Morten Olafsen i Malvik Høyre fremmet på tampen av mandagens kommunestyremøte et forslag om at kommunestyret ber rådmannen finne rom for forhandlinger med Trondheim kommune og Stjørdal kommune, med formål om å inngå intensjonsavtaler med de to om kommunesammenslåing. Intensjonsavtalene skal legges frem for folkeavstemning.

- Vi kjører omkamp fordi det forrige kommunestyret overlot jobben til det nye. Men vi er av den oppfatning at det nye kommunestyret nesten ikke har jobbet med dette. Det virker som om det er partipolitisk bestemt, sier Olafsen.

Kommunestyret i Malvik har også tidligere stemt ned forslag om å avholde rådgivende folkeavstemning om Malvik skal slå seg sammen med noen av nabokommunene. Flertallet i kommunestyret har vedtatt at Malvik ikke skal slå seg sammen med andre.

Forslaget fra Høyre som ble nedstemt, fikk støtte fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

- Lytte til folket

Tidligere på ettermiddagen hadde Annelie Nystrøm som er en av initiativtakerne til innbyggerinitiativet for folkeavstemning om kommunesammenslåing, holdt et innlegg til kommunestyret om at malvikingene bør få si sin mening. Der stilte hun en rekke spørsmål til ordfører Ingrid Aune (Ap). Men Nystrøm synes ikke hun fikk svar.

- Ordføreren brukte mye tid på fakta vi visste fra før, og lite tid på å svare konkret på spørsmålene våre. Jeg synes det er merkelig og veldig synd at ordføreren står på sitt, det er ikke ja eller nei til kommunesammenslåing det er snakk om. Det er ja eller nei til å lytte til folket og gjennomføre en folkeavstemning, sier Nystrøm.

- Ikke folkemøter

Innbyggerinitiativet for folkeavstemning har samlet inn 534 underskrifter.

- Folket i Malvik har ikke fått mulighet til å si sin mening. Det er kun gjennomført to små spørreundersøkelser, som nå er gammelt nytt. Kommunestyret har bare bestemt seg og har heller ikke gjennomført folkemøter, sa Nystrøm i innlegget.

Hun viste blant annet til at flertallet i kommunestyret i februar vedtok at Malvik-ordføreren skulle gå i dialog med ordføreren i Trondheim.

- Vi har fortsatt ikke sett noe referat fra møtet, sa Nystrøm

Hun stilte blant ordføreren spørsmål om tilbakemelding fra dette møtet, om hun vil sette kommunereformen på dagsorden og om hun fortsatt er mot en folkeavstemning når hun vet at over 500 innbyggere nå har skrevet under et opprop for.

Lovlig fattet vedtak

Innbyggerinitiativet krever fire alternativer i en folkeavstemning: Det er at Malvik består som egen kommune, slås sammen med Trondheim, slås sammen med Stjørdal eller deles slik at Hommelvik går til Stjørdal og Vikhammer/Saksvik går til Trondheim. Nystrøm forteller at de vil fortsette kampen for å få en rådgivende folkeavstemning og at underskriftskampanjen fortsetter.

I sitt svar viste ordfører Ingrid Aune blant annet til at spørsmålet om folkeavstemning er behandlet to ganger tidligere.

- Med 19 av 31 stemmer mot er det ikke ønskelig å gå i forhandlinger med andre kommuner nå. Som ordfører ønsker jeg å forholde meg til lovlig fattede vedtak, sa Aune.

Hun viste til at hun hadde vært i samtale med Trondheims ordfører rett etter vedtaket om dialog, men at det ikke var funnet tid til flere samtaler ennå.

- Er det demokratisk?

Venstres Torgeir Anda spurte i en interpellasjon også om hva som har kommet frem i samtalene med Trondheim kommune, og om de gir grunnlag for videre forhandlinger. Aune svarte at hun vil komme tilbake til kommunestyret med det som kommer ut av samtalene med Trondheim.

Anda spurte også om ordføreren synes det er demokratisk at velgerne i Malvik ikke får anledning til å si sin mening gjennom en folkeavstemning.

- Ja. Ordføreren velger å forholde seg til vedtak fattet av kommunestyret som representerer 61 prosent av velgerne. Kommunereformen ble utsatt til etter valget, og kommunestyret fattet to vedtak med samme beslutning. Flertallet mener det ikke kan holdes folkeavstemning når det ikke er forhandlet frem avtaler med andre kommuner om hva man skal stemme over, sier Aune.