Sofia Azimi og Amin Amini har en datter på åtte år. De har lenge tenkt at de ønsket å inkludere et nytt familiemedlem. Helst ønsker de et barn som har kommet alene til Norge.

- Det er mange enslige mindreårige barn som kommer til Norge. Siden vi er en familie som har flyktet fra hjemlandet på grunn av krig, vet vi mye om hvilken situasjon disse barna kommer fra og hvordan de har det, sier ekteparet.

39 familier interessert

Av 137 henvendelser til Bufetat i Trondheim om å bli fosterfamilie i de første fire månedene av 2016, er 39 fra familier med minoritetsbakgrunn. Til sammenligning viste 60 minoritetsfamilier sin interesse over de tre siste årene.

- Vi ser en tendens til at minoritetsspråklige i økende grad ønsker å bli fosterfamilie for enslige mindreårige flyktninger, bekrefter rådgiver Hilde Brandal i Bufetat, region Midt-Norge, avdeling Trondheim.

Behovet for fosterfamilier har aldri vært større enn nå.

- Trondheim skal bosette 40 enslige flyktninger under 15 år. Vi tror at potensialet hos nettopp minoritetsspråklige familier i Trondheim er stort, sier Brandal.

Å etablere familiehjem etter modell fra SOS-barnebyer kan bli en løsning Trondheim velger når de snart skal bosette 40 mindreårige enslige flyktningbarn under 15 år (Krever innlogging)

Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i Oslo har de sett samme tendensen i enkelte regioner i landet, men ikke i alle. Kommunikasjonsrådgiver Lin Bull-Valen mener noe av forklaringen til den økte interessen fra minoritetsfamilier kan skyldes en egen kampanje for å finne fosterfamilier til enslige mindreårige flyktninger i oktober og november i fjor. Samtidig var det stort mediefokus på flyktningkrisen i høst.

- Vi fikk mange henvendelser. Det er mulig kampanjen trigget andre målgrupper enn de vi ellers når, eller at budskapet om å hjelpe flyktningbarn appellerer til denne gruppen. I tillegg har vi brukt mer digital annonsering, noe som har gjort at vi har nådd ut til flere grupper, sier Bull-Valen.

Egen leilighet

Familien Azimi kom til Norge og Kyrksæterøra i 2011. Etter det ble de bosatt i Trondheim.

- Bufetat orienterte oss tidlig om behovet for fosterfamilier. Siden da har vi hatt det i bakhodet. Vi ønsket å bidra når tiden var inne for det, forteller Sofia og Amin.

LES OGSÅ: SOS-barnebyer tror ikke på barnehjem i Kabul

For dem var det viktig at de først hadde et trygt hjem å tilby.

- Vi har nå en egen leilighet med et ekstra rom. I tillegg har jeg fått fast jobb i Trondheim kommune. Det er viktig fordi det skal være stabilt og godt for et barn, sier Amin.

At familien ønsker å bli integrert i det norske samfunnet så raskt som mulig viser muligens valget av kake til kaffen. På bordet står en stor Kvæfjordkake, bakt av Sofia, og på vedovnen er det afghanske og norske flagget plassert side om side.

- Vi er veldig nysgjerrige, og vil lære så mye som mulig om Norge. Det viktigste for oss har hele tiden vært å lære språket raskt. På den måten blir det også lettere for oss å hjelpe et fosterbarn med å bli integrert i landet, sier de.

Mange drømmer

Familiens datter på åtte år har ingen betenkeligheter med at de snart får et nytt familiemedlem.

- Hun har mange drømmer og gleder seg til å få en storebror hun kan finne på ting med, forteller foreldrene.

Sofia og Amin mener det å melde seg som fosterfamilie allerede har gitt dem mange fordeler.

- Vi går nå på Pride-kurs i regi av Bufetat. Der har vi lært ting som også er nyttige i oppdragelsen av vår egen datter.

Spesielt innsikt i hvordan man kommuniserer med barn i Norge har gitt dem nyttig kunnskap.

- I Afghanistan er det ikke vanlig å lytte til det barn har å si. Det er annerledes her. Barn forstår mye. Det er positivt for barnets utvikling at de får være med å bestemme, forklarer de.

- Utrygt

På spørsmål om det er forsvarlig av foreldre i Afghanistan å sende barna sine alene på en farefull ferd til Europa, forteller Sofia og Amin en historie som får dem til å bli blanke i øynene.

- Vi kjenner en mor som slet med å gi barnet sitt mat. Til slutt spurte hun om hvorfor han ikke ville spise? Da svarte han at det ikke var nødvendig med mat for å leve fordi han uansett vil bli skutt hvis han gikk ut.

- Afghanistan er et veldig utrygt land, derfor er vi så takknemlige for at vi er i Norge, som er et trygt land med mange muligheter, sier de.

I den afghanske kulturen står det å hjelpe andre sterkt.

Innblikk i norsk kultur

Å ha barn i den norske skolen har også gitt dem et godt innblikk i norsk kultur.

- Her kan man rope på læreren med fornavn, og læreren er alltid glad og hjelpsom. Slik er det ikke i Afghanistan.

Sofia og Amin har en sterk tro på at de har noe å tilby et barn.

- I vår familie står verdier som likestilling, samarbeid, respekt og menneskeverd høyt. Dette er verdier det skal bli fint å gi videre til den gutten som snart kommer til oss.

Økning i antallet barn

Det har vært en stor økning i antallet enslige barn under 15 år som kommer til Norge for å søke asyl. Ifølge Bufetat er de fleste barna som trenger fosterforeldre nå gutter mellom 11 og 14 år. De kommer fra land som Afghanistan, Eritrea, Somalia og Syria.

LES HER: Sjefen for Norges største asyloperatør vil bruke tvang for å få kommunene til å bosette flyktninger

At familien Azimi er ivrige med å bli integrert i det norske samfunnet gjør, ifølge Hilde Brandal, at de egner seg spesielt godt som fosterforeldre til en enslig mindreårig flyktning. Bufetat ser etter trygge voksne, som kan gi trygge rammer og grenser.

- Barn som kommer alene ønsker en bedre fremtid. De trenger omsorg, trygghet, oppfølging og hjelp til å bli integrert. Vi trenger fosterforeldre med forskjellig kulturbakgrunn og med ulike morsmål, sier Brandal.

Familien Amini fra Afghanistan ønsker å åpne hjemmet sitt for et enslig mindreårig flyktningbarn. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Stort potensial: Rådgiver Hilde Brandal fra Bufetat mener det er mange minoritetsfamilier som egner seg godt som fosterfamilier. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Gråter over hjemlandet: Situasjonen i Afghanistan er så utrygg at Sofia og Amin kan forstå hvorfor enkelte foreldre velger å sende barna sine til Norge for å få en bedre fremtid. Foto: Håvard Haugseth Jensen