Severin Brekkvassmo og Øyvind S. Thøring har ennå ikke levert bacheloroppgaven sin. Likevel har de fått seg fast jobb. De skal bygge landet.

Svært mange av bachelorstudentene på tekonologifakultetet ved den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag har sikret seg fast jobb når de er ferdig med studiene til sommeren. 30 prosent av studentene går videre til masterstudier. De andre har stort sett fått seg jobb før eksamensoppgaven er levert.

Sivert Brekkvassmo har fått jobb i Røstad Entrepenør i Verdal. Øyvind S. Thøring har sikret seg jobb i Veidekke.

15. april er det søknadsfrist til høyere utdanning. Du søker gjennom Samordna opptak her.

På tirsdag klokka 12.00 stiller Nav Sør-Trøndelag og NTNU til nettmøte på adressa.no. Send inn dine spørsmål allerede nå!

Bygningsbransje i vekst

Og i Veidekke kan konserndirektør stab, Hege Schøyen Dillner, fortelle at de i fjor ansatte 1400 nye medarbeidere. 60 prosent av dem ble rekruttert gjennom organisk vekst, og 40 % var gjennom oppkjøp. I år ser Dillner for seg at Veidekke kommer til å ansette minst 4–500 nye medarbeidere til.

- Byggebransjen er i vekst, sier Dillner.

- Det er bransjen vår som skal bygge de nye grønne byene.

Det landsomfattende entreprenørselskapet med 7000 ansatte bygger studentboliger på Moholt, Munch-museet i Oslo og E105 i Kirkenes, for å nevne noe. Hege Schøyen Dillner forteller at Veidekke har 50 prosent økning i ordrereserven, altså nye prosjekter. De vokser og får flere oppdrag. Selskapet rekrutterer fagarbeidere som tømrere, betongarbeidere og murere. De trenger ingeniører med bakgrunn fra teknisk fagskole, bachelorgrad og sivilingeniører. Veidekke har 168 lærlinger og 100 med høyere utdanning på traineeordninger.

Trygg framtid i bygg

På Kalvskinnet i Trondheim sitter Severin Brekkvassmo og Øystein S. Thøring sammen for å gjøre ferdig bacheloroppgaven. Snart kan de kalle seg bygningsingeniører. De regner med at det alltid vil være jobber i bygg og anlegg, og de har stor tro på at bachelorutdanningen er et bra utgangspunkt for yrkeslivet. De er ovebevist om at de har utdannet seg til trygge jobber.

- Bachelorutdanningen er praktisk rettet. Vi konkurrerer med sivilingeniører, men det er ingen ulempe å ha bachelorgrad som betyr lavere lønn enn for sivilingeniørene, sier Brekkvassmo.

- I dagens marked er ingeniører med bachelor like ettertraktet som sivilingeniører, sier Øyvind S. Thøring. Begge er utdannet til å jobbe med samferdsel og de er sikre på at Norge kommer til å drive med veibygging fortsatt.

- Det er helt nødvendig med god vei til fabrikken dersom vi skal drive med industri i Norge, sier de.

- Og vi skal også bygge anlegget til fabrikken, sier Thøring.

Fra studier til fast jobb

- Jeg hadde sommerjobb i Røstad og fikk tilbud om fast jobb etter det, sier Severin Brekkvassmo. Han takket ja til jobben allerede før jul og har ikke søkt på andre jobber.

- Anleggsleder står det i kontrakten. Jeg skal være øverste leder ute på prosjekt, sier han. Røstad Entrepenør driver med veibygging, rehabilitering av veier der de utvider og utbedrer eksisterende veier og annen anleggsdrift. Selskapet har 50 ansatte, kontor i Verdal, og prosjekt i hele Midt-Norge.

Når han begynner i Røstad i juni starter han som assisterende anleggsleder i et prosjekt som allerede er i gang. Etter hvert regner han med å være leder for 20–30 fagarbeidere på anlegg.

Arbeidsleder på anlegg

Øyvind S. Thøring har fått seg jobb i Norges største entreprenør, Veidekke. Han skal være arbeidsleder på anlegg rundt omkring i hele Norge. Gudbrandsdølen fra Lesja har bestemt seg for å bli boende i Trondheim.

- Jobben blir å pendle dit anleggsjobbene er. Det kan bli alt fra Karasjok til Kristiansand, sier Thøring som liker tanken på pendlertilværelse.

- Jeg får lange helger og mye fri. Dessuten er det bra forhold ute på anlegg med skikkelig kontor- og brakkerigg.

Han har hatt sommerjobb i Skanska og utdanning og arbeidserfaring som snekker før han begynte på bachelorutdanningen i Trondheim. Han forteller at han søkte på flere jobber før han bestemt seg for Veidekke.

Kan ta master senere

Nå er Øyvind S. Thøring og Severin Brekkvassmo i ferd med å avslutte en treårig utdanning og går rett ut i hver sin anleggsjobb som ledere.

- Ledelse av folk er jo et eget fag. Kanskje kommer jeg senere til å ta master i økonomi og ledelse, sier Thøring. Som bygningsingeniører har de mange alternativer. De kan bygge på til sivilingeniør, de kan ta master i økonomi og ledelse eller de kan gå rett ut i jobb.

På anlegg: Øyvind S. Thøring har fått jobb som arbeidsleder i Veidekke. Foto: Morten Antonsen
Også på anlegg: Severin Brekkvassmo har fått seg jobb som anleggsleder i Røstad Entreprenør. Foto: Morten Antonsen