Det er minst syv eldre innvandrere i Trondheim som mistet sin supplerende stønad - en ordning tilsvarende minstepensjon - etter at den blåblå regjeringen fikk igjennom en lovendring fra nyåret. Disse syv søkte om sosialhjelp – fem av dem fikk avslag, inkludert Iran Dar Tabriz (85) på Saupstad, som Adresseavisen har skrevet om. To av dem fikk innvilget sosialhjelp.

- Etter en rimelighetsvurdering her og nå har vi vurdert at disse sakene skal behandles på vanlig måte i forhold til kriteriene for sosialhjelp, sier kommunaldirektør Helge Garåsen.

Nav Heimdal bekrefter at dette betyr at 85-åringen i løpet av de neste dagene vil få innvilget sosialhjelp til husleie og høyere livsoppholdssatser, noe hun tidligere ble nektet med henvisning til at sønnen skulle forsørge henne.

Les mer: Slik sparer de blåblå 40 millioner kroner på årets statsbudsjett

Uklare regler

Det sentrale spørsmålet er hva som er rett behandling av mennesker som er kommet til Norge på familiegjenforening. Skal slektningene forsørge dem, eller har de rett på offentlige ytelser? Utlendingsloven harmonerer tilsynelatende dårlig med et rundskriv som Nav forholder seg til:

Utlendingsloven og -forskriften slår fast: Underholdskravet faller bort etter at man har fått permanent opphold, som regel etter tre år. For de fleste som kommer på familiegjenforening, gjelder kravet kun for den første oppholdstillatelsen.

- I praksis gjelder underholdskravet derfor for de fleste kun i ett år, slår områdeleder Cecilie Sande Amundsen i UDI fast.

Dar Tabriz kom til Norge i 1994 og har for lengst både permanent opphold og sågar norsk statsborgerskap. Altså er det svært, svært lenge siden hennes pårørende var økonomisk ansvarlig for henne, ifølge utlendingsloven og -forskriften.

Rundskriv lov om sosiale tjenester i Nav slår imidlertid fast: Hvis en person kom til Norge på grunnlag av familieforhold og under forutsetning av underhold, har vedkommende som utgangspunkt ikke rett til økonomisk stønad annet enn i nødssituasjon.

Her står det ingen ting om hvor lenge underholdskravet gjelder.

Kan bli ny runde

Garåsen kommenterer:

- Rundskrivet fra staten forteller oss hvordan vi skal forholde oss til dette, men UDI mener noe annet. Noen av dem som i første runde fikk avslag på sosialhjelp, har anket. Fylkesmannen vil være en sentral aktør i forbindelse med avklaringene av det formelle, sier Garåsen.

Han ser imidlertid at det tar såpass lang tid å få en avklaring på dette, at han mener det ikke er rimelig at de står uten stønad. Det er derfor de som det gjelder, nå skal behandles som enhver annen borger som søker økonomisk sosialstønad.

- Jeg regner derfor med at de fleste vil få innvilget sine søknader innen kort tid, sier Garåsen.

- Risikerer disse at Fylkesmannen konkluderer med noe annet og at de så igjen mister rettet til sosialhjelp?

- Nå må vi vente og se hva Fylkesmannen sier, så får vi justere praksisen etter hva de kommer frem til, sier Garåsen.

Adresseavisen er kjent med at en kvinne i Akershus, som er i samme situasjon som Dar Tabriz, også vant frem med sitt krav etter å ha klaget på avslaget.

Les også: - Vi kan ikke ta minstepensjon fra dem som allerede har fått det

Ingen jubel på Saupstad

Sønnen til Dar Tabriz synes det er bra dersom dette betyr at alle inkassokravene som er kommet inn på husleie for moren, nå kan betales. Men jubelen står likevel ikke i taket:

- Det er fire husleier som går til inkasso. Det skulle bare mangle at hun får sosialhjelp. Vi mener hun burde få supplerende stønad som før, sier sønnen Saeed Rashid.

Geirmund Lykke (KrF) sitt moderparti var med på å stemme for lovendringen som fratok Dar Tabriz hennes minstepensjon. Lykke mener det er åpenbart at de i alle fall har krav på sosialhjelp:

- Jeg stusser over hvorfor ikke kommunen allerede nå kan slå fast at de har krav på sosialhjelp. Vi har formuleringer i stortingsvedtaket som lå til grunn da de mistet sin supplerende stønad, og i tillegg er utlendingsloven tydelig. Ingen mennesker i Norge skal behandles med en slik usikkerhet, sier Lykke.

Les også om Snorre Valen (SV) sine reaksjoner: - Helt uverdig og helt unorsk. SV, Ap, MDG og Sp stemte nei til forslaget om å frata eldre familiegjenforente deres supplerende stønad.

- Etter en rimelighetsvurdering her og nå har vi vurdert at disse sakene skal behandles på vanlig måte i forhold til kriteriene for sosialhjelp, sier kommunaldirektør Helge Garåsen. Foto: Kjell A. Olsen
Iran Dar Tabriz får nå penger til dekning av husleie og høyere livsoppholdssatser. Foto: Håvard Haugseth Jensen