Onsdag var forhandlingsutvalgene fra Selbu, Tydal, Meråker og Stjørdal enige om en intensjonsavtale etter å ha brukt en uke på å bli enige.

Stjørdal har nå framforhandlet to intensjonsavtaler til en ny Værnes kommune. Den ene avtalen er med Frosta og den andre er med Tydal, Selbu og Meråker. De tre siste kommunene har ingen utkast til avtale med Frosta og legger bare fram et forslag om Værnes kommune uten Frosta. Alternativet er å bli stående alene for alle tre.

Frosta som ikke er med i denne avtalen, har også en intensjonsavtale med Levanger. Det er derfor fremdeles svært uklart hva som blir det endelige resultatet av behandlingen av kommunereformen som skal være ferdig 1. juli etter det regjeringen har lagt opp til.

Kan bli fem kommuner

Varaordfører Ole Hermod Sandvik (H) i Stjørdal har ledet kommunens forhandlingsutvalg. Han mener at de to intensjonsavtalene er forenlige med hverandre.

- Jeg mener det er gode muligheter til å få til en Værnes kommune med alle fem kommunene, sier han.

Nå skal avtalen mellom de fire kommunene renskrives før den etter planen blir offentliggjort etter at styringsgruppa i Stjørdal får sett på avtalen torsdag.

Sandvik sier at representantene fra de fire kommunene som har forhandlet i denne omgang, har hatt gode samtaler.

- Vanvittig kjør

- Det har vært et vanvittig kjør. Vi har gjort alt på en uke, sier varaordføreren i Stjørdal som ikke vil si noe om innholdet før avtalen blir lagt ut. I Stjørdal er det ikke planlagt folkeavstemning om kommunesammenslåing. Det blir det derimot i de tre andre kommunene Meråker, Tydal og Selbu.

I alle tre kommunene skal kommunestyret behandlet utkastet til intensjonsavtale. Deretter blir det folkemøte og folkeavstemning på samme dag, 23. mai.

- Godt utkast

Meråkerordfører Kari Anita Furunes (Sp) mener det er et godt utkast til en avtale.

- Jeg syns avtalen er et godt grunnlag for en ny storkommune, sier Furunes.

Ordfører Ole Morten Balstad (Ap) i Selbu slår fast at dette er eneste alternativet til å fortsette som en selvstendig kommune.

Beholder skole og helsetjenester

Tydalsordfører Ole Bjarne Østby (Sp) vil heller ikke si noe innholdet i avtalen, men understreker at forutsetningen for sammenslåing er at Tydal beholder de tjenestene kommunen har i dag.

- De tjenestene som i dag blir levert fra kommunesenteret Ås skal fortsatt leveres fra Ås. Det betyr at Tydal beholder skole, eldreomsorg og helsestasjon, sier Østby som understreker at Værnesregionen har et utstrakt samarbeid i dag også.

Dersom det blir kommunesammenslåing, vil en ny Værnes kommune være i drift fra 1. januar 2020.

Kan slå seg sammen: ordførerne Ole Bjarne Østby, Tydal og Kari Anita Furunes, Meråker kan bli hver sin del av en ny Værnes kommune. Foto: Leif Arne Holme