Med temperaturer opp i nærmere 20 grader er det bare å finne frem solkremen.

Men kanskje må du en tur på apoteket for sterkere saker, dersom øynene har begynt å klø og nesen renner?

Medisiner er løsningen

- Hvis du vet at du er allergisk mot pollen, har du gjerne begynt med medisiner allerede. Det er lurt å begynne et par uker før det er forventet stor pollenspredning, sier regionsektretær i Astma og allergiforbundet (NAAF), Gina E. Strøm.

- Når det er varslet dager med mye spredning er det alltid lurt å ha beredskap av øye- og nesedråper, allergitabletter, samt at astmatikere har medisinen klar. Ta imot råd på apoteket og bestill legetime dersom det renner fra øyne og nese og dersom det du trodde var en forkjølelse ikke gir seg.

For mange er det så ille at de må holde seg innendørs når pollenspredningen er på sitt verste. Strøm sier at dersom du ikke har ei hytte eller slekt og venner du kan besøke på et sted hvor spredningen er lavere, så finnes det likevel råd.

Vask deg!

- Vær forsiktig med fysisk aktivitet som kan gi pusteproblemer og ubehag. Ikke luft på slike dager. Tørk heller ikke klær ute. Dynene bør luftes på kvelden når det er kjøligere.

Dessuten er det ting du kan gjøre for å minske plagene etter at du har vært ute.

- Det er viktig å børste håret og vaske seg. Børst eller vask klærne. Husk også at husdyr som katt eller hund tar med seg pollen inn, så disse må også børstes. Ofte er det best å være inne og ligge på et kaldt rom. En kaldt klut i ansiktet kan også dempe kløen.

Og dersom du må ut, finnes det pollenmaske.

- Fortsetter det varme, tørre været kan vi forvente at pollenspredningen blir kraftig langt ut i neste uke. Det er bare nedbør som kan gjøre en rask slutt på dette, sier pollenanalytiker, Trond Einar Brobakk.

Nedbør på kysten ellers mye fint vær

- Bare kysten vil få litt nedbør de neste dagene, forteller vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga i Bergen.

Trøndelag ligger midt imellom en sone med kald luft i nordvest og varm luft i sørøst. - I enkelte perioder de neste dagene flytter sonen med kald luft seg nærmere Midt-Norge. Det kan gi kortere perioder med nedbør i ytre strøk, forklarer Granerød.

Ellers i landsdelen blir det mye pent og ikke minst varm vær i helgen. På de varmeste stedene kan det bli 20 grader både lørdag og søndag.

På mandag kommer det en varmetopp. Det kan ikke utelukkes nærmere 25 grader enkelte steder.

Senere i uken blir det mer skiftende vær med lavere temperaturer.

Disse folka blir inne

Klemt mellom Kristi Himmelsfartsdag og vårens forventet varmeste helg, kom den etterlengtede fridagen for mange. Men på Gløshaugen er det eksamenssesong og aldri så fulle lesesaler.

- Vi bryr oss ikke om ukedager eller helgedager, eller andre røde dager i kalenderen nå når det er mai, sier Tobias Werner (22). På Kristi Himmelfartsdag forsto han ikke at det var fridag på gang, for de aller fleste, før han la avgårde på sykkelen på tur til skolen på morgenen og la merke til at det nesten ikke var biler på veiene.

Sammen med medstudenter fra Materialteknologi tar han en pause i eksamenslesingen. Ballen spretter mellom spillerne og det er om å gjøre å sparke sparke eller nikke den videre før den når bakken for andre gang. Og pausen er like viktig som leseøktene. Det blir et minst par aktive avbrekk når været er fint.

- Søndag har vi planlagt gilling med klassen i Høyskoleparken, sier Turid Danbolt (21), som ikke synes sommeren går til spille, fordi om det blir mye innesitting i forbindelse med eksamen.

- Fordelen med fint vær når vi leser, er at pausene blir mye hyggeligere. Det er tross alt bedre det, enn kald og mørk vinter.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 16 900  andre - følg VærAdressa på Facebook

Synderen er bjørkepollen.