Klenodiene ligger på rekke og rad langs kaien i kanalen. Dette er uerstattelige verdier. Ingen forsikring kan gi båteierne båten tilbake om den skulle synke eller brenne. Nå har unge NTNU-studenter tatt i bruk moderne teknologi via internett for å hindre at båtene havarerer mens de ligger til kai.

- Veldig artig å lage noe som skal brukes allerede helt i starten av studiet, sier studentene Eline Stenwig, Øyvind Sørdal Klungre, Eirik Rokke, Fredrik Ellertsen, Kristian Trandem og Amund Askeland. De har fått montert overvåkingssystemet sitt i «Det gode liv». Båten ligger akkurat nå under presenning ved kaikanten.

Studentene begynte jobben med en gang de startet NTNU-studiene høsten 2014.

To første studieårene

Etter knappe to år på NTNU, har studentene laget overvåkingssystem som gjør at båteierne blir varslet med en tekstmelding til telefonen dersom båten krenger, tar inn vann, strømmen går eller båten tar fyr. Systemene måler vannstand, temperatur, spenningstilførsel og pumpefunksjon.

Kystlaget Trondhjem og NTNU-faget «Elektronisk systemdesign og innovasjon» har hatt et samarbeid gjennom to år. Studentene har fått bruke båtene til å lage noe nytt og nyttig. Båteierne får et overvåkingssystem som varsler via SMS om det er noe feil med båten. «Båtvakta» heter prosjektet og må kalles for en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Ingen betaler noe, og båteierne får heller ingen garanti på kvaliteten. Installasjonen på hver enkelt båt er ulike prototyper som skal være så driftssikre som mulig.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Havna må ikke bli Disneyland

Krevende teori – praktiske løsninger

Studentene kan senere velge å gå videre for å kommersialisere prototypen, sette den i produksjon og lage bedrift av det.

- Dette er et av de mest krevende teoretiske studiene ved NTNU, sier professor Lars Lundheim ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon.

- Så skal de ut og være praktiske ingeniører og løse praktiske problemer.

Lundheim har satt i gang et innovasjonsprosjekt som innebærer et samarbeid med eksterne partnere allerede fra høsten når de ferske studentene begynner på NTNU. Nå er første kull snart ferdig med andre klasse og er også ferdig med seks overvåkingssystemer som virker slik det var tenkt.

Gamle båter og tradisjonell kystkultur har lenge dominert på Fosenkaia i Trondheim. Her kan du se bilder fra 1963 og 2015

Vakt for «Det gode liv»

«Det gode liv» har fått installert sitt overvåkingssystem etter at studentgruppen har jobbet med det i snaut to år. Systemet logger og overvåker om noe er galt og varsler eieren med en tekstmelding. Han kan da gå inn på internett og finne ut hva som er galt. Han skal få varselet i så god tid at han har mulighet for å slokke en brann, stoppe en vannlekkasje eller hindre krenging og havari.

- Det har vært veldig inspirerende å gjøre noe som løser et problem, sier studentene.

Gjennom arbeidet med overvåkingssystemet har de lært avansert teori gjennom å løse en praktisk oppgave. Eline Stenwig, Øyvind Sørdal, Klungre, Eirik Rokke, Fredrik Ellertsen, Kristian Trandem og Amund Askeland er fornøyd med installasjonen på «Det gode liv».

Fungerer etter hensikten

- Den virker og er brukende, sier de, men de mener det må gjøres mer før det er mulig å kommersialisere systemet og sette det i produksjon.

Båteier Ivar Soknes står på kaikanten sammen med studentene. Han har fått noe han egentlig ikke visste han hadde behov for., men:

- I Kystlaget har vi mistet et par båter på grunn av manglende krengevakt, sier han og er glad for at båten hans blir overvåket slik at han blir varslet før båten synker ved for eksempel krenging.