18 personer møtte opp da Trondheim-ordføreren inviterte til høringskonferanse om sammenslåingen av Trondheim og Klæbu. Ingen protesterte.

- Dette blir antagelig et kjærlighetsekteskap. Og det er jo alltid en fordel fremfor å bli tvunget sammen, sier Trondheim-ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen etter møtet.

- Skuffet over oppmøtet?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg var litt sånn; kanksje kommer det ingen? Men her var det folk både fra næringslivet, idretten og viktige statlige institusjoner. Det er bra, sier ordføreren.

Les også: Frosta og de andre små taper millioner

Velkommen etter

Etter en drøy times møte, der næringsliv, organisasjoner og andre viktige samfunnsinstitusjoner var invitert til åpen høringskonferanse, er det bare å konstatere at det heller ikke her kom protester til sammenslåingen Trondheim/Klæbu. Heller tvert imot, og heller mer et «velkommen etter».

- Både Trondheim og Klæbu gode kommuner for idrett og for kultur. Allerede i dag er det idrettslag som har samarbeid på tvers av kommunegrensene, så dette er lovende, sa Kjell bjarne Helland, organisasjonssjef for Sør-Trøndelag Idrettskrets.

- Vi er positive! Trondheim og Klæbu går nå litt i samme retning som politiet som allerede har vaktsamarbeid over kommunegrensen, sa Klæbu-lensmann Ketil Stene.

- Veldig fint at de to kommunene har en offensiv målsetting om utbedring av fylkesvei 704 (mellom Heimdalsmyra og Brøttem journ.anm.). Den må tas inn som del av miljøpakken, som dere sier, for bomfinansiering der alene er en utfordring fordi trafikken er mindre, sa fylkesrådmann Odd Inge Mjøen fra Sør-Trøndelag, som allerede har vedtatt sammenslåing med nordfylket.

Som Trondheims-ordføreren for formulerte det for forsamlingen:

- Nå har vi ikke så stort fokus på ja eller nei, men hva kan vi gjøre for at dette blir bra.

Les også: I disse kommunene skal folket bestemme

Kommunevåpenet bestemt

Ifølge finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune, og for øvrig tidligere rådmann i Klæbu, betyr et kommuneekteskap mellom Klæbu og Trondheim, blant annet fylkesvei 704 innlemmes i Miljøpakken. Altså at også klæbyggen får igjen for det de legger igjen i bompenger i Trondheim.

I tillegg vil de to kommunene blant annet prioritere utbedringer av Klæbus kloakkanlegg, som ikke tar unna som det skal når det regner for mye. Vedtatte investeringsplaner står fast, blant annet byggetrinn tre ved Klæbu sykehjem. Og Vassfjellet skal være hovedalpinanlegg i den nye kommunen, med Gråkallen som rekrutteringsanlegg. For å nevne noe.

For Trondheim betyr en sammenslåing med Klæbu hovedsakelig at kommunen får 50 prosent mer areal, ikke minst etterlengtet næringsareal samt store friluftsområder. Trondheim vil vokse med 6000 nye innbyggere over natta 1. januar 2020, hvorav 2007 som allerede jobber i Trondheim. Og alt dette, uten at kommunenavnet eller kommunevåpenet forandres. Eller at trondhjemmerne protesterer nevneverdig.

- Er det problematisk at folk i Trondheim ikke bryr seg så mye om denne sammenslåingen?

- Nei, jeg tror det handler mye om at trondhjemmerne opplever Klæbu som en naturlig del av oss, vi ønsker sammenslåingen velkommen, sier Rita Ottervik.

Les også: Klæbyggen er positiv til kommunesammenslåing

Dropper folkeavstemming

Trondheim tar seg heller ikke bryet med folkeavstemmig om sammenslåingsspørsmålet, som Klæbu skal avholde 9. mai. I Fylkesmannens spørreundersøkelse, svarte 74 prosent av trondhjemmerne at de var positive til sammenslåing. Å da bruke flere millioner kroner på en folkeavstemning, ser ikke ordføreren noe poeng i, særlig etter at Bystyret sa at det ikke er nødvendig.

- Dette er et ukontroversielt spørsmål i Trondheim. Å sette i gang folkeavstemning og det store apparatet, ville vært bortkastede penger, sier Ottervik.

Så er du imot en sammenslåing med Klæbu, får du sette deg bak tastaturet og skrive til kommunen. De tar imot skriftlige høringsuttalelser i en uke til, frem til 10. mai.

Ingen protest: Næringsforeningen, Nav, idrettskretsen, politiet, fylkeskommunen. Bred, men knapp representasjon da ordføreren i Tronhdiem inviterte til høring om kommunesammenslåing. Her snakker Kjell Bjarne Hellan fra idrettsforbundet med Helge Rudi i TKP. I forgrunnen står Sigmund Knutsen i rådmannens fagstab. Foto: Håvard Haugseth Jensen