Ifølge eleven skal det dreie seg om både bilder og videoer som viser nakne gutter, jenter i stringtruse og seksuell aktivitet. Elevene skal være i ungdomsskolealder.

- Du får helt sjokk, og tenker: Hva er det de holder på med. Dette er drøyt. Men vi kan ikke gå rundt og tro på julenissen, og tro at alt er veldig snilt. For det er det ikke, sier rektoren ved den aktuelle skolen.

Ledermøte

I brevet skriver eleven at bildene og videoene skal være lagt ut på en privat side som elevene bruker. Eleven skal ha sett dette på telefonen til andre elever.

- Fester du lit til brevet?- Det er veldig vanskelig å vite, fordi jeg ikke er inne på slike steder selv. Vi har ikke gått ut på skolen og spurt om noen kjenner til dette, og vi har heller ikke hørt noe mer om dette etter at vi fikk brevet. Men vi velger å tro denne eleven som har skrevet dette brevet til meg, sier rektoren.

Brevet ble tatt opp i lederteamet på skolen, og der ble de enige om å snakke generelt med elevene om nettvett.

- Dette brevet kom samtidig som vi gjennomførte kampanjen Bruk hue for elevene. Der ble det snakket om konsekvensene av å legge ut slike ting i sosiale medier. Vi har også snakket om dette i alle trinn, og spesielt i det trinnet hvor dette skal ha foregått, sier rektoren.

På fritiden

Rektoren tror ikke at bildene er tatt på skolen.

- Men hva som foregår i fritiden til elevene, vet vi ikke så mye om, sier rektoren.- Hva tenker du om at en elev har skrevet et slikt brev til deg?

- På en måte er det en tillitserklæring. Samtidig er det et sjokk å få vite at noe slikt kan ha foregått. Det forundrer meg veldig. Men det er kanskje ikke så rart, med alt det barn og unge blir eksponert for på sosiale medier, sier rektoren.

Eleven som har skrevet brevet, har valgt å være anonym.

- Håper du forstår at jeg vil være anonym, fordi jeg er redd for å fortelle det, og at de finner ut hvem jeg er, skriver eleven.

- Dette er hverdagen

Foredragsholder for Bruk hue-kampanjen, Ole R. Vestøyl, blir ikke overrasket når han hører hva denne eleven forteller i brevet.

- Dette er nok dessverre hverdagen for våre barn. Dette er ikke unormalt, sier Vestøyl som ukentlig reiser rundt til skoler for å holde foredrag om nettvett for elever. I høst gjennomførte Trondheim kommune kampanjen, og rundt 9000 elever i 6. til 10. klasse fikk høre foredraget.

- Etter slike foredrag opplever vi ofte at elever ønsker å fortelle om ting de har opplevd. Det kan handle om at de er bekymret for bilder som er blitt tatt av dem selv, eller av andre, og som de er redd kan bli spredd på nett, sier Vestøyl.

- Hva slags bilder kan det dreie seg om?- Det kan være drøye bilder, jenter som er toppløse, eller bilder av seksuell art. Det kan være bilder som de har sendt til kjæresten, eller bilder de har sendt til en gutt de er interessert i og hvor de har strukket seg litt for langt for å fremstå som deilig. Men i ettertid er de veldig flaue, og føler både skyld og skam. De er livredde for at foreldre skal få se bildene, sier Vestøyl.

Kan slettes

- Hva slags råd gir dere?- Det finnes heldigvis flere som kan hjelpe til med å få bilder slettet. Vi anbefaler dem å ta kontakt med tjenesten slettmeg.no, og vi ber dem ta kontakt med politiet for å få råd. Også via Røde Kors' sin hjelpetelefon Kors på halsen er det god hjelp å få, sier Vestøyl.

Han mener barn også gjør lurt i å snakke med helsesøster og skolen i slike situasjoner.

- Hvordan skal en som forelder reagere hvis en får kjennskap til at det kan være nakenbilder av barna på nett?- Det er naturlig å bli hysteriske, fordi en som forelder blir veldig redd for sine barn. Det beste er å telle til ti før en kommer med noen reaksjon. Det er viktig å la barna fortelle hva som har vært situasjonen. Deretter må en søke hjelp videre, sier Vestøyl.

