Vinneren av valget, som står mellom tre kandidater, får ledervervet i en historisk overgangstid for Den norske kirke.

Fra 1. januar 2017 går kirken over fra å være en statskirke til en selvstendig kirke som står helt på egne ben uten andre bånd til staten enn økonomiske overføringer.

Kirkerådets presentasjon av lederkandidatene

Teologiprofessor

Hegstad, som er født og oppvokst i Trondheim, men som 18-åring flyttet til Oslo, er i professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet.

De øvrige to kandidatene er Anne Enger, tidligere fylkesmann i Østfold og tidligere leder i Senterpartiet og Kristin Gunleiksrud Raaum, nestleder i Kirkerådet og nestleder i Åpen folkekirke.

Valget er et flertallsvalg hvor kandidaten som får minst halvparten av stemmene til de 116 utsendingene vinner. Dersom ingen av de tre kandidatene får over 50 prosent av stemmene i første valgomgang, blir det en ny og endelig valgomgang mellom de to kandidatene med fleste stemmer i første runde.

- Selv om jeg har bodd hele mitt voksne liv i Oslo, er det fortsatt Sverresborg, menigheten jeg vokste opp i, som er "hjemme", sier 57-åringen, som er glad for at Kirkemøtet arrangeres i Trondheim.

- Skulle man velge en fast kirkemøteby, er det ingen tvil om at det må være Trondheim, sier Hegstad, som er regnet som den mest konservative kandidaten av de tre.

Den utflyttede trondhjemmeren er motstander av at kirken skal vie homofile, men støtter bispemøtets forslag om en vigselsliturgi for personer av samme kjønn.

Kommentar: Grensene for nestekjærlighet

LES OGSÅ: Et endelig farvel til statskirken

Samlende kandidat

På Kirkemøtet blir Hegstad av flere også sett på som den mest samlende kandidaten, men det er helt åpent hvem som til slutt får flest stemmer.

- Striden om homofili og ekteskapssyn har skapt dype sår i kirken. En viktig lederutfordring i den kommende perioden blir å bygge relasjoner og sørge for kommunikasjon mellom ulike grupper og interesser.

Som leder av Oslo bispedømmeråd i seks år har jeg lagt vekt på å være en samlende leder, også for dem jeg har vært uenig med i viktige spørsmål, sier Hegstad.

Han har som leder av Oslo bispedømmeråd vært utsending på Kirkemøtet de seks siste årene, og har vært engasjert i kirkeordningsspørsmål, blant annet som komitéleder og saksordfører.

I år er han leder for komiteen som behandler veivalg for fremtidig kirkeordning når kirken skilles fra staten fra 2017.

Les også: Kirken kan vedta nettløsning for inn- og utmelding

- Tar utviklingen på alvor

- Statistikken viser at det er synkende oppslutning om kirkelige handlinger som dåp, konfirmasjon og vielse. Hvilke tanker gjør du deg om utviklingen?

- Det er en utvikling jeg tar veldig på alvor. Hver enkelt har selvsagt full frihet til å gjøre sine egne valg med tanke på deltagelse i kirkelige handlinger, men det er samtidig viktig å analysere årsaken til nedgangen. Det er ikke lenger selvsagt at det som tidligere har vært en tradisjon, er et valg nye generasjoner fortsetter å ta.

I en slik utvikling er det viktig for kirken å la tradisjonene bli en del av et tilbud og fellesskap som gjør det attraktivt å delta i denne typen handlinger, sier Hegstad.

Harald Hegstad, som er født og oppvokst i Trondheim, men som 18-åring flyttet til Oslo, er i professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet. Foto: THERESE ALICE SANNE
Harald Hegstad er kandidat til toppvervet som leder i Kirkerådet. Foto: THERESE ALICE SANNE