Kona Vivian Johansen (34) kom for et par uker siden hjem fra et tremåneders FN-oppdrag i Mali. Der har hun tatt seg av såret FN-personell og bistått norske mannskaper med helsetjenester.

Hjemme på Ørlandet stelte ektemann og offiserskollega Roy hjemmet og hadde ansvaret for de tre barna Tonje (9), Stine Beate (6) og Martin (4). Nå synes ungene det er godt å ha mamma tilbake igjen. Martin, som var så uheldig å brekke albuen på trampolinen like etter at moren var kommet hjem, klamrer seg ekstra godt til moren.

Roy vet hva skarpe oppdrag i utlandet innebærer. Han har selv vært stasjonert i Afghanistan og Kirgisistan og deltatt på flere øvelser utenlands. Både Vivian og Roy skryter av hvordan Forsvaret stiller opp overfor familier som har sine nærmeste på oppdrag utenfor landets grenser. Det har skjedd store forbedringer de siste årene.

Følger opp familiene

Hjemmestøtten ved Ørland hovedflystasjon er en tverrfaglig gruppe som følger opp familiene til de som er ute på internasjonale oppdrag for Forsvaret. På forhånd informeres det om hva oppdraget går ut på, og det holdes kontakt med familiene under hele utenlandsoppdraget.  Forsvaret følger opp også etter hjemkomsten.

- Jeg merket at ungene ble mer selvstendige mens Vivian var borte, med hensyn til både påkledning og rydding. Martin og Stine Beate satte stor pris på at storesøster Tonje leste for dem på sengen, sier Roy.

- Jeg lurte selvsagt på hvordan det gikk med Roy og ungene hjemme på Ørlandet, men følte at de klarte seg godt. Vi snakket på telefon, og Roy har familie og venner på Ørlandet som stiller opp. Også fra Forsvaret var det full oppbacking, sier Vivian.

Vivian og Roy har begge kapteins grad. Vivian er til daglig sjef for Luftforsvarets sanitetsskole ved Ørland hovedflystasjon, mens Roy er driftsleder for våpensystemene til F-16. I forbindelse med overgangen til de nye jagerflyene F-35 reiser han i juli til USA for opplæring, og da skal hele familien bo i Arizona ett år. Ungene er godt i gang med engelskundervisning.

- Kindergarden, svarer Martin når han blir spurt om hva han skal gjøre. Tonje og Stine Beate skal gå i elementary school - ordinær amerikansk skole.

Krevende oppdrag

Norge har siden januar deltatt med et Hercules transportfly og om lag 70 personer i det krevende FN-oppdraget i urolige Mali. Den norske styrken er stasjonert i hovedstaden Bamako. Rundt halvparten av personellet kommer fra Ørland hovedflystasjon, og deres hovedoppgave er vakt og sikring.

Personellet roterer hver tredje måned. Vivian tilhørte en gruppe i FN-leiren Camp Bifrost i Bamako, som primært hadde som oppgave å bistå norsk personell med helsetjenester. Men hun deltok også i evakueringen av FN-personell med fly, som hadde blitt angrepet i basen i Kidal, der åtte ble drept og 30 skadet.

Hjemmestøtten ved Ørland hovedflystasjon består av familiekoordinator Solvor Brandvik, fagleder sosialt arbeid Heidi Selnes Solem, presse- og informasjonsoffiser Sigurd Tonning-Olsen, Torbjørn Skaanes leder for Forsvarets sanitet, nestkommanderende stabssjef Olav Ramberg, stasjonsprest Sverre Stai og personelloffiser Kine Sletten Kjerringvåg. Gruppen er aktiv når noen fra flystasjonen er ute i internasjonale operasjoner, og har hovedfokus på nettverksbygging og informasjon ut til familiene.

Snakker med barna

- Før de reiser ut, inviteres familiene for å få informasjon om oppdraget og landet far eller mor skal til. Vi forteller om vanlige reaksjoner som kan dukke opp. Før Mali-oppdraget snakket en egen konsulent med barna. Det opprettes en egen døgnbemannet vakttelefon familiene kan ringe. Mali er et stort og uoversiktlig land, der det har vært flere terroranslag, også rettet mot FN-personell. Da er det greit å kunne ringe et bestemt nummer for å få informasjon om eventuelle hendelser man har sett eller hørt i nyhetsbildet, forteller Heidi Selnes Solem.

