Rektor har bedt om en gjennomgang fra kommunen våren 2017 for å sikre at alle rutinene sitter som de skal.

- Vi tar ikke lett på det som rapporten påpeker, og det skal vi følge opp. Det er helt klart at det er formelle mangler med det vi har gjort. Manglende dokumentasjon er mitt ansvar. Samtidig vil jeg si at rapporten fort blir unyansert når man tar utgangspunkt i bare det som er dokumentert. Vi har gjort mye som ikke er skrevet ned.

Tirsdag ble formannskapet orientert om resultatene fra kommunens kartlegging av dette trinnets psykososiale miljø. Kartleggingen kom i stand etter at kommunen i mars slo alarm da en elev meldte fra om at det skulle ha foregått seksuelle krenkelser, vold og mobbing mellom elever ved en barneskole i Trondheim.

Rapporten viser at skolen har unnlatt å følge opp varsler fra foreldre. Skolen har ikke kunnet dokumentere at de i tilstrekkelig grad har fulgt handlingsplikten i opplæringsloven, som innebærer plikt til å undersøke, plikt til å varsle rektor og plikt til å gripe inn.

Politikere reagerte sterkt på det som kom frem i kommunens rapport.

- Jeg er skuffet, rystet og overrasket. Dette hadde jeg ikke forventet, uttalte kommunalråd Yngve Brox (H).

Kom overraskende

- Opplever du rapporten som urettferdig?

- Jeg kan ikke si det. Men det er mange nyanser som ikke er sjekket ut.

- Hvordan kunne den seksuelle adferden mellom barna foregå så lenge uten at det ble oppdaget?

- Det spør jeg meg også. Dette kom helt uforberedt på oss alle.

- Kunne dette vært avdekket tidligere hvis dere hadde fulgt rutinene?

- Det har jeg ingen oppfatning om.

- Har skolen tatt problemene på trinnet alvorlig nok?

- Vi har tatt de på alvor og gjort det vi har kunnet. Vi har også kalt inn bistand utenfra for å hjelpe oss. Det er gjort mange tiltak. Men som sagt, det vi har gjort burde vært bedre dokumentert.

Trondheimssskolen skal ha opplegg mot vold og seksuelle overgrep (PLUSS)

- Barna har det bra

- Hvordan har barna det i dag?

- Saken har vært belastende for både foreldre og barn. Men jeg tror vi har lyktes bra med barna, og at de har det godt. Vi samarbeider med foreldrene om å sikre ungene et trygt lærings- og oppvekstmiljø, og vi får positive tilbakemeldinger på at de ansatte gjør en god jobb både i skole og i SFO.

- Slo kommunen for kraftig alarm om saken?

- En sånn type sak må man ta alvorlig. Man har ikke noe valg, sier rektoren.

Flere barn er avhørt

Skjerper kravene til alle

Rådmannen kritiserer ledelsen ved skolen, men forsterker kravene til alle trondheimsskolene.  Han krever et bedre systematisk arbeid ved alle skolene for å sikre elevene et godt og trygt læringsmiljø. Fra høsten 2016 skal det settes i gang et forbedringsarbeid i alle skolene. Bakgrunnen er både de lokale erfaringene og endringer i lovverket på nasjonalt nivå.

Skolen får hjelp

Rådmann Morten Wolden er også kritisk til kommunen, og mener skoleeier bør bli bedre i arbeidet med elevenes psykososiale miljø. Det er behov for en tettere kontakt mellom skoler og ledelsen i sektoren for å sikre at opplæringsloven følges opp, mener han.

- Kunne vært oppdaget

Tettere kontakt med den aktuelle skolen kunne ha fanget opp situasjonen på et tidligere tidspunkt, hevdes det. Situasjonen ved denne skolen beskrives som en «ganske omfattende problematikk på et trinn over flere år».

Etterforsker seksuelle overgrep mellom barn på barneskole (PLUSS)

Opplæringslovens paragraf 9a sier at alle elever har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring. Nasjonalt pågår et arbeid for å tydeliggjøre lovbestemmelsene om elevenes rettigheter og kravene til saksbehandling. I kjølvannet av Djupedalutvalget er lovendringer for tiden ute til høring.