Einar M. Hjorthol, som er ny havnedirektør i Trondheim, har stilt følgende spørsmål om Havnelageret til Byantikvaren: «Hvis vi en gang kommer dit at vi kunne tenkt oss og fått revet bygget, har du noen formening om det hadde latt seg gjøre?».

Spørsmålet begrunnes med at Trondheim havn har hatt en gjennomgang av en del av sine bygg i forbindelse med at ny direktør er på plass.

«Det er ikke til å komme bort fra at vi har en del utfordringer og kostnader når det gjelder Havnelageret på Pir II» heter det i brevet til Byantikvaren, ført i pennen av eiendomsforvalter Anita Bjørnbeth. Hun understreker at de er klar over at bygget er vernet som tidstypisk.

Enestående bygg

Havnelageret på Pir II sto ferdig midt på 1950-tallet. Ifølge byantikvar Gunnar Houen var det da en kort periode et av de mest moderne anlegg i sitt slag Nord-Europa. Han slår fast at bygget har klar antikvarisk interesse.

«Bygningen er temmelig enestående i sitt slag, og den har pga sin størrelse – bl.a. store takhøyder – potensial for å bli transformert til flere typer ny bruk som kan ha behov for og nytte av store rom med ditto etasjehøyder» skriver byantikvaren

Han konkluderer med at Havnelageret ikke bør rives, verken som følge av omregulering eller av dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan.

Ønsket gjennomgang

- Spørsmålet til Byantikvaren ble utløst av at jeg er ny i jobben som havnedirektør, og at jeg ønsket en gjennomgang av vår bygningsmasse. Vi har en del vedlikeholdskostnader i Havnelager B, og har behov for å kartlegge fremtidige behov, sier havnedirektør Einar M. Hjorthol til Adresseavisen.

Han benekter at det foreligger noen som helst planer om å rive Havnelageret.

- Kunne det vært ønskelig å rive bygget?

- Nå har Byantikvaren gitt tilbakemelding om at det er verneverdig, så da er ikke det en problemstilling.

- Kan det likevel være aktuelt å gå videre med saken?

- Tilbakemeldingen fra Byantikvaren er veldig tydelig, sier Hjorthol.

Vil leie ut

Han har ikke noe synspunkt på Byantikvarens vurdering, men forholder seg til det som er sagt.

- Har dere noen nye planer for dette bygget?

- Det er ingen nye planer, men vi jobber med å få leid ut arealer som i dag er delvis ledige. Generelt er leiemarkedet i Trondheim litt krevende for tida.

- Har du selv noe forhold til Havnelageret?

- Nei, det er et stort bygg i bybildet, men ut over det har jeg ikke noe forhold til det, sier Hjorthol.

Funksjonell havn

Arkitekt Ole Wiig synes det er interessant at havnedirektøren har rettet en slik forespørsel til Byantikvaren.

Han mener det er viktig å tilrettelegge for en fremtidsrettet funksjonell havnevirksomhet i Trondheim, og han er enig i at man må få til dette på Brattøra.

- Her er det to utfordringer, slik jeg ser det: Det ene er Trondheim havn, som ønsker å skape en mer effektiv havn, for å samle mer på Brattøra og sånn frigjøre Nyhavna til nye formål. Det andre er det antikvariske, sier Wiig.

Han er tildelt årets byutviklingspris og har i det siste engasjert seg i utviklingen av Nyhavna.

- Jeg synes Trondheim havn gjør klokt i å samle virksomhetene sine, og fornye systemer og bebyggelse. Så må man se på hvilke bindinger som ligger der.

- Hva mener du om Byantikvarens standpunkt?

- Jeg er enig i at Havnelageret er en karakteristisk bygning fra en interessant epoke, men er det mulig å utnytte den på en mer moderne måte? Hvis ikke, og det er nødvendig for å få til effektiv havnevirksomhet, mener jeg man må revurdere om bygningen kan rives likevel, sier Ole Wiig.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.