Både før personellet reiser og ikke minst underveis arrangeres samlinger der familiene kan møtes. Én gang i uken kan familiene spise middag sammen inne på flystasjonen, både på Ørland og på Luftkrigsskolen i Trondheim. Forsvaret sender ut nyhetsbrev én gang i uken, der man kan følge med på hva far eller mor gjør. Hjemmestøtten tar også telefonisk kontakt for å høre hvordan det går.

Forsvaret har bygd opp en stadig bedre kompetanse rundt familier som har sine nærmeste på utenlandsoppdrag. Imidlertid er det forskjell på Nato-ledede oppdrag og FN-operasjoner. De førstnevnte regnes som mer risikofylte, men også FN-operasjoner kan sette sikkerheten på alvorlige prøver, det har man sett i Mali.

Forsvaret følger opp

Presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen kom fra sivil journalistjobb da han begynte i Forsvaret i 2009. – Min erfaring er at Forsvaret er bedre til å ivareta sine ansatte enn det sivile arbeidsliv, mener han.

Roy Johansen forteller at barna har tatt det veldig bra at Vivian har vært borte i tre måneder. De har sagt at mamma er og passer på elefantene. – Selvfølgelig har de savnet mammaen. Det var godt å få henne hjem igjen.

Familien Johansen er en svært aktiv familie, og derfor er det best å være to foreldre. På Roy ble det mye husarbeid, og ungene ble mer selvstendige.

- Forsvaret har bygd opp en proff organisasjon for å støtte opp rundt familiene. Jeg følte ikke at jeg ikke svar om det var noe jeg lurte på.

Roy legger til at han ikke har involvert ungene så veldig, i den forstand at han ikke har fortalt så mye om Vivians jobb i Mali. Ungene har et verdenskart der de kunne peke hvor mamma var. De har også hatt en kosebamse, en tilsvarende bamse som Vivian har hatt med seg.

Foto: Dan Ågren
Aktiv familie: Familien Johansen på Ørland har mange jern i ilden. Da er det godt at mor Vivian er tilbake fra Mali. Far Roy har tatt seg av Tonje, Stine Beate og Martin mens Vivian har vært borte i tre måneder. Foto: Dan Ågren
Ukeliste: Roy Johansen og familien har menyen klar for hele uken. Det letter en travel hverdag. Foto: Dan Ågren
På døren: Familien Johansen får levert råvarer til middagen på døren. Pappa Roy forteller døtrene Tonje og Stine Beate hva de kan vente seg til middag. Foto: Dan Ågren
Se her: - Dette skal vi ha til middag denne uken, viser Tonje. Pappa Roy og søster Stine Beate følger spent med. Foto: Dan Ågren
Steller hjemme: Roy Johansen har hatt ansvaret for hus og barn mens kona Vivian har deltatt i FN-styrken i Mali. Martin, Stine Beate og Tonje er blitt mer selvstendige. Foto: Dan Ågren
Far og sønn: Martin Johansen var så uheldig å brekke albuen på trampolinen, rett etter at mama Vivian var kommet hjem. Pappa Roy trøster. Foto: Dan Ågren
Støtter opp: Ørland hovedflystasjon har en egen gruppe som tar seg av familier der mor eller far deltar i utenlandsoppdrag. F.v: Vivian Johansen med Martin og Tonje, fagleder sosialt arbeid Heidi Solem, familiekoordinator Solvor Brandvik, presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen og Roy Johansen. Foto: Dan Ågren
Tilbake: Vivian Johansen synes det er godt å være hjemme i Norge og Ørlandet. Her med Martin og Tonje. I bakgrunnen Heidi Solem fagleder sosialt arbeid og Solvor Brandvik familiekoordinator. Foto: Dan Ågren
Ressursgruppe: Presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen, fagleder sosialt arbeid Heidi Solem og familiekoordinator Solvor Brandvik er med i Forsvarets tverrfaglige gruppe, som holder nær kontakt med familier der mor eller far deltar i utenlandsoppdrag. Foto: Dan Ågren