGB-skolen.

Putin og Roldugin ble raskt bestevenner, ifølge Putins offisielle biografi Første person. Mens Putin gjorde karrière i KGB og ble Russlands president i 2000, satset Roldugin på musikk. Roldugin var gudfar for Putins eldste datter.

I dag avsløres det at Putins nære venn står som eier av flere selskaper i skatteparadiser – selskaper som har mottatt atskillige milliarder kroner fra statlige russiske banker og bedrifter.

Stor lekkasje

Det kommer frem i en undersøkelse utført av International Consortium of Investigative Journalists, tyske Süddeutsche Zeitung og en rekke medier over hele verden. Aftenposten er eneste norske mediehus som deltar i prosjektet.

Rundt 100 ulike finansielle avtaler i dette hemmelige nettverket er beskrevet i e-poster, bankkonti, låneavtaler, pass og aksjetransaksjoner som er en del av 11 millioner dokumenter som er lekket fra det omstridte advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Dokumentene som Aftenposten har tilgang til, viser hvordan Putins venner, deriblant Roldugin, beriker seg selv og skjuler enorme summer i skatteparadiser:

  • «Lån» for flere milliarder kroner strømmer fra statlige russiske banker til selskaper i skatteparadiser, til en ekstremt lav rente. Med unntak av ett tilfelle er det ingen eksempler på at lånene noen gang blir betalt tilbake.

  • Gigantiske lån blir solgt til postboksselskaper for 1 dollar. For denne dollaren kan de motta hundrevis av millioner – noen ganger milliarder – av kroner når lånet tilbakebetales.

  • Store aksjeposter i russiske selskaper blir overført fra ett selskap til et annet uten betaling.

  • Det betales hundrevis av millioner kroner for angivelige konsulenttjenester, som å få «råd om å investere i Russland».

Alt skjer i hemmelighet. Slik er Putins venner blitt styrtrike. Lekkasjene viser for første gang hvordan de har gjort det.

Ifølge den russiske avisen RBK eier musikeren Roldugin 3,2 prosent av Bank Rossija, en aksjepost som ble verdsatt til snaut 3 milliarder kroner i 2014.

Nå kommer det frem at cellisten også sikret seg en stor bit av reklamemarkedet i russiske TV-kanaler gjennom International Media Overseas. Postkasseselskapet som hadde en stor aksjepost i Russlands største reklameformidlingsbyrå, hadde inntekter på 84 millioner kroner i 2014, viser utskrifter fra bankkontoene som er en del av den store lekkasjen.

Et av Roldugins postboksselskaper fikk også hemmelig opsjon til å ta kontroll over én av Russlands største lastebilprodusenter, Kamaz, som omsetter for flere titall milliarder kroner i året.

Putin selv er ikke nevnt med et ord i den omfattende dokumentasjonen. Et sentralt spørsmål er om Roldugin fungerte som stråmann for presidenten – og om den egentlige eieren av de store verdiene i så fall er Putin selv. Det spurte vi den russiske presidenten om, men han vil ikke svare (se mer utfyllende svar senere i artikkelen).

Jurij Kovaltsjuk – Putins kasserer

Juri Kovaltsjuk ble en god venn av Putin tidlig på 90-tallet da Putin var viseborgermester i St. Petersburg.

Amerikanske myndigheter betegnet ham som Putins «kasserer» da han ble satt på USA og EUs sanksjonsliste etter Russlands annektering av Krim. Da Sovjetunionen brøt sammen i desember 1991, signerte Putin dokumentene som gjorde at et selskap Kovaltsjuk var medeier i, overtok Bank Rossija, ifølgeThe New York Times.

Den gang var dette en liten bank eid av kommunistpartiet i Leningrad. I dag er det én av Russlands større banker. Blant annet eier det betydelige deler av den russiske medieindustrien.

Kjernen i nettverket som avsløres i Panama-dokumentene, er Bank Rossija.

Ansatte i banken sørget for å etablere postboksselskapene, overføre eierskap til Roldugin og følge transaksjonene mellom banker i Russland, Kypros og Sveits.

Verdens mektigste hyttefelt

I 1996 stiftet Kovaltsjuk sammen med Putin og seks andre venner hyttekooperativet Ozero, som betyr sjøen. I dag er flere av hyttenaboene Russlands mektigste menn.

En times kjøretur fra disse fritidseiendommene ligger skisenteret Igora. Det var her Putins datter giftet seg med Kirill Sjamalov i februar 2013, ifølge Reuters. Han er sønnen til en av oligark-vennene i Ozero.

Skisenteret eies av et russisk selskap som heter Ozon, og én av hovedeierne er Bank Rossija og Kovaltsjuk.

Mossack Fonseca-dokumentene viser at selskapet som driver skisenteret, fikk 93 millioner kroner i lån fra et av postkasseselskapene til Putins barndomsvenner.

Renten var kun 1 prosent, en brøkdel av det som er vanlig i Russland. I tillegg ble deler av lånet omgjort, forandret og vekslet om fra dollar til rubler svært mange ganger, slik at gebyr og avgifter reduserte lånets verdi kraftig.

