Kort eller langt navn? Det er et av spørsmålene når styret i NTNU torsdag skal bestemme hva de åtte fakultetene skal hete. Rektor ønsker seg korte navn med ett ledd. Mange er uenige med ham i det og ønsker navn som forteller mer om hva fakultetet driver med.

I forbindelse med fusjonen mellom NTNU og de tre høyskolene i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag, har styret allerede vedtatt at NTNU skal ha åtte fakultet. Disse fakultetene skal nå få navn.

Navnestrid på medisin

Ikke minst på det fakultetet rektor vil kalle fakultet for helsevitenskap er det strid om navneforslaget. (Se navneforslaget fra rektor nederst i saken).

Dette fakultetet skal samle dagens medisinske fakultet i Trondheim og sykepleierutdanninger og andre helsefaglige utdanninger ved tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund. Dagens fire dekaner i det nye fakultetet for medisin eller helsevitenskap ønsker navnet fakultet for medisin og helsevitenskap. Edvard Moser vil helst beholde dagens navn.

Vil beholde medisin

- Ved å skifte navn til helsefaglig fakultet mister vi koblingen til medisin. Det beste vil være at fakultetet fortsatt beholder medisin i navnet, sier nobelprisvinneren.

- Det er som om jeg skulle ha skiftet navn. Folk hadde ikke visst hvem jeg var.

Edvard Moser viser til at hele verden kjenner det medisinske fakultetet som hjalp ham og May Britt Moser til Nobelprisen.

- Historien viser at dette fakultetet er en braksuksess. Ved å skifte navn risikerer NTNU at det oppstår tvil om hvor denne suksessen har sitt opphav. Det er viktig for NTNU og fakultetets renommé at historien om nobelprisens forankring er så tydelig så mulig. Da er det direkte usmart å endre navn, mener Edvard Moser.

Nytt navn er mye arbeid

- Det blir et stort arbeid å forklare at fakultetet med et nytt navn er det samme. Det er store fordeler med å beholde navnet medisin. Helsefag er mye mer diffust. Det er veldig viktig at medisin inngår i navnet, og det beste vil være at fakultetet fortsatt beholder navnet.

- Men bør ikke navnet på det nye fakultetet vise bredden i studietilbudet?

- Ja, men i forstand er det jo medisin det de andre driver med. Ikke minst er sykepleievitenskap medisin, sier Edvard Moser.

Fakultetene er uenig med rektor

Og på fakultetene er det stor uenighet om navneforslaget fra rektor. Bare fakultet for ingeniørvitenskap og humanistisk fakultet ønsker seg korte navn. På de andre fakultetene ønsker ansatte og studenter seg navn som forteller mer om hva fakultetet driver med.

- Mange fag blir usynliggjort

Trond Andresen er amanuensis ved institutt for teknisk kybernetikk. Han er ikke fornøyd med forslaget til navn på hans fakultet som i dag heter fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk, forkortet IME-fakultetet. Rektor vil ha fakultet for informasjonsteknologi. Andresen foreslår informasjonsvitenskap og elektroteknikk.

- Jeg mener at et fakultet kan ha flere ord i navnet, sier Trond Andresen. Han mener forslaget til rektor usynliggjør elektro og matematikk som fortsatt skal høre under samme fakultet, og slår fast at fakultetet skal drive med mye mer enn bare informasjonsteknologi.

- Markedsføringsforslag

- Med rektors forslag blir mange fagområder helt borte i fakultetsnavnet. Med navnet informasjonsvitenskap og elektroteknikk vil matematikken sammen med informasjonsteknologi synliggjøres i det første ordet, mens det vi driver med både av det vi i gamle dager kalte for svakstrøm og sterkstrøm vil finnes i ordet elektroteknikk, sier Trond Andresen.

- Forslaget fra rektor er gjort av markedsføringshensyn, ikke for å synliggjøre alt som foregår på et universitet.

LES OGSÅ LEDEREN: Fremtidsrettet inndeling av det nye universitetet

Dette er navneforslagene til rektor:

Fakultet for ingeniørvitenskap

Fakultet for naturvitenskap

Fakultet for informasjonsteknologi

Humanistisk fakultet

Fakultet for helsevitenskap

Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap

Fakultet for økonomi

Fakultet for arkitektur

Møter motstand: NTNU-rektor Gunnar Bovim vil ha korte og enkle navn på fakultetene. Det er mange uenig i. Foto: Morten Antonsen
Misfornøyd med navneforslag: Førsteamanuensis Trond Andresen ved institutt for teknisk kybernetikk mener rektor tar mest hensyn til markedsføring. Foto: RICHARD SAGEN