Kollisjoner med biler, andre syklister eller fotgjengere utgjør én av fire sykkelulykker. Nærmere to tredjedeler av ulykkene skyldes sammenstøt med en bil.

Flere titalls syklister skader seg årlig i Trondheim. Sju av ti får bare lettere skader, som mindre ukompliserte bruddskader. For andre blir konsekvenser mer alvorlige.

31. oktober i fjor fikk NTNU-studenten Sebastian Olafsson (19), en av landets beste juniorsvømmere, ødelagt karrieren i en rundkjøring ved Nidelv bru.

LES OGSÅ : Du skal ikke sykle Birken i byen! (leserinnlegg)

Regnet som en av landets beste svømmere

Han var blant de seks til åtte beste juniorene i landet i medley og butterfly.

Sammen med tre lagkamerater fra Trondhjems Svømme - og Livredningsklub (TSLK) trente han i fjor høst for sesongens store mål, 4 x 200 meter fri. Målet var medalje i NM i Alta i november.

- Jeg kjente at storformen var underveis og at det kunne bli mitt beste NM noensinne, sier Olafsson.

Klokka var akkurat passert 14. - Jeg var på vei til et lokal svømmestevne på Pirbadet for å spisse stafettformen sammen med lagkameratene mine i TSLK.

Når jeg er ute i trafikken pleier jeg å være særlig forsiktig når jeg nærmer meg et kryss, men det er andre steder som virker farligere enn krysset ved Nidelv bru, forteller Olafsson.

Les også: En rullatordames søte hevn over sykkelbølle ved Lade kirke

Truffet av bilist midt i rundkjøringen

Han var kommet midt i rundkjøringen da en bilist traff bakhjulet hans.

- Jeg så at bilen nærmet seg faretruende, men regnet med at hun kom til å stoppe. Alt skjedde så fort. Jeg rakk aldri å tenke før bilen traff meg, forteller 19-åringen, som befant seg på venstre side av høyre kjørefelt i rundkjøringen da han ble påkjørt.

- Da jeg traff asfalten merket jeg ikke noe til smertene til å begynne med. En brannmann i sivil som tilfeldigvis befant seg ved krysset løp til og ringte deretter etter ambulanse. Det var først senere på sykehuset at smertene kom. Da gjorde "alt" vondt, sier Sebastian.

På St. Olavs ble det tatt røntgen av det venstre kneet. - Legen fant ikke noe galt. Han gav meg smertestillende og sendte meg hjem, forteller 19-åringen.

Les OGSÅ: Nederland vurderer mobilforbud for syklister

Les også: 20 000 sykler til og fra sentrum hver dag.

Alvorlig skade i venstre kne

Men smertene økte og kneet hovnet opp. Hjemme i Sandefjord ante faren, som er lege, uråd. Han sørget for at Sebastian fikk MR-undersøkelse på en privat klinikk. Bildene viste at skaden var langt mer alvorlig enn antatt.

Menisken var skadet, men det mest kritiske var at en bit brusk fra kneet hadde kilt seg inn i korsbåndfestet i venstre kne.

For å redde kneet fra en permanent skade ble han operert kort tid etterpå. - Operasjonen var vellykket, men jeg hadde masse smerter i ettertid.

Etterpå ble det fysikalsk behandling for å «få alt på plass» i kneet igjen. Han gikk til fysikalsk behandling to ganger i uka i fire måneder, fra januar til april.

- Jeg har svømt tre-fire ganger i uka siden februar for å trene opp foten.

- Leker med tanken om et comeback

- Jeg leker med tanken om et comeback, men det kan skje tidligst om ett år. Det kommer til å ta tid å bygge opp formen igjen etter et så langt skadeavbrekk.

Det blir mye tøffere å hevde seg i teten nå enn tidligere. Nivået er blitt enda høyere. Jeg skal øke treningsmengdene, men først neste år vet jeg om det blir konkurransesvømming igjen, sier Sebastian Olafsson.

- Gjennomsnittspasienten som får behandling for sykkelskader ved poliklinikken ved St. Olavs, er en mann mellom 20 og 45 år som har blitt skadet under sykling til eller fra jobb eller studier, forteller Ragnhild Skorstad, seksjonsleder ved Skade/Traumepoliklinikken/Ortopedisk poliklinikk.

Hun har selv de siste årene vært vitne to sykkelulykker i Bøckmans veg på Byåsen mens hun var på vei til jobb.

- Begge gangene ble jeg med den skadde i ambulansen til sykehuset. Det var skremmende opplevelser som jeg har gjort at jeg selv har sluttet å sykle til jobb. Jeg synes risikoen er for stor.

Dessverre føler enkelte syklister seg usårbare fordi har hjelm og annet proft utstyr, men uansett utstyr blir det store skader når ulykken skjer i høy fart, påpeker Skorstad.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:

- Operasjonen var vellykket, men jeg hadde masse smerter i ettertid, forteller Sebastian Olafsson (19) Foto: Privat