Judopartneren Arkadij Rotenberg

Putins judopartner og barndomsvenn Arkadij Rotenberg er kanskje det beste eksempelet på hvordan Putins venner har svingt seg opp de siste 15 årene.

På 1990-tallet drev Rotenberg og broren en liten bedrift som solgte finske varer. Etter at Putin ble president, ble de raskt mangemilliardærer. IfølgeForbes er Rotenberg nå Russlands rikeste og mest innflytelsesrike familie.Brødreparet bor i hvert sitt palass, som ofte sammenlignes med Versailles, utenfor Moskva.

I fjor fikk den styrtrike forretningsmannens selskaper statlige kontrakter for over 60 milliarder kroner, ifølge russiske Forbes.

Like før jul i 2012 åpnet Putin byggingen av South Stream-ledningen til Europa, et prosjekt med en prislapp på 332 milliarder kroner. Samtidig fikk Rotenberg én av de største kontraktene noensinne, meldte nyhetsbyrået Interfax.

Like etter, i april og september 2013, utbetalte tre anonyme selskaper fire «lån» på tilsammen 2 milliarder kroner til selskapet Sunbarn Limited på De britiske jomfruøyene, ifølge låneavtalene som Aftenposten sitter på.

Sunbarn, som er eid av St. Petersburg-mannen Aleksandr Plekhov, har tette forbindelser til Bank Rossija og Putins nettverk, viser Panama-dokumentene.

De tre selskapene som ga lånene, heter Breckenridge, Roseport Overseas og Honeycomb Holdings og er registrert på De britiske jomfruøyene og Kypros.

To av dem er kontrollert av Arkadij Rotenberg, men Mossack Fonseca-dokumentene indikerer at også det tredje selskapet tilhører Putins judopartner.

Rotenberg har ikke villet svare på om disse utbetalingene egentlig var «betaling» for at selskapet hans fikk store kontrakter med South Stream-prosjektet. Prosjektet ble stoppet i desember 2014 etter at EU satt foten ned.

Flukten fra Kypros

Frem til desember 2011 foregikk de fleste av forretningene til nettverket via Kypros, et velkjent skatteparadis for både russere og nordmenn.

Finanskrisen i landet skremte nettverket av Putins venner.

Samtidig som Russland forhandlet med Kypros om å gi skatteparadiset et kriselån, begynte det å flytte formuene til et nytt skatteparadis.

Sporene stopper i Luxembourg

I 2012 overførte Sandalwood over 20 lån til selskapet Ove Financial fra De britiske jomfruøyene med bank i Luxembourg, viser de lekkede dokumentene.

Enkeltlånene kunne være på mange milliarder kroner. Ove Financial betalte bare 8 kroner for hvert av lånene, noen ganger ingenting, ifølge de mange avtaledokumentene.

På dette tidspunktet forsvinner sporene. Årsaken er at det skar seg mellom nettverket til Putins venner og Panama-advokatene i Mossack Fonseca ifølge e-postutvekslingen mellom dem.

Russerne mente ting tok for lang tid og valgte i stedet Panama-selskapet Morgan & Morgan. I 2013 ble Sandalwood lagt ned.

- Et angrep på Russland og Putin

I midten av mars ba ICIJ og mediepartnerne om kommentarer til opplysningene.

Nøkkelspørsmålet var om Roldugin fungerte som en stråmann for blant annet Vladimir Putin.

På en pressekonferanse 28. mars avfeide Kreml alt.

- Visse offentlige organisasjoner, private organisasjoner, fremmed sikkerhetstjeneste og enkelte medier har involvert seg i valgkampen i vårt land før valgkampen faktisk har begynt, sa Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov ifølge Interfax. Han gjorde det klart at presidenten ikke akter å svare på noen spørsmål.

- De forsøker hardt å påvirke vårt land og destabilisere situasjonen. Deres mål er å diskreditere myndighetene, spesielt president Putin, sa pressetalsmannen.

-Hvis noen kommer med ærekrenkelser av Putin, vil vi ta i bruk hele arsenalet av juridiske virkemidler for å forsvare presidentens ære, sa Peskov og gjentok angrepene på en pressekonferanse 31. mars.

Pressetalsmannens angrep er blitt fulgt opp i alle de Putin-styrte russiske mediene, som har hatt flere saker den siste uken om det som fremstiller lekkasjene som amerikansk informasjonskrigføring mot Russland.

Truer med søksmål

Samtlige personer og selskapet som er omtalt i denne artikkelen, er spurt om de vil kommentere dem. De fleste har ikke svart.

Jurij Kovaltsjuk, Bank Rossija og banken RCB fremholder at de har oppgitt all informasjon som de er pålagt etter loven, og at dette er tilgjengelig i offentlige registre. Spørsmålene vil de ikke svare på.

Samtlige understreker at de vil gå rettens vei hvis deres omdømme blir skadet på grunn av feilaktige opplysninger som blir publisert.

