Flere barn er avhørt, og foreldre og skoleansatte skal også avgi forklaringer.

- Vi ønsker å få avklart hva som har skjedd så raskt som mulig, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon.

- Saken har fått mye fokus etter at den ble offentlig kjent. Dette dreier seg om svært unge og sårbare barn. Derfor prioriterer vi saken og setter inn nødvendige ressurser for å få en rask avklaring, sier Nordtvedt.

Han vil ikke gå inn på hva barna som har vært inne til tilrettelagte avhør ved Barnehuset har forklart, og er redd det kan fungere som nye overgrep. Barna som har vært inne har fått oppnevnt bistandsadvokat. Stasjonssjefen vil heller ikke si noe om antall barn som skal være involvert. Barna avhøres med status som vitner.

- Sakens karakter er slik at den fort kan komme ut av dimensjoner. Rykter kan bli til sannheter. Vi behandler saken nøkternt og holder oss til fakta.

Nordtvedt vil heller ikke opplyse om politiet har beslaglagt mobiltelefoner eller datamaskiner i etterforskningen.

- Vi gjør det som er hensiktsmessig. Det kan innebære beslag.

Prioriterer saken

Trondheim kommunen har opplyst at krenkelser har pågått over lang tid, men Nordtvedt er forsiktig med å si noe om varighet.

- Å antyde varigheten er vanskelig. Spørsmålet har sammenheng med når sunn seksuell utprøving har gått over til å bli usunne handlinger. Det vet vi ikke.

- Hvor alvorlig ser dere på saken?

- Det er også for tidlig å si. Vi tar anmeldelsen på alvor og prioriterer saken. Men saken trenger mer etterforskning, og det er ingen enkel oppgave. Barna er små, og temaet er vanskelig å snakke om.

Ingen skal straffes

Det er bare i spesielle tilfeller at politiet etterforsker saker der de mistenkte er under 12 år.

- Hva skal politiet gjøre med etterforskningen når ingen skal straffes?

- Først vil vi skaffe oss en så god innsikt som det er praktisk mulig. Så kan politiet trekke sine konklusjoner. Informasjonen vi skaffer oss vil være et grunnlag for at kommunale myndigheter kan sette inn tiltak mot enkeltpersoner. De som eventuelt er utsatt for dette mot sin vilje, og de som eventuelt har utført uønskede handlinger mot andre. I denne saken er det bare offer. For politiet har dette betydning for at vi i det forebyggende arbeid får kunnskap om hva som rører seg blant barn. Hva som er naturlig seksualitet for barn, og hva som er krenkelser, er viktig kunnskap både for oss og hjelpeapparatet.