LANDSMØTET I HØYRE

- Tore O. kan ikke lenger nøye seg med å si at «døra står åpen for» oss nordmøringer. Han må aktivt ut på tunet – og vinke oss inn, sier Høyres mann i Kristiansund, Leif Ersnes.

Landets 19 fylker skal legges ned og erstattes med 10 folkevalgte regioner. Det gjorde et flertall på Stortinget og kommunalminister Jan Tore Sanner klinkende klart i forrige uke.

Som om landets lokalpolitikere ikke har nok å bale med for å få slått sammen kommunene, er det nå satt en frist til 1. desember med å bli enige om nye, større regioner.

Startskudd

I en rekke kommuner på Nordmøre har det lenge vært diskutert fylkestilhørighet, men bare Rindal kommune har faktisk vedtatt at de vil bli trøndere.

At Møre og Romsdal er et splittet fylke, er velkjent. Men først nå når norgeskartet skal tegnes på nytt, kan splittelsen føre til deling. Les kommentator Stein Arne Sæthers kommentar  «Møring eller Trønder?»

Nå mener høyrefolk på Nordmøre at temperaturen må skrues opp i regiondebatten – og lanserer at samtlige kommuner fra Averøy, Kristiansund og nordover må sette seg ned med trøndelagspolitikerne.

- Møre og Romsdal fylke slik det er i dag, trekkes i begge ender. Det er bedre å være frampå og tidlig gå i samtaler med trøndelagsfylkene om å skape en kraftfull midtregion i Norge, enn ha som strategi å sitte i ro. Vårt mål er å få med oss resten av nordmørskommunene på en slik tilnærming, sier Leif Ersnes, leder for Kristiansund Høyre.

- Aldri fungert

Ersnes og lokallagslederne Vetle Wang Solheim fra Smøla og Odd Sigbjørn Tvestad fra Averøy fastslår at dagens fylkesinndeling aldri har fungert.

- Dagens fylkesinndeling er kunstig, og deler i dag kommuner som vil slå seg sammen. Møre og Romsdal som fylke har aldri greid å finne sammen som en enhet. Til dette er språk- og kulturforskjellene for store. Geografi, kommunikasjon og tilhørighet tilsier nye grenser.

- Dessuten ser vi innen oppdrettsnæringen og samarbeid med utdanningsinstitusjoner, slik som NTNU, at vi vil ha mye nytte av å samarbeide nordover. Her kan vi virkelig skape en kyst med fremtidsrettet næringsutvikling og stor eksportvirksomhet, sier Tvestad fra Averøy.

Ber Ap i nabofylket om hjelp

Men Høyre på Nordmøre har ikke en eneste ordfører – og i Molde har fylkesordfører Jon Aasen fra Arbeiderpartiet for lengst avvist alle forsøk på å dele opp eller legge ned fylket hans.

Nå ber Høyre-lederne Ersnes, Solheim og Tvestad om hjelp fra Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag.

- Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag har for så vidt sagt at «døren står åpen» og vi «får komme om de vil». Men dette er ikke nok. Nå trenger vi mer hjelp fra Tore O., fastslår de tre Høyre-toppene på Nordmøre.

De mener Regionreformen er et signal om at Sør-Trøndelag og Tore O. Sandvik kan bli mer aktive.

- Fylkesordfører Jon Aasen må innse at fylket er tapt. Fylkesordfører Tore O. Sandvik må begynne å ringe ordførere på Nordmøre. Han må ut på tunet og vinke inn, sier Wang Solheim fra Høyre på Smøla.

- Kan bestemme selv

Men fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag kommer ikke til å reise eller ringe rundt for å hente kommuner til Trøndelag.

- Kommunene på Nordmøre styres av voksne og oppegående mennesker. Jeg kommer verken til å nekte eller tvinge noen til å bytte fylke eller region. Jeg har tillit til at de selv vet hvor de hører hjemme i fremtiden, sier Sandvik – som bedyrer han likevel vil «nok vil stå i døra og ønske velkommen».

Ett håndslag har likevel Sandvik til nordmøringene:

- Kommunene trenger verken å høre på meg eller andre fylkesordførere i denne saken. Dette kan de avgjøre helt selv, sier Sandvik – som likevel synes det er hyggelig å bli bedt om hjelpe til fra Høyre.

- De burde oftere spurt om hjelp fra oss i Arbeiderpartiet.

Allerede regionalisert

På landsbasis har 38 statlige etater regionalisert seg på hele 36 ulike måter. Et lysende unntak er Midt-Norge.

Tunge etater med styring av sykehus, domstoler, Vegvesenet, Arbeidstilsynet, Nav og Avinor er allerede statlig organisert med en region som dekker begge trøndelagsfylkene og hele Møre- og Romsdal.

Mange mener dette er et ris bak speilet, om ikke Møre- og Romsdal selv tar initiativ for å styre prosessene fremover.

Kommunalminister Jan Tore Sanner brukte nettopp den statlige regionaliseringen som argument da han ikke kunne utelukke sterkere statlig tvang i Regionreformen, enn i kommuneprosessene.

Administrasjonsbyen Molde ligger midt i Møre- og Romsdal. Også Molde kan komme i en situasjon der de velger å reise nordover.

- Sprekker limet i Møre- og Romsdal, er båndene slik Staten har organisert seg veldig sterke til Trondheim. Det vil vi i Romsdal ta konsekvensen av, sier Moldes Høyres-ordfører Torgeir Dahl til Sunnmørsposten.

Les politisk redaktør Tone Sofie Aglens kommentar fra Høyres landsmøte.

Og her er noe helt annet fra Høyres landsmøte: Regeringens ubestridte SoMe-dronning er Linda Helleland. Les om hennes selfie-råd her

TRENGER AP-HJELP: De lokale høyretoppene Leif Ersnes fra Kristiansund, Vetle Wang Solheim fra Småla og Odd Sigbjørn Tvestad fra Averøy vil at hele Nordmøre slå seg saammen med trønderne. Nå ber de om hjelp fra Arbeiderpartiets fyllkesordføer i Nord-Trøndelag, Tore O. Sandvik. Foto: Simen Granviken