Stav hotell er et av mottakene i oversikten til Aftenposten.  Der betaler staten nesten åtte millioner kroner for 188 akuttplasser i 60 dager. Døgnprisen per plass er 700 kroner. Hele oversikten over hva  alle akuttmottakene koster finner du her.

11. desember ble 169 asylsøkere flyttet fra akuttmottaket på Stav hotell

Nesten 20 000 sengeplasser

Til sammen vil staten ha betalt nærmere 1,6 milliarder kroner for akuttinnkvartering av asylsøkere når siste sengeplassavtale utløper i juni, ifølge Aftenposten.

– Dette var en løsning som var tilgjengelig i den situasjonen som oppsto, og var ikke et konsept vi hadde planlagt på forhånd. Vi visste ikke at det ville ta av som det gjorde, oppsummerer direktør Christine Wilberg i UDIs region- og mottaksavdeling til Aftenposten.

Da vil UDI i perioden fra 31. august i fjor til 30. juni i år ha leid 19.308 sengeplasser på campingplasser, konferansesentre og hoteller. På 120 overnattingssteder rundt om i landet er det betalt for til sammen over 2 millioner overnattingsdøgn, hvor prisen varierer fra 387 kroner til 1.000 kroner.

Kontaktet etablerte overnattingssteder

I tillegg kom 81 millioner i hotellutgifter for uregistrerte asylsøkere, som måtte vente på registrering hos Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

Da man forsto at det ville komme flere asylsøkere enn svingningene man hadde opplevd tidligere, begynte UDI å foreta direktekjøp av ekstraplasser ved eksisterende mottak. Men allerede sent i august var transittmottakene fulle.

– Å opprette et asylmottak tar tid. Derfor begynte vi å kontakte steder som allerede var etablert som overnattingssted eller var tilrettelagt for det, sier Wilberg.

Denne familien ble flyttet fra asylmottaket på Stav hotell etter bekymringsmeldinger Faizan og Benafsha med Omar 11 måneder Foto: RUNE PETTER NESS