Fredag 15. april er siste frist til å søke høyere utdanning i Samordna opptak. Læreryrket, helse- og ingeniørutdanninger er sikkerstikk dersom du vil ha jobb etterpå.

- Vi ser at det i fremtiden vil være et veldig behov for helsepersonell. Prognoser viser at om 19 år vil det mangle 57 000 helsepersonell i Norge, sier fylkesdirektør i Nav Sør-Trøndelag, Bente Wold Wigum.

Flere trønderske ungdommer velger helsefag.

Behovet for helsepersonell begrunner hun med at vi har en aldrende befolkning i Norge, og at det arbeidet som gjøres ikke kan erstattes av teknologi.

- Folk som skal ta vare på andre innen medisin og omsorg vil det være behov for i lang tid fremover. Det vil bli vanskelig å erstatte det menneskelige aspektet, det å tolke og forstå andre menneskers behov, forklarer Wigum.

- Det er trygt å velge helsefag

Trondheim kommune er en av de største arbeidsgiverne innen helse. Rådgiver i rådmannens fagstab, Laura Steinsli, mener det er trygt å velge helsefag.

- Jeg vil si at det er trygt å velge helsefag, da får du jobb. Vi har et stort behov for helsearbeidere, både her i Trondheim og i Norge. En undersøkelse fra 2012 som ser på arbeidsmarkedet fram til 2035, viser at behovet for blant annet sykepleiere, bioingeniører og fysioterapeuter vil være stort, sier Steinsli.

Hun spår at kommunen i årene fremover også vil ha behov for vernepleiere og ergoterapeuter. For å få jobb, må du være glad i å jobbe med mennesker.

- Du vil møte mennesker hver dag, og følge mange over lengre tid. Relasjonen du har med folk er derfor viktig. Du må også være innstilt på utvikling, gjennom å lære nye ting og å tilpasse deg. Kommunen er politisk styrt, og tilpasser seg samfunnsutviklingen, sier Steinsli.

Ingeniørjobber på anlegg

Fylkesdirektør Bente Wold Wigum har også tro på det vil være behov for ingeniører i mange år fremover.

- Grunnen til at jeg tror ingeniører blir og vil bli etterspurt er at de skaper ting. Det å utvikle kreative løsninger på vanskelige problem vil være aktuelt lenge, mener Wigum.

Entreprenørselskapet Veidekke ansetter både sivilingeniører og ingeniører. Distriktslederen for Veidekke Trondheim kan ikke huske å ha hørt om noen som ikke har fått seg jobb i bygg- og anleggsbransjen.

- Det er et kontinuerlig behov for folk i denne bransjen. Selv har jeg vært i bransjen i 35 år, og kan ikke huske å ha hørt om noen som ikke har fått seg jobb her. Det er en trygg vei å gå, mener Ståle Brovold.

Han anslår at Veidekke totalt hvert år tar inn 20–30 studenter fra bygg- og miljøteknikk ved NTNU. Ingeniører kommer i tillegg. Han sier rekruttering i stor grad skjer gjennom å ta inn nyutdannede.

- Når du er ferdig utdannet, har du fersk kunnskap om ny teknologi som kan være med å utvikle virksomheten. De kan komme inn og bidra fra første dag, sier Brovold.

Stort behov for lærere

At lærere trengs fremover begrunner Wigum med at vi lever i et kunnskapssamfunn.

- Jeg tenker at lærerbehovet handler om at vi lever i et kunnskapssamfunn. Det er viktig at vi får tilgang til den kunnskapen gjennom å lære. Samtidig etterspør arbeidsgivere folk med høyere utdanning, slik at stadig flere må gå lengre på skolen, sier Wigum.

Trøndelag får over 60 millioner kroner til å ansette nye barneskolelærere.

Behovet for lærere er ikke det største akkurat nå ifølge Geir Vikan. Rektoren ved Byåsen videregående skole i Trondheim tror derimot at det om 5–10 år vil bli et stort rekrutteringsbehov for lærere.

- Den videregående skolen som vi kjenner den nå, ble til på 70- og 80-tallet. Fra da og til 90-tallet ble det ansatt mange lærere. En stor del av dem vil i årene som kommer pensjonere seg, og da vil behovet for lærere bli stort, sier Vikan.

Han mener en lærer i dag må være både faglig kompetent og ha et godt elevsyn.

- Den gamle faglæreren, som kun konsentrerte seg om faget, er utdatert. Vi ser etter de som er glade i folk, og som har et godt og positivt elevsyn. Læreryrket er dessuten ikke like lett som noen vil fremstille det som, så du må være forberedt på en hard arbeidsbelastning hele året. Samtidig er det givende å jobbe med ungdom, og du utvikler deg både faglig og personlig, mener Vikan.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

- Det er et kontinuerlig behov for folk i bygg- og anleggsbransjen, mener distriktsleder Ståle Brovold i Veidekke Trondheim. Foto: Rune Petter Ness