Farlig utvikling: Politioverbetjent Fredrik Skoglunn sier at Kripos registrerer at overgrep via nettet rammer yngre barn og i saker med stort omfang. Foto: KRIPOS

Kripos har registrert en urovekkende utvikling.

- Vi ser at voksne med seksuell interesse for barn tar kontakt med barn helt ned i åtteårsalderen. Disse prøver å få barna til å vise seksualisert adferd. Metoden er gjerne å lokke dem til å sende utfordrende bilder eller film, for i neste omgang å bruke bildene som utpressing for å få barna til å gå enda lenger. En annen metode er å utgi seg for å være en mindreårig, sier Skoglunn.

I noen saker som Kripos har håndtert, er barn i 10–11 årsalderen blitt krenket. Men fremover kommer saker der barna er enda yngre og der omfanget er stort, varsler Skoglunn. Disse sakene har ikke nådd domstolene ennå.

Stort omfang

Det er ikke bare aldersgruppen som er i endring. Sakene vokser kraftig i omfang og rammer langt flere. Skoglunn viser til en sak på Romerike der en 20-årig mann i februar ble dømt til ni års fengsel for overgrep, deriblant 135 voldtekter, mot 28 gutter i alderen 12-18 år. Selv om gjerningsmannen ikke var fysisk til stede, mente retten at det han fikk guttene til å gjøre må anses som voldtekt.

Ved å bruke jentenavn fikk 20-åringen kontakt med gutter på sosiale medier som Kik, Snapchat, Instagram og Facebook. Mannen sendte først dristige jentebilder til guttene og lurte dem til å sende kompromitterende nakenbilder av seg selv tilbake. Etterpå satte han i gang med utpressing, med trusler om å publisere bildene. På denne måten fikk han guttene til å gå lenger og lenger. Noen ble tvunget til å holde lange sexshow på Skype.

Terroriserte barna

Ofrene tryglet om at utpressingen måtte stoppe, men 20-åringen hadde ingen empati.

«Han tvang dem til å følge den minste ordre, både når det gjaldt når og hvor, og på hvilken måte», står det i dommen i Nordre Romerike tingrett, «Han tok ikke hensyn til en enkelte gutts behov for søvn eller lekselesning». Dommen karakteriserer virksomheten som terror. Guttene levde i konstant frykt for at bilder og filmer ble publisert. Noen av dem måtte leve med overgrepene i over ett og et halvt år.

- Vi har en lignende sak i Oslo også. Og i en kanadisk sak der to norske barn er involvert, er det totale antall offer omkring 2000. Det koster ikke noe mer å legge ut slike feller til ti enn til tusen, da øker sjansen for at noen lar seg lure, sier Fredrik Skoglunn.

Lett å overtale små barn

Kripos erfaring er at de voksne som jakter på små barn finner dem på sosiale nettsteder beregnet for barn. For å unngå å bli oppdaget av moderatorer som overvåker kommunikasjonen, blir ungene lokket dit det ikke er innsyn, før de setter i gang sitt spill. På tjenester som Skype og Snapchat kan de ha en-til-en kontakt med barnet uten at noen vet hva som foregår.

- Jo yngre ofrene er, jo lettere er det å overtale dem. Vi ser at det finnes personer i hele aldersspennet som vil utnytte barn seksuelt. Det som forundrer oss er at menn over 60 år har kompetanse til å kunne operere på denne måten, forteller Fredrik Skoglunn.

Undervise de minste

- Vi må snart inn på barnehagetrinnet med undervisning i nettvett. Det ligger et stort ansvar på foreldrene. De bør skape et klima som gjør at barnet kan fortelle. Foreldre trenger ikke kjenne til all teknikken eller nettstedene, men de må prøve å utstyre barna med sunn fornuft. Enkelt er det ikke. Det er først i 20-årene man forstår rekkevidden av det som skjer på internett.