- Stemningen er spent, sier Sturla Søpstad, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag ved NTNU.

- Hele virksomheten skal omstilles. Tempoet er høyt og det er stor usikkerhet om hva som blir de nye arbeidsoppgavene, eventuell ny enhet og arbeidssted. En del har allerede mistet oppgavene de hadde, sier Sturla Søpstad.

LES OGSÅ (PLUSS): Stor motstand mot kutt

Kan bli kutt av 150 stillinger

Det er ansatte i administrasjonen som tar støyten når NTNU skal effektivisere i forbindelse med fusjonen. De faglig ansatte er fredet. Styret har pålagt NTNU å kutte 5 prosent i «administrativ kapasitet» på kort sikt, og ytterligere 5 prosent over tre år. I praksis kan det bety at 150 stillinger skal bort i løpet av tre år. Totalt er det 6447 årsverk i det fusjonerte NTNU,  av dem er 1550 i administrasjonen.

LES OGSÅ (PLUSS): 2016 blir et overgangsår

Børresen-utvalget, som har utredet ny administrativ struktur for NTNU, har foreslått to modeller. Den ene er videreutvikling av dagens organisering, mens den andre er en samlet gjennomgang av hvordan administrasjonen skal arbeide. Rektor Gunnar Bovim mener den siste modellen er best for å kunne forbedre kvaliteten og effektivisere virksomheten.

Kunnskapsministeren hilser NTNU med Frank Sinatra

Ingen skal sies opp

For å ivareta ansatte som mister sine arbeidsoppgaver, skal NTNU opprette en «kompetansebank». Når det blir ledige stillinger, skal disse først tilbys ansatte i «banken». Sturla Søpstad har ikke fått signaler om at de ansatte er redd for å miste jobben. I omstillingsavtalen har NTNU lovt at ingen fast ansatte eller andre med sterkt stillingsvern kan sies opp som følge av fusjonen. Usikkerheten er mer knyttet til hvordan de blri ivaretatt når de skal inn i en ny struktur fra årsskiftet.

Test kunnskapene dine om nye NTNU

- Det er imidlertid høyst uklart hvordan kuttene skal skje, og hva det vil ha å si for bemanningen. Er det 10 prosent kutt i antall stillinger, i lønnskostnader eller målt i effektivisering av output? Det er ikke effektivisering hvis faglig ansatte må ta over oppgaver som administrativt ansatte har utført tidligere.

LES OGSÅ (PUSS): NTNU skal tilby master i alle fag

Ferdig til årsskiftet

Ifølge Søpstad har det internt vært anslått en reduksjon på 100–150 færre stillinger. En del av kuttene er allerede tatt, mener han. Fra 1. januar i år ble det innført stillingsstopp for teknisk-administrative stillinger ved NTNU. Årlig slutter nærmere 100 personer i NTNUs administrasjon, enten gjennom naturlig avgang eller på annen måte. Noe av reduksjonene kan tas gjennom å ikke erstatte en del av disse. Det jobbes også med å utarbeide et gavepensjonstilbud i tilknytning til AFP-ordningen. Søpstad tror også at det blir aktuelt å ikke fornye kontrakter for en del i midlertidige stillinger.

LES OGSÅ (PLUSS): 2016 blir et krevende år for NTNU

Alle som blir berørt av omorganiseringen skal fylle ut et skjema der de beskriver sine arbeidsoppgaver og lager en enkel CV. 24. august vedtar NTNU-styret den nye administrative organisasjonen, og 1. januar 2017 skal det fusjonerte NTNU være på plass med alle funksjoner.

Bekymring: Mange i administrasjonen er usikre på konsekvensene av fusjonen, sier Sturla Søpstad i Norsk Tjenestemannslag.