- Jeg er veldig glad for at undersøkelsene rundt rollen den tidligere kommunaldirektøren har hatt som styreleder i stiftelsen Kong Carl Johan ikke har avdekket lovbrudd. Men det er forhold i denne saken som likevel gir grunnlag for kristiske spørsmål. Under behandlingen av revisjonsrapporten i kontrollkomiteen er det ikke usannsynlig at vi vil vurdere å innkalle til offentlig høring om saken.

Det sier Rolf Jarle Brøske (H), leder i kontrollkomiteen i Trondheim kommune.

Kong Carl Johan arbeidsstiftelse er en privat stiftelse som driver omsorgsboliger til personer med langtids psykiatriske lidelser. De leier også ut boliger til mennesker med sosiale- og helsemessige problemer. I de siste årene har stiftelsen solgt store deler av eiendomsmassen og redusert virksomheten sin for å sikre økonomien. Styrelederen i stiftelsen, Tor Åm, har hatt dette vervet siden 1994. I perioden 1998 til 2009 var han samtidig kommunaldirektør for helse- og velferd i Trondheim kommune.

Mottok tips

Kontrollkomiteen har bestilt en forvaltningsrevisjon av Trondheim kommunes forhold til Kong Carl Johans Arbeidsstiftelse. Bakgrunnen var tips fra personer tilknyttet stiftelsen om uheldig rolleblanding mellom kommunen og stiftelsen. Tidligere kommunaldirektør Tor Åm satt som stiftelsens styreleder samtidig som han var kommunaldirektør i Trondheim. Tips kommunen mottok påsto at stiftelsen ikke hadde fått dekket sine kostnader fullt ut for de avtalene de hadde med kommunen, at Trondheim kommune tappet stiftelsen for midler, at kommunen hadde presset stiftelsen på pris uten å ha innhentet offentlige anbud på tjenestene. Det ble også hevdet at stiftelsens leder hadde en dobbeltrolle som kunne være uriktig eller ulovlig.

Krevende sak

- Dette har vært en krevende sak der det er blitt framsatt alvorlige påstander. Vi ble nødt til å gå inn i forholdet mellom kommunen og Carl Johan Arbeidsstiftelse for å finne ut av dette. Rapporten som foreligger viser at det ikke har skjedd lovbrudd, men vi er likevel ikke ferdig med denne saken. Vi må ha flere svar, sier Brøske.

Revisjonen konkluderer med at det ikke er dekning for påstandene om at kommunen har tappet stiftelsen for midler ved å utøve utilbørlig prispress på stiftelsen ved inngåelse av avtaler. Revisjonen utelukker likevel ikke at stiftelsen kan ha gått med tap på enkelte av avtalene med kommunen. Rapporten slår fast at stiftelsen ikke har hatt god oversikt over de virkelige kostnadene knyttet til avtalene med kommunen.

- Dette er en virksomhet som er drevet siden 1818 i Trondheim. Det er på det rene at de har vært nødt til å selge unna eiendom for å dekke underskudd i driften. Uansett om årsaken til dette ligger hos stiftelsen eller kommunen så er det veldig uheldig for deres evne til å hjelpe mennesker som trenger det, sier Brøske.

Brøt regelverket

I rapporten slås det fast at kommunens avtaler med stiftelsen ikke har vært gjenstand for konkurranse. Revisjonen konkluderer med at det ikke er foretatt ulovlige anskaffelser, men at lovens krav til konkurranse ved inngåelser av avtaler ikke er ivaretatt. Loven sier kommunen skal lyse ut slike som en anbudskonkurranse.

- Jeg reagerer på at regelverket ikke er fulgt. Når man sitter i en dobbeltrolle som kommunaldirektør og styreleder så burde man vært ekstra påpasselig til at reglene følges til punkt og prikke. Kontraktene kommunen har inngått med Carl Johan burde vært underlagt en mye strengere kontroll. Jeg er sterkt kritisk til at regelverket for offentlige anskaffelser ikke er fulgt, og jeg er glad rådmannen nå signaliserer at dette er endret, sier Rolf Jarle Brøske.

Skrev under avtaler

Revisjonen i Trondheim har også undersøkt om dobbeltrollen som både styreleder og kommunaldirektør har ført til ulovligheter eller habilitetsbrudd. Rapporten konkluderer med at denne rollen ikke har vært ulovlig eller at det kan dokumenteres brudd på habilitetsbestemmelsene. Men rapporten mener det er uheldig at styreleder Tor Åm – som kommunaldirektør – skrev under på to avtaler med stiftelsen.

- Dette ser ikke ut til å være lovbrudd, men det er likevel en svært uheldig dobbeltrolle. Helt siden 1994 har Tor Åm vært styreleder, og jeg undrer meg over at formannskapet kunne la han sitte i styret samtidig som han var kommunaldirektør. Dette åpner for en uheldig praksis som er svært uryddig og uheldig. Rapporten gir oss noen svar, men jeg vil bruke kontrollkomiteens møte til å grave mer i dette. Det er underlig at stiftelsen ble så tappet for midler at de måtte selge unna eiendom. Vi kan ikke gi oss i arbeidet med å kartlegge alle forhold rundt denne dobbeltrollen, sier Rolf Jarle Brøske.

Hør Adresseavisens kommentatorer på Podkast