De spretter veggimellom og viser en spenst som få har sett før i sagabygda Verdal. Men brødrene Omar og Ali Sadik og kompisen Varlee Balloh (21) fra Liberia vet å sparke ifra når det trengs. I forestillingen Kabaret Kongeriket får de bruk for alt de lærte på gata i Damaskus og Monrovia.

- Dette er den beste måten å bli integrert på, mener Omar og Varlee.

- Dette er et flott prosjekt hvor vi har får mange nye venner.

Les også: Amnesty: – Tyrkia tvinger flyktninger tilbake til Syria

Netthat og ekstremisme

Det er Marte Hallem og produksjonsselskapet Scene Midt som står bak den nyskapende teaterproduksjonen Kabaret Kongeriket. Først var forestillingen tenkt som et tilbud til norsk ungdom mellom 16 og 21 år, som ikke hadde et scenetilbud fra før. Men etter hvert ble produksjonen også et integreringsprosjekt.

- Forestillingen har et budskap og en brodd knyttet til antirasisme og bekjempelse av netthat og ekstremisme, sier Marte Hallem, som har skrevet manuset.

Flyktet fra krig

Urpremieren på det som skal bli et årlig integreringsprosjekt skjer i en nyoppusset låve i Volhaugen like utenfor sentrum. Det er musiker og lydmann Tony Waade som totalrenoverer bygget til et splitter nytt lydstudio samt konsert- og forestillingslokale med plass til 300 publikummere.

- I Kabaret Kongeriket bindes teater, sang og dans sammen av en ungdomshistorie knyttet til Verdal. Vi tenker at dette kan være en fin måte å integrere flyktninger på, og vil gjerne bidra til at de får et sosialtilbud sammen med andre ungdommer på egen alder, sier Marte.

Les også: Kvinner og barn fyller gummibåtene i Middelhavet

Lærte på YouTube

Omar og broren Ali oppholdt seg to år i Tyrkia sammen med familien før de trakk vinnerloddet og fikk komme til Norge. De fikk ingen skolegang og undervisning fant de på YouTube.

- Vi så mye på YouTube og ble inspirerte av Parkour, hvor man skal komme seg fra A til B på den mest effektive måten.

Omar har opplevd mye vanskelig, men vil helst fokusere på det positive i livet.

- Dette prosjektet er bra for oss, sier han.

Tar ansvar selv

Rapper og danser Varlee Balloh spiller en av hovedrollene.

- Jeg er glad vi ble spurt. Vi har fått mange nye venner gjennom prosjektet, sier Varlee, som kom til Norge tidlig på 2000-tallet. Han har vært en viktig støttespiller for Omar og Ali, som begge er krigsflyktninger fra Syria.

Balloh synes overgangen til Verdalssamfunnet gikk greit.

- Ingen av oss kjente plassen, folket eller systemet da vi kom hit. Det var mye å lære på en gang. Men du må selv ta initiativ og blir med på aktivitetene. Du blir ikke integrert ved å sitte inne og se på tv, mener Varlee, som uttaler ordene læll, kødde, kjæm og artig mist like godt som en ekte trønder.

Les også: Osman fikk nye «besteforeldre»

Harselerer med rasisme

Scene Midt har fått til et samarbeid med integreringskoordinator i Verdal kommune, som satte selskapet i kontakt med fem nyankomne flyktningungdom som er med på scenen.

Balloh, Omar og Ali synes alle at teaterprosjektet er den beste måten å bli kjent med lokalbefolkningen.

- Kabaret Kongeriket er genialt skrevet. Det er særlig måten Marte har bygd dette opp på. Jeg tror forestillingen vil sette i gang tankene hos publikum. Forestillingen harselerer kraftig med hverdagsrasismen og har kul dans med moderne uttrykk.

Vil skape bolyst

Kabaret Kongeriket er støttet av Teateralliansen og Verdal kommune, og er et samarbeid med Verdal Teaterlag. Dette kan bli et årlig integreringsprosjekt hvor både ungdom fra Innherred og flyktninger får være med.

- Det tror vi kan ha enormt mye å si for bolysten til veldig mange, som er i den alderen hvor de gjør seg opp meninger om hvor det er fint å bosette seg i fremtiden.

Det er 30 sultne ungdommer som gjør seg klare til premiere 29. april.

- Jeg så aldri noen teaterforestilling i Monrovia, men vi danset i gatene og fant på ting selv om vi ikke hadde noen organiserte tilbud. Vi er inspirert både av urban hip hop, afrikansk og karibisk dans, sier Varlee Balloh, som også spiller i bandet Busydays og jobber med sitt første hiphop album sammen med en annen verdaling.