RBC, som er basert på Kypros, fremholder i tillegg at de har videresendt alle spørsmålene til landets tilsynsmyndigheter slik at de kan undersøke anklagene.

Før perestrojka-tiden

For en uke siden fikk et par Novaja Gazeta-journalister en kort prat med Putins venn, Roldugin, etter at han hadde holdt en konsert i Moskva. Han ble konfrontert med at han har postkasseselskaper som omsetter for milliarder av kroner i året, og at han skal ha vært involvert i flere betydelige transaksjoner med store russiske bedrifter.

- Jeg hadde forbindelser til slike forretninger for lenge siden, før perestrojka-tiden. Og så begynte det å vokse og slike ting skjedde, sa Roldugin.

Perestrojka var slagordet for den sovjetiske reformpolitikken i andre halvdel av 1980-tallet.

Roldugin sa at han var redd for å gi intervjuer.

- Jeg må studere disse spørsmålene og prøve å forstå hva jeg kan si og hva jeg ikke kan si. Jeg skjønner at dette er viktige spørsmål: Driver du med forretninger eller ikke? Hva er kilden for disse pengene? Hvem eier disse pengene? Jeg skjønner det, men dette er sensitive saker, sa Roldugin som lovte å svare på spørsmålene senere. Det har han ikke gjort.

Slik fungerte nettverket

Krumtappen i det hemmelige nettverket til Putins venner var selskapet Sandalwood Continental, ifølge det store datamaterialet som journalister fra en rekke land har undersøkt i flere måneder.

Selskapet er registrert på De britiske jomfruøyene og eies formelt av Oleg Gordin fra St. Petersburg, som har tette bånd til Bank Rossija.

Ofte er Sandalwood og cellisten Roldugins selskaper involvert i de samme forretningsavtalene.

Selskapet sørget for å «låne» penger fra den statskontrollerte banken VTB i Moskva, via Russian Commercial Bank RCB på Kypros.

Ingen forretningsmessig logikk

Fra 2009 til 2012 fikk Sandalwood 6,6 milliarder kroner i svært uvanlige lån. Lekkasjedokumentene viser hvordan avtalene for disse lånene var:

  • Selskapet hadde ingen forretningsvirksomhet som ville gjøre det mulig å betale tilbake lånene.

  • Lånene ble gitt uten noen sikkerhet eller garanti.

  • Lånene manglet en plan for tilbakebetaling, men de baserte seg på at hele beløpet ville bli tilbakebetalt innen en frist.

Totalt gikk snaut 17 milliarder kroner gjennom nettverket fra 2008 til 2013, og det meste var innom Sandalwood Continental, ifølge dokumentene som journalistene har hatt tilgang til.

En «lommebok»

Sandalwood hadde en kassakreditt på 5,4 milliarder kroner som den jevnlig brukte og distribuerte til postkasseselskapene som Putins venner hadde. Det samme gjorde Sandalwood med lånene som det tok opp. I det enorme datamaterialet er det ingen eksempler på at pengene noen gang ble betalt tilbake.

«Antagelsen om at RCB Bank Ltd er en såkalt «lommebok» for høyt rangerte russiske tjenestemenn er ytterst grunnløs og samsvarer absolutt ikke med realitetene», skriver kommunikasjonssjefen i RCB, Michael Maratheftis, til ICIJ og mediepartnerne.

Sandalwood videresolgte retten til renteinntekter på penger som det lånte ut, nærmest gratis. Et av selskapene til Putins cellist-venn Roldugin betalte for eksempel 8 kroner for å få 65 millioner kroner i året i renteinntekter, ifølge avtaledokumentet som er datert 11. februar 2011.

Betaler lommepenger, får milliarder

Låneavtalene som Aftenposten har tilgang til, viser at Sandalwood også fikk kjøpe mange store lån for lommepenger, ofte rett før lånene skulle tilbakebetales:

  • Det russiske medieselskapet National Media Group hadde tatt opp et lån på 1,7 milliarder kroner fra det kypriotiske selskapet Mebraco Investments Limited. 19. juli 2010 kjøpte Sandalwood dette lånet for 1 dollar. Resultatet var at hele lånet ble tilbakebetalt til Sandalwood.

  • Forsikringsselskapet Sogaz, via datterselskapet Campese Holding Limited, hadde lånt 25 millioner kroner høsten 2008. 17. Januar 2011 ble dette lånet overført til Sandalwood «uten betaling», som det heter i kontrakten.

To bankeksperter har fått gjennomgå dokumentene som viser Sandalwoods finansielle krumspring.

- Det virker som om skatteunndragelser, svindel eller andre lyssky årsaker ligger bak disse transaksjonene for å hvitvaske penger, sier David Weber, direktør ved Fraud management-programmet ved Universitetet i Maryland i USA.

Bidragsytere: Jake Bernstein, Petra Blum, Oliver Zihlmann, David Thompson, Olesya Shmagun, Roman Anin.