For drøye ti år siden lanserte Støre, den gang utenriksminister, satsingen på nordområdene. Nå vil han gjøre en lignende satsing på havrommet.

- Får vi flertall for ny regjering i Norge neste høst, skal jeg som statsminister selv lede jobben med en strategisk satsing på havrommet. Det vil bli en av våre aller viktigste områder i regjering, lovet Ap-lederen under den siste dagen av NTNU Ocean Week.

Nytt politisk steg

Han innrømmer at han har et stort personlig engasjement i hav etter jobben med nordområdene, og mener havsatsingen er et naturlig neste steg i den politiske satsingen.

LES KRONIKK: Mat fra havet er fremtiden

- Vi skal bygge videre på det jeg mener har vært en suksessfull satsing på nordområdene. Men når jeg sier hav er det fordi vi har hav fra Barentshavet til Skagerrak, og har internasjonale miljøer som kan sette dagsorden ute. Jeg tror forholdene ligger til rette for et løft, men vi er ikke rigget for det i dag. Det er flere områder som har kunnskapshull. Men det er et enormt potensial, sier han.

Valgkampsak

Under hele uken har eksperter, forskere, studenter og andre vist frem havromsforskning, ny teknologi og nye muligheter for Norge. Det er en kjensgjerning at det blir flere og flere folk i verden, men mindre og mindre mat. Men i havet ligger det enorme muligheter til å gi det verdens befolkning trenger. Litt etter litt dukker det opp muligheter som Støre mener Norge er best skikket til å ta tak i hvis alle drar i samme retning, og mener det er helt naturlig at Norge tar ansvar for å være en ledende havstormakt.

LES PÅ PLUSS: NTNU skal jakte gull i havbunnen ved Svalbard

- Blir dette valgkampsaken til Ap?

- Det blir en tydelig ambisjon i vårt program som vi går til velgerne med. Vi gjorde det med nordområdene i 2005 hvor vi var klare på at det var Norges strategiske hovedsatsingsområde i utenrikspolitikken. Det ble satt inn store ressurser da, men dette blir større, sier han.

- En valgkampsak på lik linje med å få ned arbeidsledigheten?

- Det kan du si. Likevel er det to ulike saker ettersom arbeid er Arbeiderpartiets sak nummer én til alle tider, og når det er ledighet må du sette krefter inn for å få den ned. Men som en del i det å skaffe nye arbeidsplasser, og ta Norges unike naturgrunnlag i bruk, er det en historisk mulighet for Norge. Både å ta ansvar for havet som opplever stort press, og å utnytte mulighetene som havet gir, sier han.

- Så stort og spesielt at det løftes opp til Statsministerens kontor?

- Ja, det er min mening. Vi hører ofte om at en sak er så viktig at den bør løftes opp på Statsministerens kontor, men ofte ender det opp med lite fordi departementene har sitt ansvar. Men det er en helt klar mulighet at en statsminister selv tar lederansvar i starten for å drive frem en sak. Jeg vil gjøre det i denne saken. Det er vanlig at fagdepartementet har ansvaret i Norge, men for å få alt på skinner bør statsministeren ha hovedansvar, før ansvaret fordeles på de mange som skal følge opp, sier Støre om hvordan han har tenkt det hvis han blir statsminister neste høst.

I satsingen på nordområdene hadde alle statsråder ansvar, men først etter at strategien var definert fra øverste hold.

Havminister

Han understreker at dette ikke handler om at dagens regjering ikke gjør nok rundt havrommet, men at det er så store muligheter for å gjøre mer.

Under konferansen torsdag ble det også nevnt at flere land har egen havminister. Støre vil ikke utelukke at det også vil skje i Norge. I så fall blir det den første siden Jens Evensen var havrettsminister mellom 1974 og 1978.

- Det blir en tydelig politisk profil på hav, men jeg kan ikke si nå at det blir eller ikke blir en havminister i forbindelse med satsingen.

Havansvar: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norge har en unik mulighet til å lede an i arbeidet med å utnytte mulighetene som ligger i havet. Torsdag holdt han foredrag på NTNU Ocean Week. Foto: Therese Alice Sanne