Det sier professor Svein Mossige ved Universitetet i Oslo til Adresseavisen.

Mossige har ikke registrert at filming og publisering av vold er et fenomen som har økt voldsomt den siste tiden, men utelukker ikke at dette er en utvikling i enkelte miljøer som brer om seg.

- Vi har ingen forskning som støtter opp under at dette brer om seg, men jeg registrerer flere saker der offentliggjøring av slike videoer er tilfellet. Jeg tenker at dette fungerer som et slags trofé for en gjerningsmann som vil vise frem hva han har gjort, og kan – i enkelte miljø – være med på å bygge opp et image og gi status, sier Mossige.

LES SAKEN: Guttegjeng filmet da en elev ble banket til blods i garderoben

Ydmykende og stygt

Professoren mener publisering av slike videoer er spesielt skadelig for ofrene, og karakteriserer opptak og publisering som en spesiell ydmykende og stygg form for mobbing.

- I tillegg til selve voldsutøvelsen så vil en slik publisering fungere som en ytterligere negativ faktor for offeret. Volden man utsettes for vises frem for alle, og fremstår som veldig ydmykende. I slike tilfeller er det også naturlig at offeret får en frykt for også andre kan gjøre det samme siden de har sett en slik video. Dette vil gi en ekstra ydmykende effekt utover det å bli banket opp, sier Mossige.

Også politiadvokat Alf Rune Nilsen mener filming og spredning av voldsutøvelsen gjør saken enda mer alvorlig.

- Det er sterkt skjerpende, og et forhold vi må vurdere isolert. Dersom de andre mistenkte har bidratt til at dette kunne skje, og også vært med å spre videoene, så kan de bli straffeforfulgt, understreker Nilsen.

Spres raskt på nett

Voldsepisoden og publisering av denne på nett som sjokkerte Namsos i fjor sommer blir trukket frem som et lignende eksempel, men Nilsen mener episoden i Trondheim er enda grovere.

- I denne saken virker det som om det er en slags trend som har pågått over en tid. Det er en skremmende sak i seg selv. Dette sprer seg som ild i tørt gress, sier han.