Skjermet: Småhusene er beregnet på folk som ikke ønsker å bo tett på andre. Foto: Trondheim kommune

Småhus er enkeltstående boliger beregnet for folk som sliter med rus og/eller psykiske utfordringer. Disse har problemer med å bo tett på andre og kan ikke nyttiggjøre seg kommunens ordinære botilbud for rusmisbrukere.

- Det er ønskelig med en skjermet beliggenhet både for beboere og naboer, opplyser rådgiver Eva Nærum i rådmannens fagstab, og legger til at småhus har vist seg å være en vellykket boform for denne målgruppen.

Det bor én person i hvert hus. Hvert hus består av to moelvenbrakker med et areal på 35 m², og innvendig ser brakkene ut som en vanlig toroms bolig.

Lett i flere år

Formannskapet skal behandle saken tirsdag. Nærum sier at arbeidet med å finne tomter til denne målgruppen er utfordrende og har pågått over flere år. Ved tidligere etablering av småhus har kommunen mottatt flere protester fra naboer. I den forbindelse kan naboer, om de skulle ønske det, ha møte med kommunen for å bli informert om prosjektet.

De første husene ble satt opp på Sluppen og Leangen i 2004, men er siden blitt flyttet. Tilbudet omfatter i dag ni personer.

Personene passer ikke i store boligprosjekter sammen med andre med tilsvarende problematikk. Erfaringene viser at enkelte beboere med rusproblemer og psykiske lidelser fungerer bedre når de bor i småhus.

Lite egnet

Rådmannen har vurdert tomter ved Svenskjordet i Ranheimsveien, Sandmoen ved brannstasjonen og Leangen ved jernbanestasjonen. De to førstnevnte er ikke aktuelle. På Ranheim går en sti forbi, som benyttes av skoleelever ved Charlottenlund skole. Tomta på Sandmoen ligger for langt unna sentrumsområdet og har ikke den beste plasseringen i industriområdet.

Best egnet er tomta på Leangen. Området ved stasjonen er regulert til næringsformål, og fremtidig bruk av området er ikke avklart. Tomta ble brukt til småhus i årene 2004 – 2009, og det ble da gitt dispensasjon til boligformål. Husene ble flyttet fordi tomta skulle benyttes til næringsformål.

Positive erfaringer

Tomta er igjen ledig. I og med at kommunen hadde positive erfaringer med området er det ønskelig å benytte den til småhus. Rådmannen vil søke om dispensasjon til boligformål for minimum fem år. Den aktuelle tomta er på sju mål, og husene blir liggende et stykke unna stasjonsbygningen, som i dag er bolighus. Øvrige naboer vil være næringslokaler. Naboene vil ifølge Nærum bli informert om etableringen.

Kommunen har skissert et behov på seks nye småhus. Politikerne har tidligere bestemt å flytte tre småhus fra Jakobsli. Nå ber rådmannen formannskapet at flyttingen utsettes inntil videre. Det er store utfordringer med å skaffe egnede tomter til småhus, og det har tatt lengre tid enn ønskelig.

Ingen nye klager

Rådmannen vil heller prioritere tomter til å bosette bostedsløse. Det er for øvrig ikke kommet nye klager fra naboer på Jakobsli. På grunn av tomteutfordringene er det problematisk å lage en samlet plan for småhus. Kommunen er fortsatt på tomtejakt til de tre andre småhusene.

I handlings- og økonomiplanen er det satt av 12,6 millioner kroner til etablering av seks nye småhus for rusavhengige. Ved etableringen av de tre småhusene på Leangen er det forventet en kostnad på rundt to millioner kroner per hus. Flytting av småhusene fra Jakobsli er beregnet til seks millioner kroner.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast

Småhus: Tre slike småhus er planlagt bygget i nærheten av Leangen stasjon. De skal huse rusmisbrukere og personer med psykiske problemer. Foto: Trondheim kommune
Vellykket: Slike småhus på 35 kvm for enslige beboere har Trondheim kommune hatt positive erfaringer med. Nå kommer tre av husene tilbake til Leangen. Foto: Trondheim kommune
Nye naboer: Leangen stasjon, som er omgjort til bolighus, kan få tre nye småhus som naboer. De skal huse personer med rusproblemer. Foto: Morten Antonsen
Botilbud: Hvert hus blir på rundt 35 kvm, og det skal bo én person i hver bolig. Tre slike skal bygges på Leangen.