Statens egen pensjonskasse har nemlig et regelverk som sier at man ikke har rett til ektefellepensjon hvis man ikke har vært gift i ett år.  Les deres tilsvar her.

Dette er en praksis som er mer uvanlig i andre forsikringsselskap som driver med pensjon. Da holder det at man har levd i ekteskapslignende forhold og/eller har felles barn.

- I privat sektor er samboerdeling mye mer utbredt. De aller fleste har det tilknyttet avtalen sin, opplyser kommunikasjonssjef i Storebrand, Anthon Andreassen.

De møttes på opptaket til Politihøgskolen, Kjersti var bak Ole Stig i køen til intervjuet.

- Jeg så hun var en flott dame.

Det glimter i øynene når han smiler.

Den første kvelden

Allerede 10. november 2001 var de et par. Bilde fra første kvelden, den kvelden de fortalte verden at det var dem, henger på minneveggen hjemme i stua på Granåsen i Trondheim. Sammen med de andre bildene av Kjersti, som barn i lekepolitibil, på fjellet med stupet rett under, som strålende vakker brud i brudekjolen.

Kjersti ville at de skulle gifte seg allerede da de flyttet sammen, Ole Stig sa ja, klart, vi skal gjøre det. Snart.

I 2012 kjøpte de felles bolig og forlovet seg. Men gifte seg, ble det liksom ikke tid til.

- Gift dere! Det er min oppfordring og lærdom. Gjør det gjerne enkelt, men gift dere. Jeg frykter folk i vår situasjon, som jobber i staten, tror man er sikret når man er samboere med felles barn. Sånn er det ikke når det verste rammer, sier Ole Stig Bjørhovde.

Det var det som skjedde, det verste. Kjersti Morseth fikk kreft. Men hun ble operert og erklært frisk. De fikk sitt andre barn, Henrik. Og sammen med barnedåpen giftet de to seg endelig i Havstein kirke.

- Vi skulle leve et langt og lykkelig liv sammen, hadde ingen andre tanker enn det.

Happy i mai

Men hun ble syk igjen. Kreftformen var ansett som svært aggressiv med dårlige prognoser. Men Kjersti responderte godt på cellegiften og i mai 2015 fikk de beskjed om at dette kunne gå riktig så bra.

- Vi var så happy i mai, smiler Ole Stig Bjørhovde.

Det varte ikke lenge. Kreften spredte seg ekstremt raskt. I midten av august ble hun utskrevet fra sykehuset og flyttet hjem. Da visste de alle at hun skulle dø. Det ble en langvarig og smertefull slutt. Kvelden 5. oktober døde hun. Da hadde Ole Stig våket hos henne i fire døgn.

«Ti år - ikke langvarig»

Ole Stig Bjørhovde og Kjersti Morseth var kjærester i 14 år før hun døde. De var samboere i 12 år. Nyttårsaften 2010 ble de foreldre til lille Sara (5). I august, vel ett år før hun døde ble de foreldre til Henrik (1 1/2).

Før han selv engang hadde rukket å tenke på det, kom det et automatisk avslag på enkemannspensjon i posten. Der sto det at Bjørhovde ikke har rett på ektefellepensjon fordi ektefellen døde innen ett år etter at ekteskap ble inngått og at dødsfallet skyldes sykdom ektefellen led av - og som de ifølge Statens pensjonskasse, kjente til.

Det fins unntaksregler i Statens pensjonskasse, såkalt særlige grunner. En vanskelig økonomisk situasjon, et langvarig samboerforhold med avdøde før ekteskapet, og omfattende pleie- og omsorgsoppgaver overfor avdøde, kan gi rett til pensjon likevel.

- Jeg mener at jeg innfrir alle disse unntaksreglene, fastslår Bjørhovde, som må endre sin egen arbeidssituasjon i politiet etter at han ble alene med to små barn og jobbe redusert. Han har valgt å beholde huset, selv om han nå bare har en inntekt. Han vil ikke rive barna opp fra det trygge. Nærheten til Kjerstis foreldre, barnas besteforeldre, er også veldig viktig.

Men Statens Pensjonskasse mener ikke Bjørhovde innfrir unntaksreglene. Bjørhovde har gitt Adresseavisen tilgang på avslaget han fikk i mars i år. Der heter det at familiens økonomiske situasjon er rimelig god. Der heter det også at «partene var samboere i 10 år, langvarig samboerforhold er ikke alene grunn til å unnta fra karensbestemmelsen, uansett anses ikke 10 år som langvarig i denne sammenheng. » (vår utheving, red.anm).

Ansett som kreftfri

Det viser seg at Bjørhovdes sak ikke er unik. Blant de 49 som søkte om unntak fra reglen på grunn av særlige grunner i perioden 2004-2013, fikk bare fire medhold.

Nylig har en lignende sak fra Namsos gått helt til Høyesterett. Kvinnen i den saken var gift med sin mann i ti dager, og hun tapte saken. Saken er ganske lik Bjørhovdes - men med unntak. Bjørhovde og Morseth var gift i ti måneder. Og da de giftet seg var hun erklært frisk. I sin anke som Bjørhovde sender denne uka heter det i legeerklæringen fra St. Olavs Hospital at "... pasienten (var) ansett som radikaloperert. Det vil si at hun var å anse som kreftfri", heter det i erklæringen.

- Advokatens sier at erklæringen er viktig. Jeg håper de omgjør beslutningen, sier Bjørhovde.

Nedstemt i Stortinget

Dette er også en politisk sak.

I juni i fjor leverte en rekke av Arbeiderpartiets representanter på Stortinget et privat forslag om å utrede regelen for enke- og enkemannspensjon i Statens Pensjonskasse knyttet til samboers rettigheter - nettopp på grunn av saken i Namsos. Forslaget fikk bare SVs stemmer, i tillegg til Arbeiderpartiets, og ble dermed nedstemt av et solid flertall i Stortinget.

- Jeg koser meg sammen med ungene. Men etter at jeg begynte å jobbe igjen, er det vanskelig å få det til å gå opp, vaktene passer ikke med barnehagen. Heldigvis har jeg svigerforeldre som stiller opp veldig mye, sier Ole Stig Bjørhovde som henter barna Henrik og Sarai barnehagen. De passer på faren sin litt ekstra. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Til topps Bildet av Kjersti Morseth i sitt rette element fikk Ole Stig Bjørhovde fra hennes kolleger i PST, der hun jobbet de siste årene. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Ole Stig Bjørhovde og barna bor fortsatt i huset de kjøpte på Granåsen. - Det er viktig at barna får være i det miljøet de er trygge, sier han. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
De var blitt foreldre for andre gang. Bryllupet sto i Havstein kirke. - Vi giftet oss fordi vi skulle ha et langt og lykkelig liv sammen, forteller Ole Stig Bjørhovde. Foto: PRIVAT, ADRESSEAVISEN
Ole Stig Bjørhovde har fått avslag på ektefellepensjon fra Statens pensjonskasse. Han og Kjersti giftet seg to måneder for seint. Og selv om de var samboere i 12 år, får ikke Bjørhovde unntak. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN