Så lenge det ikke regner stiller klubbens medlemmer med brett og BMX i toget, klare for å vise byborgerne sine fineste triks på nasjonaldagen.

– Jeg vurderer selv å ta på skatesko og ta med cruisebrettet mitt. Å skate i bunad hadde vært kult. Men jeg vet ikke om mamma blir så glad for det, sier Jartrud Marie Åsvold, og legger til:

– Det hadde vært på sin plass at brusteinene ble asfaltert til 17. mai sånn at det blir enklere å skate, sier hun med et smil.

Hun er fra jenteskatemiljøet i klubben og bærer fanen på tirsdag. Samtidig håper å kunne kjempe om plassen som beste innslag i folketoget. En jury er på plass og ser etter kreativitet og fantasi.

Har du lagt igjen bunaden hjemme, eller er for sent ute med innkjøp av 17. mai-antrekket? Trd.by har disse tipsene til bekledning på 17. mai.

Far og sønn

Per Stornes (47) er skate-pappa og gleder seg til å se sønnen Erik Stornes Kvalø (10) i toget. Pappa Stornes er også varamedlem i styret i Trondheim Skate Association og følger opp poden som har gått «all in» i brettkjøringa og ruller minst fire ganger i uka. Både far og sønn trives i miljøet.

– Det er veldig mye fint med skateboardmiljøet, og det er basert på stor egeninnsats. Skaterne holder på først og fremst for gleden de har ved det selv. Det er lite konkurranse og fokus på prestasjoner, sier Stornes.

«Idrettens rock 'n' roll»

Miljøet minner han mye om da han selv spilte i band som tenåring.

– Det beste med det er alle de som står på skateboard støtter hverandre veldig. Unge og voksne kjører side om side, og sønnen min står på brett sammen med gutter som 15, 20 og 40 år. De har et fellesskap, på tvers av generasjoner. Det er ganske unikt, sier Stornes.

Han kaller skateboard «idrettens rock 'n' roll», og er opptatt av den uorganiserte idretten.

– Jeg snakket nylig med en forsker som hadde sett på barns aktivitetsnivå. Når ungene slutter i barnehagen, begynner de gjerne på en organisert fritidsaktivitet. Men det viser seg at veldig ofte går aktivitetsnivået deres ned, fordi de bruker så mye tid på å bli kjørt og på å vente på å bli organisert. Skatingen er veldig rett på sak. Du tar brettet og kjører, uten at noen forteller deg noe som helst, sier Stornes.

Populær trikkestall

Selv vokste han opp i et Norge hvor det var totalforbud mot skateboard-kjøring. Forbudet ble først opphevet 9. mai i 1989.

– Jeg rundet 45 da sønnen min begynte. Da var terskelen for å begynne med skateboard litt for høy, sier Stornes, som fremdeles har stor glede av sin ungdomssyssel; gitarspill.

Skatehallen i Trikkestallen på Lademoen får svært gode skussmål fra de aktive og har også egne tider avsatt til barn og foreldre og jenteskate, for jentene som vil ha hallen for seg selv. Hallen er åpen for folk på skateboard, BMX-sykkel, sparkesykkel og innimellom slenger det innom noen med rollerblades. En gjeng på rundt 30 frivillige driver hallen, og har turnus som vakter i åpningstidene.

– Siden den er uorganisert er det vanskeligere å drive en skateklubb enn et fotballag. Det er også vanskeligere å få anerkjennelse og støtte fra det offentlige, det blir litt usynlig. Men det er jo en aktivitet som gir mye til veldig mange, sier Stornes.

Klubben har oppmøte på Kongsgårdsplassen (Ytre kongsgård, vest for Erkebispegården) klokken 12.30.

Da Adresseavisen snakket med meteorolog Geir Ottar Fagerlid torsdag lovet han godvær: - Prognosene for 17. mai ser lovende ut! Det ligger an til å bli en meget fin nasjonaldag med mye sol og temperaturer på 12 til 15 grader, sa bergensmeteorologen.

Jartrud Marie Åsvold stiller i sognebunad og kanskje på brett i årets folketog.
Erik Stornes Kvalø (10) gjør en «boardslide i Trikkestallen før jul i fjor. I år stiller han i 17. mai for Trondheim Skate Association. Foto: Marianne Maroni
Skate-pappa Per Stornes skryter av skate-miljøet i Trondheim og ser frem til å følge sønnen og kameratene i folketoget fra tilskuerplass. Foto: Privat