Trondheim kommune forventer også i år innrykk av ungdommer i alderen 12 til 18 år til området ved Kristiansten festning natt til 1. og 16. mai. Tidligere år har det vært anmeldt både voldtekter og overfall i forbindelse med festnettene. Dette er årsaken til at kommunen for to år siden begynte å hyre inn vekterselskapet Securitas.

- De skal være en trygghetsskapende faktor i tillegg til barnevernet, Røde Kors, Natteravnene og politiet, men skal ha fokus på skogsområdet i Småbergan, sier Even Ytterhus, SLT-koordinator (Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) i Trondheim kommune.

Securitas har fått et budsjett som de håndterer oppgaven innenfor.

- Natt til 1. mai er det mørkt og vanskelig å holde oversikt. For å unngå de mest alvorlige episodene og for å forebygge, har de brukt termiske kameraer de siste to årene, forklarer Ytterhus.

Kommandosentral med skjerm

Svein Aamot, salgsleder i Securitas region nord, opplyser at de også i år vil benytte dette utstyret i Småbergan under maifestene, hvis det er tilgjengelig.

- Termiske kamera er et hjelpemiddel når det er dårlig lys og mørkt. Dette brukes ikke til persongjenkjenning og vi gjør ikke opptak, men vi ser om det er ett eller flere mennesker i området, sier Aamot.

Kamera-anlegget er montert på en tilhenger og er mobilt. På hengeren er det montert en mast, og i toppen av denne henger to termiske, varmesøkende kameraer i tillegg til lys- og lydanlegg samt et HD-kamera.

- Bildene fra de termiske kameraene sendes til en kommandosentral - en brakke på hjul, som vi har hatt stående ved Småbergan. En ansatt sitter inne i denne og følger med på en skjerm, sier Aamot.

Har avdekket slåssing

I og med at de termiske kameraene visualisere temperatur, kan den som overvåker skjermen se menneskene som beveger seg, eller ikke beveger seg i området.

- Vi har ennå ikke stoppet seksuelle overgrep, som vi vet. Men utstyret har nok fungert forebyggende. Vi har imidlertid stoppet flere tilløp til slåsskamper, og slik sett har det hatt sin misjon. La oss si at det kommer tre-fire gutter som skal ta en som står alene, det vises tydelig på skjermen. Da kan personen i kommandosentralen dirigere folkene som vi har gående rundt, til området hvor dette skjer, forklarer Aamot.

- Det er strenge regler for å drive slik overvåkning, har dere godkjenning?

- Dette ble meldt inn til Datatilsynet første året vi brukte utstyret i Småbergan, og det gjelder for tre år. Om vi får oppdraget neste år må vi re-melde dette. Det er også regler for merking og på tilhengeren vår henger et skilt hvor det står «tv-overvåket område», sier Aamot.

Flere patruljer

Vekterselskapet har brukt å ha opp mot seks tomannspatruljer gående i Småbergan i forbindelse med ungdomsfestene i mai de siste årene.

- Patruljene skal hjelpe ungdom som trenger det. Noen trenger hjelp fra Røde Kors som er til stede, og da tar vi dem med dit. Andre trenger hjelp til å få ringt hjem, eller for å skaffe seg drosje. Vi skal yte service. Jeg har vært med selv også, og det er veldig mye hyggelig, reflektert ungdom ved Festingen på disse nettene - samtidig som du har noen utskudd, sier Aamot.

Kommandosentral: Dette er et eksempel på hva et termisk kamera viser. De tre små røde firkantene er personer i bevegelse på forskjellige avstander. De to grønne firkantene benyttes for å kalibrere kameraene. Bildene fra de termiske kameraene, som har vært brukt i Småbergan, har blitt sendt til en kommandosentral - en brakke på hjul som har stått i området. Foto: SECURITAS
Ungdomsfest: Også i fjor var det samling av ungdommer ved Kristiansten festning natt til 1. mai. Det er også Trondheim kommune forberedt på i år. Foto: Jonas Bjørkli
Hyrer vektere: Even Ytterhus, SLT-koordinator (Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) i Trondheim kommune, opplyser at det hyres inn vektere i forbindelse med festnettene i mai ved Festningen. Foto: Glen Musk