LANDSMØTE I FRP, GARDERMOEN:

Det som få, selv i Frp, trodde var mulig, er likevel innenfor rekkevidde: Gjenvalg 2017. For første gang skal Frp lage politikk fra posisjon. Nestleder Per Sandberg skal lede dette arbeidet.

LES PLUSSKOMMENTAR: Frp står i fare for å bli oppfattet som et gjesp

- For oss handler nå alt om 2017. Det vi gjør hver eneste dag i regjering resten av tiden. Det vi skal gjennom denne helgen. Og det alle tillitsvalgte og hele partiet skal drive med frem til neste år. Alt handlet om en ting; valget 2017, sier Sandberg.

Uklart parti

Fire måneder som statsråd og omreisende fiskeriminister har gitt Sandberg tre nye erfaringer som, ifølge ham selv, skal bli styrende når Frps strategi for 2017 skal meisles ut:

- For det første, når jeg er ute og reiser ser jeg at folk er møkka lei politikk og politikere som er utydelige og ikke vil ta skikkelige standpunkt. Dette gjelder oss i Frp også. Vi må rett og slett slutte å ha uklare standpunkt.

- Eksempel?

- EU. Folk lurer på om Frp er et EU-parti.

- Er dere?

- Der ser du. Vi må bli tydeligere og gi svar på slike spørsmål. Fiskeri, Frp er delt i tre. Det er mye å ta tak i.

Møtte veggen, på kontoret

På statsrådskontoret har Sandberg, som i snart tre tiår år, inkludert to år med egen regjering, vært ledende opposisjonsrefser. Etter fire måneder som statsråd legger han ikke skjul på at møtet med «veggen av byråkrati» ble det største sjokket da han selv kom i posisjon.

- De fleste som rykker inn i regjering har prosjekter og postulater for forenkling og fornying. Også vi. Men bevare meg vel, det er blytungt.

- Eksempel?

- La det være sagt først; Sanner gjør en kjempejobb. Men et enkelt oppdrag som å forenkle feriefisket klarte mitt eget departement å slå i hjel med en bunke nye forskrifter, regler, prosedyrer og ikke minst forbud. Vi er sjanseløse.

Byråkratjakt

Per Sandberg sier at den tredje erfaringen har tar med seg inn i programarbeidet er at det faktisk kan bli for mye politikk og styring.

- Norge er et knøtte lite land med 5 millioner mennesker. 400–500 tilsyn, etater og direktorater. Altfor mange kommuner, overkommuner, fylker og ting. Vi har politikk, opplegg, etater og styr for den minste ting. Enkeltmenneskene passiviseres av at det offentlige tar og har ansvaret for alt mulig, sier Sandberg.

Nå varsler han at partiets gamle liberalistiske profil skal hentes frem, pusses opp og blankslipes inn mot 2017.

- Det offentlige Norge står lagelig til for hugg?

- Ja. Vi skal fortsatt leve godt av olje vår. Men det er ingen tvil om at når vi nå skal tilbake til en mer normal situasjon, må vi frigjøre ressurser for å opprettholde dagens velferdsbidrag. Det offentlige Norge er for stort.

Tilbake til røttene

Sandberg vil ta tydelige og klare standpunkt, der valg og ansvar blir overlatt til den enkelte.

- Folk er blitt vant med at offentlige har ansvar for alt. Politikerne diskuterer om de har råd til varm mat i barnehagene. Men det er foreldre, ikke det offentlige, som skal gi barna mat. Det samme gjelder mobbing. Folk peker på skolen, men det er foreldre som må ansvarliggjøres.

Ifølge Sandberg vil et liberalistisk Frp si nei til åpningsreguleringer skjenkebestemmelser – og skattelette skal gi enkeltindivider større kontroll over egne valg.

- «Enkeltmenneskers siste skanse» het det for 30 år siden i vårt parti. Slik skal det bli igjen, lover Sandberg.

Venstres venn

Venstreleder Trine Skei Grande brukte sitt landsmøte forrige helg til å dundre løs på Frp – og nok en gang ta til orde for å kaste partiet ut av regjeringskvartalet.

Etter to og et halvt år med krangling og kjekling med Venstre og KrF, frykter ikke Sandberg at sentrum er på vei over i favnen til Ap-leder Jonas Gahr Støre. I hvert fall ikke Venstre.

- Jeg vil gi ros til Venstre. Jeg har 100 prosent tillit til Venstre. De er et liberalistisk parti som jeg stoler på. Med unntak av to felt, er vi så enige alt mulig at det er skremmende, på en positiv måte, sier Sandberg.

Større lag

Til gjengjeld er uenigheten mellom Frp og Venstre på feltene på asyl og «Det grønne skiftet» «temmelig store» erkjenner Sandberg.

- Men i 2017 vil mye av arbeidet med innstramminger og endringene i lovverk være ferdig. Vi vil fortsatt være uenige i asylpolitikken, men den store diskusjonen vi står midt oppe i nå vil være tilbakelagt. Frp er ikke uenig i prinsippet om at forurenser skal betale, men vi må forhandle om hva det innebærer.

- Er det fordi det bare er halvannet år igjen til valget eller er det en ny strategi at Sandberg skal være grei med Venstre?

- Politiske forskjeller er sunt. Så lenge det handler om politikk, kan vi diskutere og forhandle om alt.

- Burde Venstre være på innsiden etter 2017?

- Det blir en del av forhandlingene.

OmAdressert !

Tidligere statsråd Robert Erikssons etterlønn, Karpe Diems sangtekster og kulturanmeldernes terningkast er tema som ukas utgave av Adresseavisens podkast er innom.

Du kan abonnere og lytte til podkasten via iTunes på denne linken.

Vil du høre på datamaskinen din kan du følge denne linken, eller trykke på bildet nedenfor.

Er du akkurat nå litt "møkka lei av politikk"?

OPPUSSING: Nestleder og fiskeriminister Per Sandberg vil hente opp partiets liberalistiske tradisjoner. Her med sin politiske rådgiver Roy Angelvik i det landsmøtet på Gardermoen ble innledet fredag ettermiddag. Foto: Simen Granviken