– Vi ser at tiggermiljøet i Trondheim stort sett består av rumenere. I dag er det ingen tendens som tilsier at denne gruppen er overrepresentert i kriminalitet, sier Torkjel Rendal, seksjonsleder for vakt og beredskap ved Sentrum politistasjon.

I 2013 sa politimester Nils Kristian Moe til Adresseavisen at flere rumenere tilknyttet tiggergrupperingen i byen var varig utvist fra Norge, etter å ha blitt pågrepet under en grundig aksjon mot lommetyveri og grovere kriminalitet. I 2012 etterforsket politiet om tiggere i Trondheim kunne være utsatt for menneskehandel av bakmenn.

Les også (PLUSS): - Naivt å tro at ikke menneskehandel eksisterer i Trøndelag

Kartla miljøet

En periode i fjor kartla trondheimspolitiet hvor personer i tiggermiljøet bor og hvordan de opererer. Det var etter konkret mistanke om kriminalitet knyttet til tiggermiljøene i byen.

Seksjonsleder Rendal sier politiet fant at tiggermiljøet i Trondheim er samordnet. Kartleggingen viste også at personer bak tiggerne organiserte bosted og antakeligvis transport til og fra Trondheim.

– Dette er tillatt, og blir noe helt annet enn å snakke om kriminelle bakmenn. Vi ser at mange tiggere har forskjellige oppgaver. Den som tigger eller spiller musikk om dagen, selger kanskje roser om kvelden, sier Rendal.

Les også (PLUSS): Nå skal ny politigruppe avdekke menneskehandel i Sør-Trøndelag

Forventer flere tiggere

Politiet opplever antallet tiggere i byen som ganske konstant fra år til annet, men at antallet øker om våren når det blir større uteaktivitet i byrommet.

– Vi vet fra tidligere år at antallet tiggere i Trondheim pleier å øke når det blir varmere i været, sier Arve Nordtvedt, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

Jobber ikke spesielt med miljøet

Politiet har ingen oversikt over hvor mange tiggere som befinner seg i Trondheim eller om de har forflyttet seg ut av sentrum til andre tettsteder.

– Vi ser at tiggere søker arenaer der det er mye folk. De forflytter seg etter arrangement der det er mye folk, og kan like godt være på Jakobsli som på Heimdal, sier Rendal.

Hundepatrulje da Sandu ble truet

Tidligere denne måneden rykket politiet ut med hundepatrulje for å roe ned en utagerende mann som truet Ion Sandu mens han tigget på Bakke bru i sentrum.

– Jeg vil ikke snakke om episoden tidligere. Dere er gode mennesker her i Trondheim og Norge. Jeg er mye mer opptatt av å fortelle hvorfor vi rumenere kommer hit, sier Sandu.

– Tigging er ikke livet mitt. I fjor jobbet jeg med himlinger på tak i Oslo. Jeg er faglært bygningsarbeider med 25 års erfaring. Nå finner jeg ikke jobb. Det er dårlige tider i byggebransjen, sier Sandu.

Han har vært i Norge siden 2011 og har mange venner her. Storparten av dem er i jobb og et fåtall av dem tigger mens de er arbeidssøkende, forteller han.

– Alle har falt utenfor systemet hjemme i Romania. Samfunnet fungerer ikke og korrupsjon er satt i system. Du får en jobb, men etter et par måneder blir den tatt bort. Her tjener jeg noen få kroner av å sitte på gaten mens jeg leter etter jobb. Det er bedre enn ingenting, sier Sandu.

Politiet opplyser at de i vinter fikk meldinger om tiggere som ble trakassert eller følte seg truet. De får også fra tid til annen meldinger om tiggere som er plagsomme.

– Periodevis har forskjellige tiggergrupper kranglet om hvor de skal være i byens uterom, sier Nordtvedt.

Les også: Tiggerbander slåss om gatehjørnene

Ikke lov på holdeplassene

Frem til 1. juli 2006 var det forbudt å tigge i Norge. Kommuner har anledning til å forby tigging dersom de ønsker det. I Trondheim kommune er det lov til å tigge, med unntak av holdeplasser for kollektivtransport.

– Politiet forholder seg til at tigging er lovlig i Trondheim unntatt der det er spesielle forbud. Vi jobber ikke mot tigging, men mot eventuell kriminalitet rundt tigging, sier Arve Nordtvedt.

- Jeg er faglært bygningsarbeider med 25 års erfaring. Nå finner jeg ikke jobb, sier Ion Sandu. Foto: THERESE ALICE SANNE, Adresseavisen
Politiet kom med hundepatrulje for å roe ned mannen som truet Ion Sandu mandag 4. april. Foto: Mats Krokstrand, Adresseavisen
Torkjel Rendal Foto: Morten Antonsen