Posten har foreslått for Samferdselsdepartementet å slutte med A-post og heller gå over til at brev kommer frem to dager etter de er sendt.

– To dagers postlevering er i grenseland. Ved langhelger i mai har postgangen tatt to dager før vi får prøvene og det er ikke gunstig da prøvene ikke blir oppbevart forskriftsmessig på et postlager, sier Sissel Moksnes Hegdal, klinikksjef for medisinsk serviceklinikk ved Sykehuset Levanger.

Stortinget forventes å ta stilling til saken før sommeren, ettersom endringene innebærer endringer i Postens konsesjonsvilkår. I dag er Posten pålagt å garantere at 85 prosent av A-post kommer frem dagen etter.

Går ut over prøveresultat

Adresseavisen skrev onsdag om at flere hundre trøndere får forsinkede prøvesvar hver uke, etter at Posten sluttet å levere på lørdager fra 1. mars i år. Enkelte prøver må kastes, og pasienter må ta prøvene om igjen.

– Vi tok kontakt med Posten for å forsikre oss om at prøvene kunne oppbevares i kjølerom. Det gjør de ikke. Prøver forringes hvis de ikke oppbevares rett. I dag råder vi legekontorene til å oppbevare prøver tatt på fredag forsvarlig i kjøleskap til mandag, og poste dem da slik at de ikke forringes, sier Hegdal.

Rammer distriktene

Legekontorene i distriktene er avhengige av å sende prøver med posten. Det er ikke de store byene, der sykehusene har egne bringetjenester.

– Geografien tilsier at det blir svært kostbart å ha hente- og bringetjenester ute i distriktene. Det er store avstander mellom Kolvereid og Lierne for å hente prøver hver dag, sier Hegdal.

20 000 i porto

I dag er det mulig å sende prøvene slik at de kommer frem med Postens leveringsalternativ «ekspress over natten». Det vurderte den medisinske serviceklinikken i forbindelse med at Posten sluttet å levere på lørdager.

– Vi så at dette ville koste 20 000 kroner i porto hver lørdag. Politikerne sier alle skal ha likeverdige helsetjenester i hele landet. Det blir det ikke når pasienter i distriktene rammes av endringer i postgangen, sier Hegdal.

Posten avhengig av endringer

– I vårt samfunnsoppdrag ligger det et krav om å drive økonomisk bærekraftig distribusjon til hele landet. Vi er helt avhengige av å tilpasse driften etter volumet av post, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten.

Han sier Posten er avhengige av å tilpasse seg ettersom samfunnets behov endrer seg. Store deler av samfunnet digitaliseres, og mye som før gikk med postgangen sendes nå digitalt.

– Selv om A-post forsvinner, vil Posten fortsatt kunne tilby levering over natten, men da som en bestillingstjeneste. Det er for eksempel Bedriftspakke Ekspress. Det er en veldig god tjeneste, men nødvendigvis dyrere enn vanlig postgang, sier John Eckhoff.