Det medisinske fakultetet er en versting med svært mange forskere i midlertidige stillinger. I mars i år var 72 prosent av forskerårsverkene i midlertidige stillinger.  Men det er faktisk en nedgang fra året før da hele 77 prosent av årsverkene var midlertidige.

Må finansiere sin egen jobb

Nå prøver medisinsk fakultet å gjøre noe med det. Midlertidige forskere får tilbud om fast jobb så lenge de greier å finansiere forskningsprosjektene sine. Den dagen de ikke finner ekstern finansiering, blir de sagt opp.

- Problemet vårt er at 55 prosent av virksomheten er eksternt finansiert, fra Forskningsrådet, EU eller Kreftforeningen, sier dekan Björn Gustafsson.

- Hva er forskjellen på denne ordningen og det å være midlertidig ansatt?

- Det er tryggere å være fast ansatt. De kan gå i banken og få lån, og de får fortrinnsrett til andre ledige stillinger som er finansiert over universitetets budsjett, sier Gustfasson.

Forskerforbundet skeptisk

Men lederen for forskerforbundet ved NTNU, Kristian Steinnes, syns ikke noe særlig om denne nye praksisen.

- I prinsippet er dette midlertidige stillinger under dekke av å være faste stillinger, sier Steinnes som reagerer på at forskerne selv blir ansvarlige for å finansiere sine egne stillinger.

- Dette er fremdeles midlertidige stillinger, men med noen fordeler som de Gustafsson peker på.

Kristian Steinnes mener det er altfor mange forskere i midlertidige stillinger ved NTNU og stiller spørsmål ved om dette er god rekrutteringspolitikk.

- Det å være ansatt midlertidig har mange konsekvenser og fører til en stor grad av usikkerhet for dem det gjelder. Det kan også være en trussel mot den akademiske friheten og den frie forskningen, sier Steinnes som er usikker på om folk tør å si det de mener når de er ansatt på slike betingelser. Han ser ikke at ordningen ved det medisinske fakultetet endrer på det.

Sak i NTNU-styret

Torsdag behandler NTNU-styret spørsmålet om midlertidig ansatte. Statistikken viser at NTNU før fusjonen hadde en økning på om lag to prosentpoeng i bruk av midlertidige tilsettinger fra 2014 til 2015. Dette er ikke en utvikling NTNU ønsker.

I sakspapirene til styremøtet blir det vist til at universitetsstyret tidligere har gjort vedtak om hvordan midlertidigheten skal kunne reduseres. Rektor mener derfor det ikke er nødvendig med nye tiltak. Derimot blir det understreket i sakspapirene at det er ledernes oppgave å få ned den unødvendige midlertidigheten ved universitetet.

Styret skal torsdag også vedta navn på de åtte fakultetene i det fusjonerte NTNU. Forslaget til navn skaper strid.

Midlertidige i ti år

På medisinsk fakultet har det vært vanlig at forskere har søkt om finansiering fra Forskningsrådet, EU eller Kreftforeningen og fått støtte for et prosjekt i to-fire år. Deretter har de søkt om nye midler til nye forskningsprosjekt. Mange har på denne måten vært tilknyttet fakultetet på midlertidige kontrakter i over ti år. Dette vil fakultetsledelsen ha slutt på.

- Hovedregelen skal være fast tilsetting, sier Björn Gustafsson.

Dekanen har stor tro på ordningen.

- Vi kommer til å få det veldig mye bedre. Tallene på midlertidig ansatte kommer til å gå ned betraktelig, sier Björn Gustafsson.

Den nye ordningen ble først vedtatt i fakultetsstyret i februar i år, og resultatene er derfor ikke synlige i statistikken. Men HR-sjef Albert A. Verhagen forteller at 30 midlertidige forskere har fått tilbud om fast tilsetting og at avtalene trer i kraft i løpet av de neste månedene. Han tror likevel ikke midlertidige stillinger er til å unngå når så mye av virksomheten er eksternt finansiert. Det er blant forskerne det er den største andelen midlertidige ansettelser. Fakultetet hadde i mars 96,2 årsverk i rene forskerstillinger. Det er over 20 flere enn året før. I år var 69 av disse midlertidige.

Tilbyr fast jobb: Dekan Björn Gustafsson på det medisinske fakultetet tilbyr midlertidige forskere fast jobb så lenge de greier å finansiere forskningsprosjektene sine. Den dagen de ikke finner ekstern finansiering, blir de sagt opp. Foto: Thor Nielsen/ NTNU
Kristian Steinnes er leder av forskerforbundet ved NTNU. Han mener ordningen på det medisinske fakultetet er midlertige stillinger fordekt som faste. Foto: Morten Antonsen
Forskere uten fast jobb: På det medisinske fakultetet er sju av ti forskere midlertidig ansatt. Foto: Vegard Eggen