Kris Hewitt fikk vedtak om menerstatning på 993 137 kroner etter en forsinket diagnostisering av tykktarmskreft. I brevet fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) sto det at han skulle få terminvis utbetaling. Hewitt fikk 240 000 kroner. Utbetalingene stopper når pasienten dør. Slik var loven fram til 1. januar 2016. Dette vedtaket ble fattet rett før årsskiftet.

LES BAKGRUNN: Døde i helgen

LES BAKGRUNN: Får ikke pengene hvis han dør

Har krav på erstatning for tap etter dødsfallet

Kris Hewitt døde 8. mai, ved et privat sykehus i Tyskland. Der var han innlagt for å forsøke å forlenge livet ved hjelp av offensiv kreftbehandling.

- Det er riktig at det ikke utbetales ytterligere erstatning (menerstatning) til pasienten etter at pasienten er død. Men det er viktig å huske på at de etterlatte vanligvis har rett til erstatning når en forsørger dør av svikt i helsetjenesten, slik som i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør i NPE, Øydis Ulrikke Castberg.

- Vi vil se på erstatningspostene som enken og barnet kan ha krav på. Dersom vi ikke hører fra advokaten eller familien selv, vil vi selv ta initiativ ovenfor dem for å få startet prosessen med å fastsette erstatningen til de etterlatte, sier Castberg.

Etterlatteerstatning innebærer i oftest tre erstatningsposter: dekning av gravferdsutgifter, forsørgertap for ektefellen og forsørgertap for barn. Barn får i hovedsak forsørgertapserstatning fram til de er 19 år.

Hvor stor blir erstatningen?

- I hver enkelt sak samarbeider vi tett med de etterlatte og eventuelt deres advokat, og vi gjør en individuell vurdering av hvor stort det økonomiske tapet av forsørger er. Det er for tidlig å si hvor stort erstatningsbeløpet vil være, det vet vi først etter behandlingen av erstatningskravet, sier Castberg.

- Forsørgertapserstatning vil bli gitt i denne saken. Dette var også drøftet mellom partene i tiden før Kris døde, sier familien Hewitts advokat, Håkon Knudsen.

Har fått flere utbetalinger

Kris fikk oppgjør for flere erstatningsposter hos NPE før han døde.

- Både inntektstap, fremtidig inntektstap, erstatning for påførte og fremtidige utgifter i forbindelse med sykdommen, omsorg pleie og annen assistanse, samt ekstra hjelp i hjemmet, sier Knudsen.

I tillegg til dette, opprettet familie og venner innsamling for å støtte familien økonomisk igjennom behandlingen i Tyskland.

Etter Kris Hewitt døde har familien donert innsamlede penger til kreftforskning, etter hans ønske.

Øydis Ulrikke Castberg, kommunikasjonsdirektør i NPE