LANDSMØTE I HØYRE

Fylkeslaget vil også ha landsmøtet i Høyre til å forplikte regjeringen til å skrelle bort 30 prosent av rapporteringskravene i det offentlige på to år og reduserer næringslivets kostnader med å etterleve myndighetspålagte rapporteringskrav med 25 prosent.

- Da vi behandlet partiprogrammet, var partiet svært opptatt av kutt i byråkratiet. Det gjøres en del bra når det gjelder å kutte i skjemaveldet, men antallet byråkrater i direktorater og tilsyn øker for mye, fastslår Høyres fylkesleder i Sør-Trøndelag, Yngve Brox.

Høyres Yngve Brox vil altså kutte i byråkratiet, men her forteller han om jobben han har søkt på.

Belaster i krise

Når Høyre innleder sitt tre dager lange landsmøte på Gardermoen fredag formiddag, skjer det med krisen i leverandør- og offshoreindustrien som et truende bakteppe for hele den norske økonomien.

- Et omfattende og lite effektivt byråkrati er svært negativt for bedriftenes konkurransekraft. Gründere, bedriftseiere og ansatte må i størst mulig grad få bruke tiden sin på verdiskaping, ikke på omfattende – og økende – kontroll og rapporteringskrav, mener Brox.

Sør-Trøndelag Høyre mål for landsmøtehelgen er at partiets næringspolitiske uttalelser blir preget av kravene om forenkling og avbyråkratisering.

Og her forteller gammelordfører Marvin Wiseth hvem han mener bør overta i Trondheim etter Brox.

Mer byråkrati med de blåblå

Krav om regelråd, skjemaforenkling og reduksjoner i det offentlige byråkratiet er ikke nye toner fra de blåblå regjeringspartiene.

I hele valgkampen i 2013 hamret de blå løs på manglende rødgrønn kontroll over veksten i byråkratiet.

To og et halvt år senere er det likevel ingen tegn på at regjeringspartnerne Høyre og Frp har klart å stagge veksten i statlige arbeidsplasser. Finansminister og Frp-leder Siv Jensen betaler nå lønn til 7988 flere statsansatte enn det hennes forgjenger Sigbjørn Johnsen gjorde.

Av disse er 1539 nye byråkratiårsverk i departementer og direktorater, viser en gjennomgang Aftenpostens gjorde i vinter. Bare i departementene var det i fjor 102 flere årsverk enn året før.

Byråkratveksten har med andre ord eskalert etter at Solberg-regjeringen tiltrådte, til tross for at Regjeringen har programfestet «avbyråkratisering» i sin politiske plattform.

Det er varslet «forsvarsopprør» foran Høyres landsmøte til helgen. Men det var det foran fjorårets også. Da laget vi denne saken!

Politi og helse ok

Det er dette prosjektet Sør-Trøndelag vil presse regjerings-Høyre på.

- Sør-Trøndelag Høyre er ikke generelt imot byråkrati. Vi skal ha ett godt og effektivt byråkrati. Men ethvert direktorat vil alltid føle behov for flere folk. For at disse til enhver tid skal fungere godt, mener vi i Sør-Trøndelag Høyre at det er viktig at det ikke fylles på med for mye folk, sier Brox.

Brox understreker at det verken er vekst av offentlige ansatte i helsesektoren eller i politiet fylkeslaget vil til livs.

- Veksten i det offentlige må styres mot førstelinjen. Det er for eksempel all grunn til å se på hvordan helseadministrasjonene har organisert seg forholdet mellom administrasjon og pasientbehandling, sier Brox.

En av de statlige etatene som nå ansetter hundre i gangen i, er UDI. Selv om mange av stillingene er midlertidige, utgjør UDI en stor andel av stillingsveksten for siste halvdel av 2015 og særlig starten av 2016.

- UDIs vekst må vi bare forholde oss til. Men det unnskylder oss ikke for å ta ansvar for å være tydelige i en omstillingstid. Med et godt trimmet offentlig byråkrati på plass, vil uforutsette begivenheter bli lettere forholde seg til, sier Brox.

Denne helgen samles både Høyre og Miljøpartiet De Grønne (MDG) til landsmøter . Klarer noen å la seg engasjere av de stadig mer strømlinjeformede landsmøtene på en vakker vårhelg i april og mai? Få med deg denne ukes podcast OmAdressert.