- Jeg har jobbet med politikk på heltid en tredjedel av livet mitt. Nå har jeg kjent på at tidspunktet er kommet for å orientere meg hjemover og finne meg en jobb utenfor politikken, sier Dahlberg Hauge.

Dermed er to og halvt år med ukependling mellom Trondheim og landets første Frp-regjering i hovedstanden over.

Nå flytter den 38 gamle sivilingeniøren hjem til Trondheim – og blir jobbsøker. Dahlberg Hauge er egentlig bergenser, men ble boende i Trondheim etter studiene ved NTNU. I Trondheim er han gift og har to døtre.

Sjefen måtte gå

Dahlberg Hauge ble hentet inn for å bemanne Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) sammen med Robert Eriksson da Frp for første gang i historien kunne gå i regjering 16. oktober for to år siden.

Før jul ble Eriksson byttet ut som statsråd med Høyres Anniken Hauglie i forbindelse med en større rokering i Frp-Høyre-regjeringen.

- Er det skifte av statsråd som nå ligger bak din avgang?- Nei. Dette handler om meg og ønsket om å sette nesen hjem og drive med noe annet enn politikk på heltid.

Politisk høydepunkt

Før Dahlberg Hauge ble statssekretær, hadde han i en årrekke den sentrale posisjonen som kommunalråd og gruppeleder for Frp i Trondheim.

Frps inntog i regjeringskvartalet ble likevel det store høydepunktet.

- Den 16. oktober 2013 på Slottsplassen ble en helt spesiell og høytidsstemt opplevelse for oss Frp-ere. En historisk dag og en historisk begivenhet. Jeg er stolt over at jeg fikk muligheten til å være en del av dette, sier Dahlberg Hauge.

Som statssekretær i ASD hadde han det politiske ansvaret for å innføre den nye arbeidsmiljøloven.

Omstridt, men vedtatt med av et flertall på Stortinget.

- Vi har gjennomført store og helt nødvendig endringer for næringslivet. Dette blir varige endringer som blir stående selv ved fremtidige regimeskifter, tror Dahlberg Hauge.

Starter ikke firma

Selv om Dahlberg Hauge nå forlater politikk, forlater han ikke Frp.

- Nei, på ingen måte. Det kan godt hende jeg kommer til å engasjere meg litt i det lokale partiarbeidet. Men det blir på hobbybasis. På dagtid vil jeg gjerne inn i en normal jobb på utsiden av politikken, sier Dahlberg Hauge – som var av flere søkere på vikariatet som ny assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag.

- Hva med eget politisk rådgivningsfirma innefor arbeid og pensjon?- Nei. Jeg er klar for det meste, men det kommer ikke til å skje.