Men nå har hanen Langhals fått naboklage.

- Hanen galer til alle døgnets tider, om det er søndag klokken 04.30 eller onsdag 23.30. Den holder også på i timevis i slengen, skriver en nabo i et brev til Trondheim kommune.

- Er det virkelig lov å ha en hane midt i et boligområde slik? spør naboen som ikke liker å bli vekket av hanegal.

Fugleinteressert? Se direktesendingen fra fugleklekking i en fuglekasse på Flatåsen.

Egg til lunsj

Hønsehuset som har forårsaket naboklagen, ligger i et hjørne av uteområdet til Voldsminde barnehage i Mellomveien på Lademoen. En solrik mandags formiddag spankulerer hanefar stolt rundt innenfor hønsenettingen, mens fem høner kakler rundt, sparker i sanden og putrer av vellyd.

- Hanen er bare snill, forsikrer barna i barnehagen. Det beste med Langhals, er at han sørger for at hønene trives og legger egg. Fem høner gir vanligvis fem egg om dagen.

- Det er veldig koselig med høner i barnehagen. Barna hjelper til med å gi dem mat og stelle for dem, og de plukker egg som vi bruker i barnehagen. Vi spiser mye eggerøre, smiler Judith Emilie Grah, assistent i barnehagen.

Hun har selv gode barndomsminner fra en bestefar som hadde 50 høner som vandret fritt omkring.

- Jeg plukket alltid egg. Men her er det jo barn som tror at egg og kylling kommer fra Rema, sier hun.

Inne om natten

Det var i fjor sommer Voldsminde barnehage startet høneprosjektet, med utgangspunktet i at barna skulle lære om hvor egget kommer fra. Men barn som vokser opp i en leilighet på Lademoen har ikke mye dyreliv rundt seg, og det ville barnehagen gjøre noe med.

- Vi vil gjerne at barna skal lære å forholde seg til dyr. Vi opplever dette som et veldig positivt innslag i barnehagen, og har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som går forbi, sier Øyvind Kandal Svendsen, enhetsleder i Sentrum barnehage som Voldsminde er en del av.

Men for en måned siden mottok han naboklagen på Langhals. Det førte til at han tok en runde med både jurister ved Oppvekstkontoret og Miljøenheten for å få en vurdering av hønseholdet. Miljøenheten skriver i sitt svar at det ikke er utarbeidet egne regler for hønsehold i tettbebygde strøk i Trondheim, men at de anbefaler tiltak for å begrense ulemper for naboer. Dette innebærer blant annet at hønsehuset skal være lydisolert, at dyrene er inne mellom kl. 22 og 7 på hverdager (kl. 9 på helligdager), at fôring skjer i hønsehuset og at hønseekskrementene behandles på en hygienisk måte. Miljøenheten anbefaler også at det ikke er mer enn en hane per flokk.

- Slik hønseholdet beskrives, oppfatter vi det slik at disse retningslinjene er kjent og følges, skriver Miljøenheten som anbefaler barnehagen å komme til enighet med naboen.

Kommunens jurister ser heller ingen grunn til å gripe inn:

- Det foreligger ikke noe forbud mot å ha høner i boligområder, sier Renate Lyng Sneisen, rådgiver på Oppvekstkontoret.

Foreldredugnad

- Jeg skjønner at folk kan bli litt irritert hvis de prøver å sove, og blir vekket av hanegal. Men vi mener at det er så mye positivt med å ha høner i barnehagen, at det veier opp for dette. Jeg vil også tro at bilstøyen er større enn hanegal. Jeg har selv kontor i andre etasje her, og legger nesten ikke merke til hanen. Men dette er vel et nytt innslag i lydbildet, sier Kandal Svendsen.

Han tilbakeviser imidlertid at det har vært hanegal til alle døgnets tider. For hanefar og de fem hønene har et isolert hønsehus hvor de går til ro for natten. Der lukkes døren senest ved 22-tiden på kvelden, og ikke før i sjutiden om morgenen slippes de ut igjen. I helgene er det foreldre i barnehagen som har ansvaret for hanen og de fem hønene, og som belønnes med ferske egg for jobben.

- Vi har overvåkningskamera i hønsehuset, og etter at vi fikk klagen, har jeg fulgt litt ekstra med. Det er mulig det har vært noen glipp tidligere, men i det siste har hønene og hanen vært inne i huset om nettene, sier Kandal Svendsen som også vet at det er andre haner i nærområdet som har en tendens til å gale i vilden sky.

Men fra Voldsminde barnehage skal det ikke være noe hanegal på tidspunkt når folk vanligvis sover. Da er Langhals inne i hønsehuset sammen med sine fem høner.

Godt stell: Hanen Langhals og de fem hønene trives i Voldsminde barnehage. Barna sørger for godt stell og god mat: Mais, gulrot og løvetann er snadder. Fra venstre Ella, Anisa, assistent Judith Emilie Grah og Liam. Foto: Morten Antonsen
Hønsehus: For snart ett år siden flyttet seks høner og en hane inn i Voldsminde barnehage. Etterhvert viste det seg at en av hønene, var en hane. Nå har Fillip og de andre barna fem høner og en hane. Foto: Morten Antonsen
Judith Emilie Grah, assistent i Voldsminde barnehage. Foto: Morten Antonsen