Ulovlig å dele videre

Hans Marius Tessem, leder av veiledningstjenesten Slettmeg.no, tror barn og unge i stor grad vet at de ikke bør sende nakenbilder av seg selv. Når de likevel gjør det, kan det være fordi de ønsker å teste ut noen grenser, de kan være utsatt for gruppepress, eller de gjør det fordi det er blitt så vanlig.

- Men noen ganger fører dette til at de havner i problemer. Vi har sett utpressingssaker, hvor jenter blir presset til å betale penger eller utføre seksuelle tjenester, sier Tessem.

Ikke del nakenbilder av deg selv, er deres klare råd. Samtidig er de klare på at det er den som videresender slike bilder, som gjør noe ulovlig.

- Slike bilder blir gjerne sendt i fortrolighet. Når noen deler det med andre, så har det skjedd et tillitsbrudd. Det er ulovlig å dele bilder uten samtykke av den det er bilde av, påpeker Tessem.

De ser nå at mange deler nakenbilder via ulike apper. Det gjør det enda vanskeligere å få stoppet slike bilder. Samtidig innebærer det at bildene kan være tilgjengelige for hele vennegjengen.

- For dem som er offer, kan det oppleves ekstra krenkende, sier Tessem.

Gjør dumme ting

- Det er ikke bare på fest man kan gjøre dumme ting man angrer på senere.

Det sier Ronja Natalie Røe Nilsen (14), medlem av Ungdommens bystyre i Trondheim.

Hun mener foreldre bør følge mer med på hva barna foretar seg på sosiale medier. For der er barn og unge hele tiden.

- Men problemet er jo at foreldrene kan mindre om sosiale medier enn barna sjøl. Det gjør det vanskelig for foreldre å snakke med barna om dette, sier Røe Nilsen.

Hun er selv elev i ungdomsskolen, og har engasjert seg for å få unge til å tenke gjennom hva de gjør på sosiale medier. Hun blir ikke overrasket når hun hører at en elev ved en ungdomsskole i Trondheim forteller om medelever som har sendt nakenbilder på sosiale medier.

- Det er ganske vanlig at de som er kjærester, deler nakenbilder. Du tar det nesten som en selvfølge at de sender slike bilder til hverandre, sier Røe Nilsen.

Spenning

- Hvorfor gjør de det?

- Jeg tror mange føler seg presset til dette. Det kan være en gutt som ber en jente om å sende «dirty snaps». Så kan jenta være redd for at hun ikke blir likt, og så sender hun et bilde. Hun blir på en måte lokket i en felle. Kanskje er det kjæresten som ber deg sende et bilde, og selvfølgelig stoler du på kjæresten. Mange tenker også at bildet de sender, forsvinner fordi de sender det på snapchat. Men det er jo enkelt å ta en skjermdump, og da kan bildet bli spredd til mange, sier Røe Nilsen.

Hun tror også mange kjenner på en spenning med å sende slike utfordrende bilder.

- Du vet kanskje at det ikke er helt greit, og det gjør det ekstra spennende. Det er jo en del av det å være ung, sier hun.

Hun kjenner imidlertid til flere tilfeller hvor det har gått galt, hvor et bilde er blitt lagret, og plutselig så er bildet tilgjengelig på alles mobil.

- Det blir så utrolig fælt, fordi mange angrer etterpå, og de vet ikke vet hvordan de skal håndtere dette. Og alle taper på dette, både den som sendte bildet og den som lagret bildet og sendte det videre, sier Røe Nilsen.

Hverdagen: Foredragsholder for nettvettkampanjen Bruk hue, Ole R. Vestøyl, blir ikke overrasket når han hører om at nakenbilder av elever skal være lagt ut på lukkede sider på sosiale medier. Han mener mange barn og unge ikke skjønner konsekvensene av å legge ut slike bilder av seg selv. Bildet er tatt da Vestøyl holdt foredrag i Trondheim i høst. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Hans Marius Tessem, leder av Slettmeg.no Foto: Jan Tore Verstad, Jan Tore ¯verstad