For når 7-åringen stempler inn på skolefritidsordningen om morgenen, skjer avkryssingen digitalt. Sekunder senere kan foreldrene få bekreftet at skoleveien endte opp på skolen, også denne dagen.

- Foreldrene får litt bedre kontroll på barna sine. Slik samfunnet er blitt, så er vel det noe de fleste synes er greit, sier Tone Stubban, SFO-leder ved Brundalen skole.

Fra vugge til grav

Meldeboka heter den nye hvite appen som har havnet på tusenvis av foreldretelefoner i Trondheim siden nyttår. Dette er en digital meldebok som skal erstatte papir-meldeboka, den lille notisboka som alltid har hatt en tendens til å ligge på feil sted. Forhåpentligvis blir det også slutt på at informasjonen om skidagen og julefrokosten ligger i bunnen av sekken, på en krøllete papirlapp innsmurt i klemt banan.

- Digital meldebok er en del av en sterk satsing på digitalisering i Trondheim kommune. Gjennom program for digitalt førstevalg jobber vi med å utvikle gode digitale tjenester til innbyggerne, fra vugge til grav, sier Liss Johansen Sandø i prosjektgruppa for digital meldebok.

Tre skoler testet ut den digitale meldeboka i to måneder for å luke ut de verste barnesykdommene. Foreldrene responderte raskt, og åtte av ti tok i bruk appen for å sende og ta imot beskjeder. Nå rulles systemet ut i nye skoler hver uke, og i løpet av mai vil alle 52 kommunale skoler benytte seg av den digitale meldeboka. Det innebærer rundt 26 000 foreldre.

Fredag skal dette feires, og ordfører Rita Ottervik er en av dem som deltar i en markering på Saupstad skole.

Raskere info

- Så langt har vi fått mye positiv respons fra foresatte. De opplever at de får informasjon fra skolen mye raskere. Fordelen er også at alle får informasjon samtidig. For dem som har flere barn i skolen, får de samlet all informasjon på ett sted. Det gjør det enklere å holde oversikten, sier Johansen Sandø.

Når foreldre har logget seg inn i appen eller på nettstedet på PC'n, finner de en oversikt over kommende aktiviteter og meldinger som skolen har sendt ut. For dem som har barn i SFO, finner de henteregler som forteller om barna blir hentet eller om de skal gå hjem selv, og de kan lese av når barnet har blitt innkrysset og utkrysset i SFO. I tillegg ligger det klasseliste som viser elevens klasse og deres foresatte, og ikke minst er det et eget ikon for fravær. Her kan foreldre varsle neste tannlegetime, eller si fra når barnet er syk.

Enklere

- Mathias i tredje, sier Mathias og nikker til SFO-ansatt Andreas Steiro. Klokka nærmer seg tre, og det er tendenser til kø. På SFO ved Brundalen skole er de første klare til å sjekke seg ut. 190 elever går i SFO. Da er det viktig at det er rett elev som blir krysset ut. Snart får foreldrene beskjed.

- I morges fikk jeg melding fra en forelder fordi barnet ikke hadde blitt registrert på SFO, forteller SFO-leder Tone Stubban.

Men forklaringen var at eleven hadde brukt litt lengre tid på skoleveien, kommet for sent til SFO og gått rett på skolen. Og ikke fått SFO-frokost.

- Vi har trua på dette, sier Stubban som synes det blir både enklere å holde oversikten over når barna skal komme og gå med det elektroniske systemet, og dermed tryggere for både foreldre og barn. Men hun ser utfordringer i forhold til foreldre som er fremmedspråklige, og ikke behersker norsk like godt.

- Vi må nok følge opp de foreldrene litt ekstra, sier Stubban.

Johansen Sandø sier at dette er noe kommunen ser nærmere på i samarbeid med tolketjenesten.

Første kommune

Hvor mange kan se informasjonen om mitt barn? er noe mange foreldre lurer på. Og hvordan er personvernet ivaretatt?

- Det er en gruppe tilknyttet det aktuelle barnet som får denne informasjonen. Det kan være lærerteamet på trinnet, og noen av de ansatte på SFO. Men sensitive opplysninger skal ikke legges inn i dette. Det oppfordrer vi foresatte til å ta direkte med dem det gjelder, sier Monica Holden Aasen, rådgiver på oppvekstkontoret. Hun mener at den digitale meldeboka vil kunne benyttes av de aller fleste familiene.

- Noen få elever trenger ekstra beskyttelse. Det vil bli ivaretatt av skolen, sier Holden Aasen.

Foreldre skal som før kunne ringe eller sende mail til skolen og lærerne hvis det er ting de vil ta opp, og det samme vil skolene gjøre. I den digitale meldeboka legges den generelle informasjonen. Neste luseangrep vil foreldre få beskjed om digitalt.

- Så vidt vi kjenner til, er det ingen andre kommuner som har tatt i bruk en så omfattende løsning ved alle skolene. Det er artig at Trondheim kan være i front. Samtidig ser vi at foreldregenerasjonen er veldig digital, de er klare for å ta imot dette, sier Leif Cato Larsen Gjershaug.

Når skolene er innrullert, går turen til barnehagene. I vår vil fire kommunale barnehager få tilgang til den digitale meldeboka, og dermed kan de gi digitale beskjeder om at bleieskuffen er tom og vottene er borte. I løpet av ett års tid er planen at alle kommunale barnehager skal benytte seg av den digitale meldeboka.

Sjekker ut: Andreas Steiro har denne dagen jobben med å krysse ut elevene når de drar hjem fra SFO. Her er Teodor, Brage, Håkon, Andreas og Eivind-Andreas klar for å sjekke ut. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Henterutiner: Slik ser den elektroniske meldeboka ut for de SFO-ansatte. Her får de raskt opp beskjed om når barna skal gå hjem. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Bedre oversikt: SFO-leder Tone Stubban synes den elektroniske meldeboka gir bedre oversikt over barna på SFO. Til venstre Susanne L. Nordheim. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Genialt: Pappa Ståle Gagnås synes det er genialt å kunne hente alle beskjedene om barna Vilde og Noah i en app. - Her ligger alt samlet. Det er lett for at papirbeskjeder bare forsvinner, sier Gagnås. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen