Denne uken er Hurtigruten AS på sjarmoffensiv i Trondheim for å lokke folk til sesongjobb, flere hoteller får besøk.

Mandag ble vel 20 ansatte ved Britannia Hotel intervjuet med tanke på jobb i tidsrommet 1. mai til 1. oktober.

Hovmester Geert Vanhee og servitør Ketil Fossum blir begge stående uten jobb når Britannia stenger dørene 1. juli for å gjennomgå en total renovering, som vil kunne ta halvannet år.

- Jeg har jobbet 21 år i hotell- og restaurantbransjen, hvorav de siste seks årene ved restauranten Jonatan på Britannia. Jeg er riktignok lærerutdannet og jobber også som lærer, men jeg har veldig lyst til å jobbe på Hurtigruten, sier Fossum. Han har også bakgrunn som servitør på cruisebåt.

Britannia var målet

- Jeg kom til Norge fra Belgia for tolv år siden. Da jeg gikk tredjeåret på BI i Trondheim, begynte jeg på Britannia. For meg var Britannia Hotel det eneste stedet jeg kunne tenke meg å jobbe. Men når hotellet nå blir stengt i halvannet år, må jeg finne meg noe annet å gjøre, og Hurtigruten kan være en spennende og utfordrende arbeidsplass, sier Vanhee, som også har jobbet på cruiseskip i Middelhavet.

Begge ventet på å bli kalt inn til intervju da Adresseavisen snakket med dem. De hadde nettopp fått en halvtimes informasjon om det å jobbe om bord i Hurtigrutens skip av Anna Bildstein-Hagberg, hotellsjef på MS «Nordlys».

HR-direktør Hilde Jordan i Hurtigruten AS forteller at det er store muligheter for å få fast jobb og gjøre karriere i et selskap i vekst.

- Vi innledet tidlig et samarbeid med Britannia Hotel, der det jobber veldig erfarne folk. Det er sjelden vi får så kvalifisere sesongarbeidere. Det passer godt i og med at vi ønsker å heve kvaliteten, sier Jordan.

Rekrutterer fra kystbyene

Hun legger til at de trenger om lag 100 sesongarbeidere. Rundt 20 kan komme fra Britannia. Men hvem som får jobb, er ennå ikke avgjort. Selskapet besøker kystbyene Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen i jakten på nye medarbeidere. Og det er ifølge Jordan et ønske at ansatte har kunnskap om kysten og lokalmiljøet.

- Vårt inntrykk er at ledelsen ved Britannia ønsker å sikre ansatte nye jobber, i samarbeid med Nav. Det gjør det lettere for oss å hente dyktige medarbeidere, påpeker Jordan.

Britannia og Hurtigruten er omtrent like gamle, etablert henholdsvis 1897 og 1893. Britannia har på 120 år hatt fem ombygninger og trenger nå en større rehabilitering. EC Dahls Eiendom ved Odd Reitan kjøpte i fjor høst hotellet av Thon Hotellbygg AS. Reitan vil bruke en halv milliard kroner på rehabiliteringen, og den blir så omfattende at hele hotellet må stenge. Rundt 200 ansatte blir stående uten jobb.

Satser på lokal mat

Flere ansatte har skaffet seg jobber hos konkurrentene, og noen vil benytte seg av muligheten til å gå av med tidligpensjon.

Hurtigruten har 34 stopp på strekningen mellom Bergen og Kirkenes. Totalt har Hurtigruten 2200 ansatte og omsetter for 3,6 milliarder kroner i året. Selskapet har elleve skip, MS «Spitsbergen» i mai blir nummer tolv.

- Vi satser på lokal mat og får levert ferske råvarer etter hvert som vi legger til kai. Vårt mål er å få frem det litt eksotiske, sier restaurantsjef Bildstein-Hagberg.

Mannskapet er på jobb 22 dager og har 22 dager fri. De jobber ti timer i døgnet, og i sommersesongen kan det bli en del overtid. Bildstein-Hagberg sammenligner det med julebordsesongen på land.

Ansatte deler lugar. De lever tett på hverandre og kommer tett på passasjerene.

- Totalt har om lag 500 søkt sesongjobb. 270 er innkalt til intervju. Av disse vil godt over 100 få jobb, opplyser HR-direktør Jordan.

Søkere fra offshore

Hun legger til at foruten Britannia-ansatte har flere, som jobber i offshoreindustrien, søkt sesongjobb. Det avspeiler situasjonen på arbeidsmarkedet.

- Ledelsen ved Britannia lar ansatte slutte før 1. juli straks vi har fått jobb andre steder. Det arrangeres bl.a. jobbveilederkurs. Om bord i Hurtigruten kan vi få flere funksjoner, men vi skal jobbe i restaurantdelen, sier Geert Vanhee.

- Vi tar vare på flinke folk. I denne omgang søker vi ikke faste medarbeidere. Men det er muligheter for de dyktige, som viser ekte interesse for jobben, understreker Hilde Jordan.

Godt kvalifiserte: Hurtigruten AS er på sjarmoffensiv for å kapre sesongarbeidere. Ansatte ved Britannia Hotel i Trondheim står høyt i kurs. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Jobbskifte: Servitør Ketil Fossum (foran) og hovmester Geert Vanhee (bak t.h.) på Britannia har søkt jobb i Hurtigruten. Begge har bakgrunn fra cruiseskip. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Velkommen: Ingrid Abrahamsen fra Hurtigruten AS ønsker hovmester Geert Vanhee fra Britannia velkommen til intervju om sesongjobb i Hurtigruten. Britannia Hotell skal gjennomgå en omfattende rehabilitering og 200 ansatte må finne seg annet å gjøre. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen