I løpet av de neste fire årene skal syv doktorgradsstipendiater, opp mot 30 masterstudenter og kanskje like mange bachelorstudenter inn i programmet «Taskforce lakselus».

- Jeg får gråten i halsen. For nå kan jeg ha mine ord i behold: Luseproblemet, det fikser vi, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Han legger til:

– Jeg føler meg sikker på at problemet er løst i løpet av to år.

Det var flere hundre fremmøtte og enda flere store ord da Blått kompetansesenter åpnet på Sistranda på Frøya torsdag. Oppdrettstopper, fylkespolitikere, skoleelever, NTNU-forskere, vanlige frøyværinger.

En betydelig statsning

Den kanskje største nyheten torsdag var NTNUs satsing på lakselusforskning:

- Målet er å løse lakselusproblematikken, hvordan lusa spres mellom laks i merder og utstyr og mellom oppdrettslaks og villaks. Det er en betydelig satsing på rundt 40 millioner kroner, sier prorektor ved NTNU Johan Hustad.

Han beskriver satsingen som et nytt kapittel i historien om lakselusa i norsk oppdrett.

- Lakselusa er en stor utfordring med store økonomiske konsekvenser. I dag hindrer problemet veksten innenfor havbruk og akvakultur, så det er helt vesentlig å løse det, sier Hustad.

«Taskforce lakselus» finansieres av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

I klinsj med forsker

Det var også en liten snakkis på kompetansesenteret at Per Sandberg har gått i klinsj med en oppdrettskritisk NTNU-forsker under og etter Debatten på NRK i forrige uke.

- Hva slags politisk agenda har du? spurte Sandberg under sending.

Forsker Jon Olaf Olaussen har senere sagt han er bekymret for statsrådens holdning til uavhengig forskning. Den bekymringen deler tilsynelatende ikke NTNU-prorektor Hustad:

- Tror du Sandberg ser verdien av uavhengig forskning?

- Det vil jeg nå anta, svarer prorektoren.

Overfor Adresseavisen vil ikke ministeren kommentere påstander om verbale angrep etter tv-sendingen, men under sin tale kom han med et stikk:

- Jeg er den sterkeste forkjemperen for uavhengig forskning, sa han.

- Men visse forskere trenger en utplassering her og der, fortsatte han.

Stort miljø samlet

Over 20 bedrifter – de fleste lokale, men også noen nye – har samlet seg under samme tak i de flotte, lyse lokalene på Sistranda. NTNU-forskere fra lakselussatsingen kommer også til å sitte i det nye senteret, og de vurderer også å bygge et eget laboratorium der i byggetrinn to.

Sandberg var innom mange av de nye kontorene. Hos Steinsvik, som leverer utstyr til oppdrettsnæringen, fikk han en rask innføring: Salgssjef Geir Bogø viste frem de siste teknologiske fremskrittene, blant annet avlusning uten kjemikalier, kun med sjøvann.

Daglig leder Bjørnar Johansen i Blått kompetansesenter trekker frem NTNU-satsingen som en av de virkelig store nyhetene torsdag. Han legger til:

- Det viktigste som har skjedd, er at vi har fått store næringsaktører, universitetet og skoleelever hit – og at de snakker sammen, sier Johansen.

Stort for hele regionen

Frøya-ordfører Berit Flåmo (Ap) påpeker på at det ikke bare er stort for Frøya:

- For hele regionen er dette en god dag, slår hun fast.

Helge Gåsø, daglig leder i Gåsø Næringsutvikling, holdt tale under åpningen:

- Vår region var først ut i landet med oppdrett på laks. I dag er det få steder i landet der laks betyr mer enn her på Frøya og Hitra, sa Gåsø.

Det er blant annet Gåsø Næringsutvikling, Siva og Sør-Trøndelag fylkeskommune som står bak Blått kompetansesenter.

Over 20 bedrifter: Samlet under ett tak på Sistranda. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Mange fremmøtte: - For hele regionen er dette en god dag, sier Frøya-ordfører Berit Flåmo (Ap). Foto: Håvard Haugseth Jensen