- Det har vært to veldig interessante år der vi har bygd partiet, fått en rekke nye folkevalgte og etablert oss som nasjonalt parti. Nå vil jeg konsentrere meg om trondheimspolitikken og varaordførerjobben her. Min ambisjon er at vi i Trondheim skal utvikle byen til å lede an i det grønne skiftet. Vi har et unikt utgangspunkt til å bli en slik spydspiss som kan vise Norge og verden at det er mulig å skape mer grønn politikk, grønne arbeidsplasser, bedre bomiljø og bedre livskvalitet, sier Opoku.

LES OGSÅ (PLUSS): Opoku: - Ap setter 10 000 dekar matjord i spill

Unike muligheter

Miljøpartiet De Grønne har landsmøte denne helga. På søndag, når møtet heves, vil ikke Opoku lenger være partiets nasjonale talsperson. Hun signaliserer samtidig at hun ikke er aktuell som listetopp for MDG i Sør-Trøndelag til stortingsvalget i 2017. Tiden i rikspolitikken er over – i alle fall for denne gang.

- Jeg har tatt på meg jobben som varaordfører i Trondheim, og det er det jeg vil gjøre nå. Det har jeg også gitt beskjed til nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag om. Jeg har aller mest lyst til å vie min tid til praktisk politikk i Trondheim. Her har vi en unik mulighet til både å bruke teknologi- og kunnskapsmiljøene til virkelig å skape en ny by. Dette lokalsamfunnet har så mange muligheter jeg vil være med på å utvikle, sier hun.

Da Hilde Opoku for ett år siden sto på talerstolen i landsmøtesalen til De Grønne hadde partiet rundt 20 folkevalgte politikere rundt om i landet. Hun sa i sin tale at neste gang hun skulle stå på landsmøtets talerstol skulle de ha like mange folkevalgte som delegater på landsmøtet.

- Det gikk et gisp gjennom salen da jeg sa det. Men jeg fikk rett. Vi har gått fra 18 til 284 folkevalgte – det er sannelig ikke langt unna antallet delegater på landsmøtet i fjor, sier hun.

Tilpasse partiet

På landsmøtet i MDG førstkommende helg vil partiet bruke mye tid på å «finne seg selv» etter brakvalget sist høst. Hilde Opoku sier partiet må ta inn over seg at de ser helt annerledes ut nå enn sist de møttes til landsmøte. Som nasjonalt parti med ambisjoner om flere stortingspolitikere etter valget i 2019 vil MDG utvikle og synliggjøre politiske løsninger på langt flere områder enn de fleste oppfatter De Grønne som i dag.

- Vi starter på arbeidet frem mot vårt nye partiprogram som vedtas neste år. Det blir et politisk verksted. Vi mener jo at vi har politiske svar på en rekke områder, men vi har kanskje ikke nådd frem i den grad vi ønsker. Men siden vi har ambisjoner om å komme over sperregrensen ved neste stortingsvalg, og komme inn med mange på Stortinget, må vi bruke tiden frem mot valget til å finne frem til felles standpunkter på en rekke områder. I tillegg har vi fått en rekke kommunepolitikere som skal møte den politiske hverdagen der barnevern og byggesaker også står på dagsordenen. Dette landsmøtet blir starten på en prosess der partiet skal tilpasse seg vår nye virkelighet, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Varaordføreren vil ha bilfri Midtby

- Hvilke politiske skillelinjer er det som preger De Grønne?

- Jeg føler at partinavnet vårt illustrerer det. På den ene siden har vi de som stort sett er engasjert i miljøsaken og tradisjonelt miljøvern. Den andre fløyen vil jeg kalle de grønne, som har grønne verdier som utgangspunkt for all politisk tilnærming. Dette skillet kommer tydelig frem i våre diskusjoner. Jeg tilhører den siste gruppen, og er opptatt av å skape en helhet i vår politikk der det går en grønn tråd gjennom alt vi gjør. Det krever omstilling på alle plan å skape et klimanøytralt samfunn hvor det er godt å leve.

- På målingene har dere hatt en tilbakegang etter suksessvalget sist høst. Er folk allerede lei av grønn politikk?

- Det tror jeg ikke på. Den politiske debatten har i det siste vært preget mye av spørsmålet rundt håndtering av flyktningene og norsk asylpolitikk. Selv om vi var tidlig ute med våre løsninger på dette så druknet vi litt i mediebildet i denne saken. Det kan forklare noe av tilbakegangen på målingene. Samtidig tok vi ut alle våre krefter foran valget i 2015, og organisasjonen har vært preget av å få på plass alle våre nye folk i kommunestyrer og fylkesting. Det har vært en bevisst prioritering. Det er derfor vi skal bruke dette landsmøtet på å skape politikken frem mot stortingsvalget, sier Hilde Opoku.

PODKAST:

«OmAdresserts» faste panel oppsummerer denne nyhetsuka