Tirsdag kveld var politikere fra Sør - og Nord- Trøndelag samlet på Stiklestad til debatt om et samlet Trøndelag. I slutten av måneden skal de to fylkestingene fatte de historiske vedtakene, og nå er det knapt lenger noen som snakker om muligheten for at en ny stor region ikke blir en realitet fra 2018.

Før møtet på Stiklestad kultursenter, var til og med den største og ivrigste sammenslåingsmotstanderen, Sps Tomas Iver Hallem, et stort smil.

- Nå er det på tide at vi demper motsetningene og begynner å snakke om det vi skal få til i et samlet Trøndelag. Vi trenger ikke å fokusere så mye på motsetningene lenger, sa Tomas Iver Hallem, som er godt fornøyd med at kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har fastslått at Fylkesmannen skal sitte på Steinkjer, og at E6 nordover blir prioritert foran E6 Sør. Og tirsdag kom nyheten om at samme Sanner la fram sin regionmelding der han sa at landet skal ha 10 regioner, ikke 19 fylker.

Pakken som kom

Aps fylkesrådleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, var også blid.- Nå har vi fått en nyfrelst statsråd som jobber for sterke regioner, selv om vi har ambisjoner om større oppgaver enn det Sanner kom med i dag, sa hun og Hallem repliserte:- Det er veldig bra vi har hatt det sterke ordskiftet i Nord-Trøndelag og når vi kommer til fylkestingene i april, så må vi forholde oss til vedtaket. Jeg tror det ligger mange muligheter i å utvikle Trøndelag, på vei og bane, skoler, gode lokalsamfunn. Men jeg ser en risiko for sentralisering, understreket Hallem.

En glad fyr

Tore O. Sandvik var nok en glad fyr i salen. Han har ivret for en regionreform siden han ble fylkesordfører for over 13 år siden. Til tross for stor entusiasme og overbevisning, vant aldri Sandvik slaget internt og den rødgrønne regjeringen la aldri frem noen regionreform.

- Det må være et paradoks for deg at det er Høyre og Frp som gir deg det du har ønsket mest?

- Sanners pakke til Sandvik, smiler Tore O. Sandvik stort.

Han mener Jan Tore Sanner har vært svært ryddig i prosessen, og antyder at kommunalministeren i løpet av prosessen har fått større tro på det regionale nivået.

- Og så håper jeg at de andre partiene kan være med å fylle på med oppgaver slik at regionene blir sterke. Det trenger vi, sier fylkesordføreren og fikk støtte fra Sps Tomas Iver Hallem.

- Nå skal vi jobbe sammen. Jeg driver ikke med omkamper. Vi er alle trøndere, og vi skal bidra, vi, det lover jeg.

Men noen mer skeptiske var det i salen, nemlig regjeringespartienes egne lokale representanter, representert ved Høyres kommunalråd i Trondheim, Ingrid Skjøtskift og Frps stortingsrepresentant, Sivert Bjørnstad. De er sterkt imot at Fylkesmannen og fylkesrådmannen skal flyttes til Steinkjer.

Før debatten startet inne i salen, oppstod også en diskusjon ute i foajeen:

- Flytter man regionhovedstadfunksjoner, så svekker man Trondheim. Nasjonalt og internasjonalt, framholdt Skjøtskift og fikk umiddelbart svar på tiltale fra partikollega, stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten.

- Sterk i seg selv

- Der er jeg uenig. Trondheim er så sterk i seg selv. Det viktige er at den politiske ledelsen er i Trondheim. Jeg tror vi gjorde lurt i å være rause, og dermed har vi fått en god styringsfart mot et felles Trøndelag, sa Aarbergsbotten.

- Fengsel i Steinkjer

- Det som er bra for Trondheim er bra for Trøndelag, understreket Frps Sivert Bjørnstad.

- Trondheim er en motor i regionen. Den må ikke svekkes, tilføyet Skjøtskift og fikk støtte fra Bjørnstad:

- Det nytter ikke å samle Trondheim mot røkla når det er 12 mil mellom bordendene. Det er tøv at en fylkesrådmann skal pendle en dag eller to eller tre Steinkjer, sa Bjørnstad og ertet på seg Aarbergsbotten:

- Det er ikke slik at fylkesrådmannen skal sitte i fengsel i Steinkjer. Administrasjon og politikere skal fortsatt treffes i møter, ikke på fylkeshuset. Egentlig er bekymringen for flyttingen en oppkonstruert problemstilling.

- Skjørt byggverk

- Hadde det blitt ett Trøndelag om Bjørnstad og Skjøtskifts argumenter hadde vunnet frem?

- Nei! svarteTorhild Aarbergsbotten.

- Det vet vi ikke, repliserte Skjøtskift.

- Jo, det vet vi. Vi har prøvd tidligere og vi vet at alt stanset når ikke vi var villige til å gi mer. Dette var det vi måtte gi for å få det til, fastslo Torhild Aarbergsbotten.

- En sammenslåing som bygger på å flagge ut hovedstadsfunksjoner er et skjørt byggverk, mente Skjøtskift.

- Det er ikke slik at Levanger og Steinkjer blir styrket av at Trondheim blir svekket. Oslo blir styrket av at Trondheim blir svekket, konkluderte Bjørnstad.

Etter debatten møttes de to tidligere kamphanene Tore O. Sandvik og Thomas Hallem til fotografering.

- På lørdag kommer jeg til Steinkjer med Byåsen for å vinne TA-Cup! gliste fylkesordføreren i sør.

- Bare kom du! Vi har flotte idrettsanlegg her i nord, repliserte Thomas Hallem.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podcast

Allerede samlet: Tidligere RBK-spiller Christer Basma delte erfaringer fra fotballen, der nord og sør allerede er samlet under Trøndelag fotballkrets. Foto: LEIF ARNE HOLME
Trondheim: Høyres kommunalråd i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, øn sker ikke at både fylkesmannen og fylkesrådmannen sitter i Steinkjer. Foto: LEIF ARNE HOLME
Trøndere: - Jeg er ingen fyr som driver med omkamper. Nå skal vi jobbe sammen, vi er alle trøndere, sa Tomas Iver Hallem etter debattmøtet på Stiklestad. På spørsmål om hvordan det vil bli for de to kamphanene, Hallem og Sandvik, å sitte i felles fylkesting, svarer Hallem «det vil bli veldig, veldig problematisk», mens han holder på å le seg i hjel. Foto: LEIF ARNE HOLME